State of Decay 2: Η απόλυτη εμπειρία επιβίωσης ζόμπι!

688

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του για το Xbox 360, το επιτυχημένο State of Decay επιστρέφει! Το sequel State of Decay 2 έχει ανάλυση 4Κ και HDR, καλύτερες υφές, βελτιωμένους φωτισμούς, αυξημένο draw distance, νέα animation, μοναδικούς playable χαρακτήρες και ακόμη περισσότερα ζόμπι, ενώ κυκλοφορεί στην οικογένεια συσκευών Xbox One και Windows 10 PC!

Το State of Decay 2, που κυκλοφορεί αποκλειστικά από τα Microsoft Studios, αναπτύχθηκε από Undead Labs και αποτελεί την κορυφαία εμπειρία επιβίωσης ζόμπι. Ξεκινώντας από το αρχικό State of Decay το 2013, ο επιτυχημένος τίτλος έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια gamers σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν χαράξει μία μοναδική διαδρομή διαφυγής.

Στο ανανεωμένο State of Decay 2, ο κάθε επιζών, με ένα μοναδικό μείγμα χαρακτηριστικών, που καθορίζουν τις ενέργειές του, έρχεται αντιμέτωπος με μια ολόκληρη κοινότητα παικτών και καλείται να δημιουργήσει το δικό του μονοπάτι και να επιβιώσει ανάμεσα στα ζόμπι. Καμία ιστορία δεν είναι ίδια. Η ταυτότητα του κάθε gamer διαμορφώνεται από τις επιλογές του, κάθε επιλογή μπορεί να διαμορφώσει μια ολόκληρη κοινότητα, ενώ κάθε «θάνατος» είναι αναντικατάστατος, μη δίνοντας περιθώρια για λάθη.

Η ευρηματικότητα απουσιάζει από τις αφηγηματικές επιλογές και αυτό γίνεται ξεκάθαρο νωρίς, με τους δύο αρχικούς χαρακτήρες που επιλέγετε να κερδίζουν την εμπιστοσύνη ενός μικρού γκρουπ με κωμική ευκολία. Κάτι άλλο που εκλάβαμε ως αρνητικό παράγοντα είναι η ανυπαρξία εφάμιλλων κοινοτήτων με τη δική σας. Οι υπόλοιπες ομάδες επιζώντων αποτελούνται από 3-4 άτομα και δεν δείχνουν σημάδια εξέλιξης στο πέρασμα των ημερών, με αποτέλεσμα να δίνεται η αίσθηση ότι κάνετε κουμάντο, πράγμα που είναι ευνόητο ότι κοστίζει πολύ σε Survival τίτλο.

Η πρώτη επιλογή που καλείστε να κάνετε είναι σε ποιον εκ των τριών χαρτών θα παίξετε, οι οποίοι, πάντως, έχουν μηδαμινές διαφορές και ως προς την ουσία τους, αλλά και στα περιβάλλοντά τους. Στόχος στο State of Decay 2 είναι η διαβίωση της κοινότητας, με κάθε μέλος να αποτελεί playable χαρακτήρα. Αυτό είναι και το πρώτο γνώρισμα της διαφορετικότητας του παιχνιδιού. Μετά την εισαγωγή ξεκινάτε να χτίσιμό της, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο πρώτο μέρος που καταλαμβάνετε και με τον αρχικό αριθμό των τεσσάρων ατόμων.

Το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στην κοινότητα και όχι σε προκαθορισμένο επιζώντα, έδωσε πάτημα για την προσθήκη ορισμένων πρωτότυπων quests. Συχνά εμφανίζονται κάποιες αποστολές που είναι προσαρμοσμένες στην προσωπικότητα και τις επιθυμίες του κάθε χαρακτήρα. Για παράδειγμα, λίγο μετά την αφετηρία εντάχθηκε στη δική μας ομάδα ένας τύπος που του άρεσε να κυνηγά και να σκοτώνει μαζικά νεκροζωντανούς δίχως αιτία, οπότε οι αποστολές του ήταν ανάλογες με το περίεργο γούστο του.

Όσο για τα skills των χαρακτήρων σας, κινούνται σε βασικό επίπεδο και εξελίσσονται σχετικά σύντομα, αρκεί βέβαια να φροντίσετε να μην τους ρίξετε απότομα στα βαθιά και τους χάσετε, διότι θα εκμηδενίσετε τον κόπο σας. Υπάρχει το Wits, που έχει να κάνει με την ταχύτητα του looting, το Cardio για τη φυσική κατάσταση, συν το Fighting και το Shooting. Θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική κατάσταση ενός χαρακτήρα; Τρέξτε. Θέλετε να βελτιώσετε το Shooting; Πυροβολήστε. Και ούτω καθεξής. 

Το State of Decay 2 αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για σεβαστή μερίδα του κοινού. Η ιδέα είναι ελκυστικότατη και η προσομοίωση ενός post-apocalyptic Survival δεν υπήρξε καλύτερη σε επίπεδο gameplay μέχρι σήμερα. Με έμφαση όμως στο survival, και όχι στο action, κομμάτι.