Τι ζητούν COSMOTE, Vodafone και Wind για να έρθει πιο γρήγορα το 5G

130

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των τριών παρόχων (Σ. Θεοχαρόπουλος από ΟΤΕ, Λ. Ίσκος από Vodafone και Ν. Μπάμπαλης από Wind), σε διαδικτυακή συζήτηση της Accenture για το 5G, για να υπάρξει μια γρήγορη ανάπτυξη των νέων δικτύων, θα πρέπει να προχωρούν γρήγορα οι αδειοδοτήσεις για τις κεραίες, με την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες.

“Είναι επιτακτικό να λυθεί το αδειοδοτικό ζήτημα, γιατί αλλιώς θα μιλάμε για ένα δίκτυο, απλά με ταχύτητες ενός καλύτερου 4G”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών του ομίλου ΟΤΕ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η εγκατάσταση νέων σταθμών.

“Είναι θετικό ότι η Πολιτεία έχει αντιληφθεί τη σημασία του 5G και του οικοσυστήματος. Θα πρέπει όμως να δουλέψει παραπάνω στην κατεύθυνση της απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών”, σημείωσε ο Λάμπρος Ίσκος, Διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone Ελλάδας, ζητώντας την πιστή εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί.

Ένα ακόμη ζήτημα που έθιξαν τα στελέχη της αγοράς, είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για τις συχνότητες που, όπως τονίστηκε, θα πρέπει να αφήνει στις εταιρείες τον απαραίτητο οικονομικό χώρο για τις μεγάλες επενδύσεις που θα απαιτηθούν από την πλευρά των παρόχων. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνονται θετικά οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά όπως είπε ο Νίκος Μπάμπαλης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Wind, μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις. “Θα μπορούσε η δημοπρασία να γίνει χωρίς προκαταβολή, όπως έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και να αυξηθούν οι δόσεις στη 15ετία”, σημείωσε.

Τα οφέλη του 5G

Τα οφέλη της νέας τεχνολογίας είναι πολλά. Σύμφωνα με την οικονομετρική μελέτη της Accenture που παρουσιάστηκε χθες, η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολάρια το ελληνικό το ΑΕΠ στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. δολάρια. Ακόμη αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα, μέσα στην επόμενη οχταετία.