Τι σημαίνει η κίνηση των τραπεζών στη Forthnet

741

Νέα δεδομένα δημιουργεί η πρωτοβουλία των πιστωτριών τραπεζών να προχωρήσουν στην άσκηση των δικαιωμάτων που κατείχαν για την μετατροπή ομολογιών της Forthnet σε μετοχές της εισηγμένης. Μέσω της εξάσκησης, το ποσοστό που κατέχουν αθροιστικά διαμορφώθηκε σε 36,2%, έναντι 32,8% που κατείχαν άμεσα προηγουμένως.

Πριν προχωρήσουν στην αύξηση του ποσοστού τους, πληροφορίες αναφέρουν πως οι πιστώτριες τράπεζες διερεύνησαν το κατά πόσον η κίνηση αυτή θα ενεργοποιούσε τη διαδικασία υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, αφού το σύνολο των μετοχών που κατέχουν θα υπέρβαινε το όριο της καταστατικής μειοψηφίας. Σύμφωνα με όσα μεταφέρονται από το περιβάλλον των τραπεζών, βάσει γνωμοδότησης που ζητήθηκε δεν υφίσταται τέτοια υποχρέωση καθώς οι πιστώτριες δεν δρουν συντονισμένα (ως “μπλόκ μετόχων” δηλαδή), ενώ το ποσοστό της τράπεζας με τη μεγαλύτερη μετοχική θέση στην εταιρεία (η Πειραιώς) δεν υπερβαίνει το 20%.

Χθες, πάντως, υπήρξε συγκεκριμένη φημολογία ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει ή πρόκειται να εξετάσει το ζήτημα της υποχρέωσης ή μη υποβολής υποχρεωτικής δεσμευτικής πρότασης, αφήνοντας παράθυρο για διάφορες ερμηνείες σε σχέση με την φημολογούμενη πρόθεσή της.

Τα ποσοστά 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως οι πιστώτριες τράπεζες (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha) έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της Forthnet, στο πλαίσιο της κάλυψης, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μέρους μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εξέδωσε η εταιρεία το Φθινόπωρο του 2016.

Μέχρι πρότινος κατείχαν το 32,8% της εταιρείας – μετά την άσκηση των δικαιωμάτων κατέχουν αθροιστικά το 36,197% – και εάν μετατρέψουν και τις υπόλοιπες ομολογίες θα ελέγχουν συνολικά κοντά στο 70% της εταιρείας.

Το σύνολο των μετοχών της Forthnet διαμορφώνεται πλέον σε 172.577.414 μετοχές, μετά την άσκηση των δικαιωμάτων. Το επιπλέον 3,4% που αποκτούν οι τράπεζες αλλάζει και τις μετοχικές ισορροπίες στην εταιρεία, με τη συμμετοχή του κράτους της Τυνησίας (μέσω των GΟ PLC, Tunisia Telecom, TT ML Limited) καθώς και της Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) να υπολογίζεται στα επίπεδα του 14,4%, ενώ η Crystal Almond (μητρική της Wind) εμφανίζεται να κατέχει πλέον ποσοστό 21,3% και η Vodafone το 4,1%. Το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια διαφόρων μετόχων μεταξύ των οποίων και του ΙΤΕ.

Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι τράπεζες που πλέον έχουν τον πρώτο μετοχικά λόγο, ελέγχοντας την καταστατική μειοψηφία, θα επιδιώξουν – τουλάχιστον άμεσα – να μετουσιώσουν την ενίσχυση του ποσοστού τους σε δραστικές αλλαγές στην εταιρεία. Vodafone και Wind που επίσης είναι μέτοχοι έχουν επιλέξει να μη διαθέτουν εκπροσώπηση στο δ.σ. της Forthnet, ούτε ενεργό ρόλο στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων. Παρόλα αυτά, στην αγορά θεωρείται πως οι τράπεζες έστειλαν το μήνυμα τους στους αποδέκτες που επιθυμούν, κάτι που ενδέχεται να συνδέεται με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης.

Το “κλειδί” των εξελίξεων

Καταλύτης όλων των εξελίξεων φαίνεται πως θα αποτελέσει η έκβαση του διαγωνισμού που υλοποιεί η Nomura για την πώληση των μετοχών, δανείων και μετατρέψιμων ομολογιών έναντι της Forthnet και των θυγατρικών της, που κατέχουν οι τράπεζες στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

Παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές, πηγές που μετέχουν στη διαδικασία αναφέρουν στο Capital.gr πως ο διαγωνισμός συνεχίζεται και καταβάλλεται προσπάθεια (“ελλείψει και έτερης εναλλακτικής”, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε) να ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα εγχείρημα με υψηλό βαθμό δυσκολίας και καθυστερήσεις που εσχάτως εντοπίζονται στον επιβεβαιωτικό έλεγχο δέουσας επιμέλειας. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιείται, κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου (26/10) και ακολούθως ο σύμβουλος του διαγωνισμού ενημέρωσε τις Vodafone και Wind για την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων οι οποίες και συνεχίζονται, χωρίς ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Εικονικός πάροχος

Η τελευταία εξέλιξη που αφορά στη Forthnet και εμφανίζεται να συνδέεται με το διαγωνισμό αφορά στο “πράσινο φως” που λαμβάνει η εταιρεία από την EETT για να δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (ΜVΝΟ).

Μετά την πώληση της Cyta Hellas στη χώρα μας δεν λειτουργεί κανείς τέτοιος πάροχος και εφόσον τελικώς δοθεί η άδεια στη Forthnet και ελλείψει προσφυγών, η εταιρεία εκτιμάται ότι θα μπορέσει να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές, αποκτώντας ακόμη μια πηγή εσόδων. Αυτό ακριβώς το γεγονός επιχειρείται να συνδεθεί με το διαγωνισμό πώλησης της εταιρείας, με την επιχειρηματολογία ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προσδώσει θετική προοπτική στην εταιρεία, αμβλύνοντας σε σημαντικό βαθμό τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση πώλησής της. H Forthnet ως τηλεπικοινωνιακός πάροχος έχει εντοπίσει ευκαιρίες στην αγορά και θα επιχειρήσει να προσφέρει συνδυασμένα πακέτα, πλην αναφέρεται πως για να αναπτύξει την εν λόγω δραστηριότητα θα απαιτηθεί να επενδυθούν νέα κεφάλαια, με τη Forthnet ωστόσο να έχει προχωρήσει τελευταία σε σειρά εμπορικών και μη κινήσεων που έχουν ενισχύσει την εισροή εσόδων.

Πηγή:capital.gr