Το GBoard της Google μετατρέπει τα greeklish αυτόματα στα ελληνικά

758

Η Google ανακοινώνει την υποστήριξη των Greeklish από το πληκτρολόγιο Gboard, για συσκευές με λειτουργικό Android. Πρόκειται για ένα πληκτρολόγιο που ενώ θα επιτρέπει στους χρήστες να πληκτρολογούν χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες (a-b-c-…), οι λέξεις θα σχηματίζονται αυτόματα με ελληνικούς χαρακτήρες (α-β-γ-…).

Τι αναφέρει αναλυτικά η κ. Μαρίλη Νίκα, Program Manager (Speech), Google

Γνωρίζατε ότι οι περισσότερες λέξεις στο λεξιλόγιο ενός μορφωμένου αγγλόφωνου, είναι αντιδάνειο από τα Ελληνικά; Εκατοντάδες επιστημονικοί, ιατρικοί και μηχανικοί όροι έχουν ρίζα από τα ελληνικά. Παραδείγματα είναι: Physics, photography, microscope, telephone, biology, zoology – και αυτές οι λέξεις αποτελούν κομμάτι σχεδόν όλων των Ευρωπαϊκών γλωσσών.

Σήμερα, παρουσιάζουμε σε όλους τους Έλληνες χρήστες που χρησιμοποιούν το ελληνικό πληκτρολόγιο αλλά και στους ενθουσιώδεις με την Ελληνική γλώσσα, την υποστήριξη των Greeklish στο Gboard, ένα πληκτρολόγιο της Google για την συσκευή σας. Το Gboard, σας παρέχει όλα όσα περιμένατε από ένα εξαιρετικό πληκτρολόγιο –  GIFs, emojis και Glide Typing (σχεδίαση της λέξης χωρίς να σηκώσετε το δάχτυλό σας) – με ενσωματωμένο το Google Search.

Το Ελληνικό αλφάβητο, που αποτελείται από 24 γράμματα, είναι από τα πιο συναρπαστικά αλφάβητα, τουλάχιστον για εμένα. Θυμάμαι πως περίπου πριν από 15 χρόνια, η μόνη επιλογή που είχα στη σύνταξη γραπτών μηνυμάτων ήταν να χρησιμοποιήσω το πληκτρολόγιο λατινικών χαρακτήρων (a-b-c-…), καθώς ήταν δύσκολο να εισάγω χαρακτήρες στα Ελληνικά(α-β-γ-…). Σαν αποτέλεσμα, οι χρήστες του ελληνικού πληκτρολογίου, όπως εγώ, συνήθισαν να πληκτρολογούν ελληνικές λέξεις σε πληκτρολόγιο λατινικών χαρακτήρων- ένας τρόπος γραφής γνωστό ως “Greeklish”

Μπορείτε να το δοκιμάσετε ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  1. Αρχικά, επιλέξτε το πληκτρολόγιο “Greek (abc -> Ελληνικά)” από το μενού του Gboard στην Android συσκευή σας.
  2. Ανοίξτε μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να πληκτρολογήσετε και έπειτα πατήστε μια φορά ή παρατεταμένα το εικονίδιο  για να επιλέξετε το πληκτρολόγιο “Greek (abc -> Ελληνικά)”.
  3. Μόλις το μοντέλο κατέβει, θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το νέο πληκτρολόγιο! Μπορείτε να πληκτρολογείτε κανονικά είτε με Glide (σχεδιάζοντας τη λέξη χωρίς να σηκώσετε το δάχτυλό σας)..

Πιστεύουμε ότι αυτό το νέο πληκτρολόγιο θα βοηθήσει τους χρήστες να συνεχίσουν να γράφουν στην Ελληνική Γλώσσα, διατηρώντας τον πολιτισμό και την γλώσσα μας στον ψηφιακό κόσμο.

Το Gboard για Android ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με την υποστήριξη νέων γλωσσών και εργαλείων, καθώς εργαζόμαστε για να πετύχουμε το όραμά μας του να δημιουργήσουμε έξυπνους μηχανισμούς για πιο γρήγορη εισαγωγή κειμένου, αυτόματη συμπλήρωση και πρόβλεψη λέξεων σε συσκευές κινητών τηλεφώνων- σε όποια γλώσσα και αν επιλέξετε.