Resident Evil: Revelations

14580

Το όνομα του παιχνιδιού μιλά πεντακάθαρα για το σενάριο του, που είναι μια σειρά από αποκαλύψεις και ανατροπές στην πλοκή, διάρκειας 12 ξεχωριστών επεισοδίων. Η αντιμετώπισή τους σαν τηλεοπτικά προϊόντα από την Capcom είναι μια ιδιοφυής πινελιά, που μας επιτρέπει να επανερχόμαστε μετά από ολιγοήμερα διαλείμματα στο σενάριο και να θυμόμαστε τα βασικά του σημεία, χάρη στην οπτική ανακεφαλαίωση με έξοχα cinematics. (Για PS4)

Το Revelations ήταν το αμέσως επόμενο Resident Evil παιχνίδι μετά το 5 και κυκλοφόρησε το 2012 αποκλειστικά αρχικά για το 3DS. Έκτοτε έκανε την εμφάνισή του στις κονσόλες της προηγούμενης γενιάς και PC ως remaster και τώρα επανακυκλοφορεί στη τρέχουσα, για PS4. Τα γεγονότα διαδραματίζονται μεταξύ του Resident Evil 5 και 6, όπου ύστερα από μια καταστροφική βιοτρομοκρατική επίθεση στη πλωτή και φαινομενικά ουτοπική πόλη Terragrigia, μια σειρά γεγονότων θα στείλει τον Chris και τη συνεργάτιδά του Jessica στη Μεσόγειο θάλασσα, στο πλοίο Queen Zenobia, όπου είναι και η τελευταία τοποθεσία πριν χαθούν τα ίχνη τους.

Αμέσως μετά η BSAA στέλνει εκεί την Jill και τον συνεργάτη της Parker για να εξιχνιάσουν το μυστήριο κι έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας του Revelations. Η ιστορία δεν διεκδικεί φυσικά κάποια πρωτοτυπία. Τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά στην ατμόσφαιρα και στο στήσιμο που απαιτεί ένα καλό horror game χωρίς ωστόσο να είναι η επιτομή στο genre. Άλλωστε μετά το κύμα παραπόνων που δέχτηκε η Capcom με το 5 το οποίο μεταμορφώθηκε σε ένα action shooting co-op παιχνίδι, η επιστροφή στις ρίζες με το Revelations και η άψογη ισοζυγία μεταξύ survival και δράσης, ηρέμησαν τα πράγματα και έδωσε ελπίδα στους fans για το μέλλον της σειράς.

Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού ο παίκτης έχει τον έλεγχο της Jill αλλά και κάποιων ακόμα χαρακτήρων. Διαδραματίζεται κυρίως στο καράβι αλλά και σε κάποια επιπλέον μέρη με την πρόοδο της ιστορίας. Οι χαρακτήρες μας έρχονται αντιμέτωποι με πλάσματα που βλέπουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς, τα οποία αρχικά τουλάχιστον προκαλούν ανατριχίλα. Στη πορεία προστίθενται και τα γνωστά hunters.

Σαφώς ότι δεν κατάφεραν στην όψη θα μπορούσαν να το έχουν καταφέρει στο gameplay και να μην είναι απλά σφουγγάρια που ρουφούν σφαίρες. Όπως για παράδειγμα έκαναν στο 7. Από την άλλη τα δε hunters εκεί που κάποτε μπορούσαν με ένα χτύπημα να σου πάρουν το κεφάλι, έχουν γίνει ευκολότερα και γενικά τα λιγοστά bosses που υπάρχουν σε όλο το παιχνίδι είναι λίγο ξεκάρφωτα αλλά και λίγο ανέμπνευστα ως προς την αντιμετώπισή τους. Σαφώς βέβαια και είναι πολύ καλύτερα από τα χταποδοκαλάμαρα και τα trolls των δυο προηγούμενων και σίγουρα το Revelations κερδίζει το ελαφρυντικό, διότι μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα παιχνίδι που σχεδιάστηκε για φορητή κονσόλα. Επίσης μην ξεχνάμε από πού προήρθε το Revelations και τι ακολούθησε μετά από αυτό. Διότι σήμερα (και ειδικά μετά το 7) αν μας έλεγαν ότι το Revelations επέστρεψε στις ρίζες, θα γελούσαμε όπως γελάσαμε (ή κλάψαμε) με το 6.

Σίγουρα το παιχνίδι αποτελεί τεχνολογικό επίτευγμα και σίγουρα υπολογίζοντας το timing και τη γενική κρίση ταυτότητας της σειράς, είναι πράγματι πολύ κοντά στις ρίζες απ’ ό,τι ήταν τα δεύτερου κύματος (με έμφαση στα 5 και 6) Resident Evil πριν το 7. Δίνει έμφαση στο survival στοιχείο παρά στη μάχη και τα αισχρά κλωτσομπουνίδια, με πολύ όμορφες πινελιές, όπως αυτή της αποφυγής επιθέσεων και το σκανάρισμα των περιοχών με την ανάλογη συσκευή, που αποκαλύπτει κρυμμένα αναλώσιμα ή φυτά προσφέροντας λίγο παραπάνω στην εξερεύνηση. Υπάρχει μια αρκετά ικανοποιητική γκάμα όπλων και μια ακόμα πιο ικανοποιητική λίστα από attachments που ενισχύουν διάφορα μέρη αυτών. Το multiplayer κομμάτι του τίτλου γνωστό ως Raid δίνει κι αυτό το «παρών», στο οποίο μπορείτε μόνος σας ή με φίλους να αντιμετωπίσετε κατά κύματα ορδές από εχθρούς, κερδίζοντας και ξεκλειδώνοντας διάφορα καλούδια στην πορεία.

Το συμπέρασμα είναι ότι το Resident Evil: Revelations για PS4 είναι τεράστια αγοραστική ευκαιρία για εκείνους που δεν το χάρηκαν ποτέ, αλλά εντελώς άσκοπο έξοδο για όσους το έχουν απολαύσει στο παρελθόν.