Xiaomi MIUI 12: Νέο περιβάλλον χρήσης με βελτιώσεις ασφαλείας

147

Η Xiaomi  ανακοίνωσε την επόμενη έκδοση του  MIUI 12 με ένα εντελώς νέο περιβάλλον, πολλά κινούμενα animation, πολλές βελτιώσεις στο απόρρητο και την ασφάλεια, νέα χαρακτηριστικά υγείας και πολλά άλλα.

Όπως συνηθίζει η Xiaomi να κάνει σε κάθε αναβάθμιση, το νέο MIUI 12 δίνει επίσης μεγάλη προσοχή στη βελτίωση της αισθητικής του περιβάλλοντος, και το νέο λειτουργικό της εταιρείας έρχεται με έναν πλήρη επανασχεδιασμό των χαρακτηριστικών του, και με μια σειρά από νέα όμορφα animations (κινούμενα γραφικά).

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό το σύστημα χτίζεται από το μηδέν και πιστεύει ότι είναι ισοδύναμο με το iOS. Ήδη το MIUI 12 είναι σε φάση ανάπτυξης για 22 Smartphone της εταιρείας, τα οποία θα λάβουν και τις πρώτες Βeta Developer ROM, ενώ η σταθερή Global έκδοση θα αρχίσει να κυκλοφορεί από τον Ιούνιο και μετά.

Νέα κινούμενα animations στο
Ξεκινώντας με τα animations στο MIUI 12, σχεδόν κάθε κίνηση στο σύστημα έχει ανανεωθεί. Η Xiaomi ισχυρίζεται ότι αυτά τα νέα animations είναι καλύτερα ακόμη και από αυτά του iOS της Apple. Τα πάντα, από την έναρξη και το κλείσιμο των εφαρμογών, την περιστροφή της οθόνης, το άνοιγμα του μενού “Πρόσφατα” αλλά και το animation για την φόρτιση της μπαταρίας έχουν ανανεωθεί με νέα γραφικά. Το ίδιο ισχύει και για άλλες λειτουργίες όπως τα στατιστικά της μπαταρίας, τις νέες ζωντανές ταπετσαρίες, τον έλεγχο εργασιών στις Σημειώσεις και την αναδιάταξη εικονιδίων στην αρχική οθόνη.

Χειρονομίες πλοήγησης (Gestures)
Το MIUI ήταν από τα πρώτα skins του Android που υιοθέτησε τις χειρονομίες πλοήγησης (Gestures), αλλά αυτές διέφεραν από τις χειρονομίες του Android 10 και έμοιαζαν περισσότερο με αυτές που υπήρχαν στο IOS της Apple. Τώρα όμως με το MIUI 12, η ​​Xiaomi έχει αλλάξει εντελώς τα Gestures, και αυτά θα λειτουργούν ακριβώς όπως και στο κλασικό Android 10.

Πιο επίπεδη και καθαρότερη διεπαφή χρήστη
Το νέο περιβάλλον του MIUI 12  είναι οπτικά πιο καθαρό, και με μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα κείμενα και τα εικονίδια, ενώ τώρα έχουμε ένα φωτεινότερο λευκό φόντο. Το MIUI 12 φέρνει επίσης και πολλές νέες οπτικές αλλαγές στον τρόπο που παρουσιάζει τις διάφορες πληροφορίες.

Ζωντανές ταπετσαρίες και AOD
Η Xiaomi πρόσθεσε επίσης μια σειρά από νέες ζωντανές ταπετσαρίες και οθόνες AOD εμπνευσμένες από τα τοπία της Γης, της Σελήνης και του Άρη. Όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα αυτά τα animation έχουν ροή σαν τα βίντεο, στα οποία βλέπουμε να περιστρέφονται όσο η οθόνη είναι κλειδωμένη, και όταν ξεκλειδώνετε την συσκευή σας, αυτά μεγεθύνονται και κινούνται ακριβώς όπως βλέπουμε και στο Google Earth. Οι νέες ζωντανές ταπετσαρίες είναι δηλαδή δυναμικές και όχι στατικές όπως είχαμε στο MIUI 11.

Περίπου τα ίδια animation γίνονται και στα εικονίδια των εφαρμογών που υπάρχουν στην επιφάνεια εργασίας. Πατώντας πάνω σε αυτά βλέπουμε να μεγεθύνονται πριν ανοίξει η εφαρμογή, το ανάστροφο όταν κλείνουμε την εφαρμογή.

Γενικά δηλαδή η όμορφη κίνηση είναι εμφανής πλέον σε όλο το σύστημα του MIUI 12.

Χαρακτηριστικά απορρήτου
Το MIUI 12 έχει τώρα και μερικά νέα χαρακτηριστικά απορρήτου που ονομάζονται Flare, Barbed Wire και Mask System. Μάλιστα το MIUI 12 είναι το πρώτο λειτουργικό σύστημα για Smartphone στον κόσμο που πέρασε από το «Android System Enhanced Privacy Protection Test» της TÜV Rheinland, που ουσιαστικά είναι μία πιστοποίηση ασφαλείας για την πλήρη προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Το Flare διατηρεί ένα αρχείο καταγραφής όλων των αδειών και ευαίσθητων πληροφοριών στις οποίες έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές, και σας ειδοποιεί με αναδυόμενα παράθυρα που τραβούν την προσοχή,  κάθε φορά που μια εφαρμογή χρησιμοποιεί τις κάμερες, το μικρόφωνο ή την τοποθεσία σας μέσω του GPS.
Το Barbed Wire λειτουργεί όπως η άδεια τοποθεσίας στο Android, που σας ζητά να επιτρέψετε ή να απαγορεύσετε την πρόσβαση στο GPS, το μικρόφωνο  ή την κάμερα.
Τέλος, το Mask System εμποδίζει την πρόσβαση μη αξιόπιστων εφαρμογών σε σημαντικές πληροφορίες, όπως οι επαφές, το ημερολόγιο, τα αρχεία καταγραφής κλήσεων, το IMEI κ.λπ.

Multi-window και Picture-in-picture
Το MIUI 12 πηγαίνει και το Mulittasking και τα αναδυόμενα παράθυρα Picture in Picture σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Τώρα προσφέρει νέα χαρακτηριστικά όπως αυτά που βλέπουμε και στο OxygenOS της OnePlus.Η κάθε εφαρμογή μπορεί να έχει το δικό της αναδυόμενο παράθυρο. Το ίδιο ισχύει και για τα βίντεο και τα παιχνίδια, τα οποία θα μπορείτε να τα σύρετε σε ένα μικρό παράθυρο σε όποιο μέρος της οθόνης θέλετε.

Μπορείτε για παράδειγμα να βλέπετε ένα βίντεο σε πλήρη οθόνη, και ταυτόχρονα να διαβάζετε τα μηνύματά σας στο Skype σε ένα μικρότερο παράθυρο (Picture in Picture).

Κλήση AI
H Xiaomi προσθέτει την δυνατότητα κλήσης AI στο MIUI 12, η ​​οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για χρήστες με προβλήματα ακοής. Η συνομιλία καταγράφεται πλήρως και παρουσιάζεται σε κείμενο για να βοηθήσει τους χρήστες με ακουστικές ή φωνητικές αναπηρίες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν από ένα σύνολο έτοιμων απαντήσεων που δημιουργούνται από το AI αντί να μιλήσουν για να συνεχίσουν τη συνομιλία.

Χαρακτηριστικά γυμναστικής
Το ενσωματωμένο γυροσκόπιο στα τηλέφωνα Xiaomi και Redmi τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την καταγραφή βημάτων αλλά και για τις ασκήσεις όπως τρέξιμο, περπάτημα, ποδηλασία και άλλα. Η Xiaomi ισχυρίζεται ότι αυτή η λειτουργία είναι περίπου στο 96% ακριβής, όσο και στο Apple Watch.

Ενσωματωμένος ανιχνευτής ύπνου
Η Xiaomi πρόσθεσε επίσης έναν ανιχνευτή ύπνου που θα παρακολουθεί τις κινήσεις σας όλη τη νύχτα για να καθορίσει την ποιότητα του ύπνου που κάνετε. Θα καταγράψει επίσης τη διάρκεια του ύπνου REM , δηλαδή τη στιγμή που είστε σε βαθύ ύπνο, αλλά  θα καταγράψει ακόμη και το ροχαλητό σας, για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή