Χρειαζόμαστε μια εφαρμογή παρακολούθησης επαφών για τον έλεγχο της πανδημίας;

678

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάζεται στη δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά που θα μπορούσε να επιταχύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων νέου κορονοϊού ανάμεσα στις κοινότητες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του livescience, η εφαρμογή τηλεφώνου θα καταγράφει την επαφή του κατόχου με άλλους χρήστες εφαρμογών. Εάν ένας χρήστης εφαρμογής διαγνωσθεί με τον ιό, οι πρόσφατες επαφές του θα λαμβάνουν μηνύματα που θα τους συμβουλεύουν να απομονωθούν. Πρόκειται για μια στρατηγική με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την ιδιωτική ζωή των πολιτών, αλλά αυτό που υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι ότι αξίζει να υιοθετηθεί, δεδομένης της αποτυχίας των μεθόδων εντοπισμού των επαφών, της ιδιαιτέρως μεταδοτικής φύσης του ιού και του γεγονότος ότι η εφαρμογή θα είναι προαιρετική και ότι τα άτομα θα μπορούσαν να επιλέξουν εθελοντικά να χρησιμοποιήσουν.

Ο David Bonsall, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι «τα ευρήματά μάς επιβεβαιώνουν ότι δεν χρειάζεται όλοι να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να λειτουργήσει και να έχει αποτέλεσμα. Εάν με τη βοήθεια της εφαρμογής η πλειοψηφία των ατόμων αυτοαπομονωθεί μόλις εμφανίσει συμπτώματα και η πλειονότητα των επαφών τους μπορεί να ιχνηλατηθεί, έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε την επιδημία».

Το πρόγραμμα δεν θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη προσπάθεια από μεμονωμένους προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά, ανέφεραν οι ερευνητές. Αντίθετα, θα έπρεπε να αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης σειράς εργαλείων και προγραμμάτων για τον εντοπισμό επαφών που αναπτύσσονται από τις κυβερνήσεις. Η ερευνητική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την πρόταση αναφέρει ότι έχει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού είναι να παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι και να αποφύγετε επαφές με ανθρώπους εκτός του νοικοκυριού σας. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα κορονοϊού, καλέστε το γιατρό σας, επαναλαμβάνουν οι ερευνητές.

«Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η υγιεινή παραμένουν σημαντικά», είπε ο Bonsall. «Επιπλέον, οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθήσουν τυχόν συστάσεις για να μειώσουν τις στενές επαφές με άλλους, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ο συνδυασμός αυτών των μέτρων θα συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης του ιού».