Το πρώτο Boeing με αναδιπλούμενα φτερά

770

Μια μικρή γεύση από το νέο αεροσκάφος της που φέρει την μοναδική καινοτομία των αναδιπλούμενων φτερών έδωσε η Boeing. Τα αναδιπλούμενα φτερά υπάρχουν ήδη σε στρατιωτικά αεροσκάφη, όπως τα F/A-18 που προσνηώνονται και απονηώνονται από αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ωστόσο στα επιβατηγά αεροπλάνα είναι η πρώτη φορά που κάνουν την εμφάνισή τους.

Μάλιστα η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ αναγκάστηκε να φτιάξει νέους κανονισμούς μόνο και μόνο για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Το νέο 777-9Χ είναι ακόμα σε φάση δοκιμών, ωστόσο όταν πετάξει θα είναι το μεγαλύτερο δικινητήριο αεροσκάφους στον κόσμο. Θα έχει το μεγαλύτερο μήκος φτερών στην 99χρονη ιστορία κατασκευής αεροσκαφών της εταιρίας, με 72 μέτρα. Το μέρος των φτερών που θα αναδιπλώνεται έχει μήκος 3,7 μέτρα και θα “κλειδώνεται” για να αποτραπεί άνοιγμά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Σύμφωνα με την Boeing, τα φτερά θα δίνουν στο αεροσκάφος επιπλέον ανύψωση, κάτι σαν τεράστιο ανεμόπτερο. Έτσι θα εξοικονομείται 12% περισσότερο καύσιμο από ένα Airbus A350.

Αν και το μήκος των φτερών του εντυπωσιάζει, δεν είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει. Τα πρωτεία στον συγκεκριμένο τομέα έχει το Airbus A380, το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροσκάφος παγκοσμίως, με μήκος 80 μέτρα.

Η άτρακτος του αεροσκάφους είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, όπως και των περισσότερων αεροπλάνων αλλά τα φτερά είναι από εξαιρετικά ισχυρά και ελαφριά ανθρακονήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούν να αναδιπλωθούν.

Με χωρητικότητα 350-425 επιβάτες, το αεροσκάφος πρόκειται να κάνει την παρθενική του πτήση το 2020 ενώ οι δοκιμαστικές πτήσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο.

Η εμβέλειά του αναμένεται να φτάνει τα 14.000 χιλιόμετρα, περίπου την απόσταση από το Ντουμπάι στην Πόλη του Παναμά, με αρκετές εταιρίες να έχουν ήδη προβεί σε παραγγελίες.