Red Dead Redemption 2: Το νέο καουμπόικο έπος

884

Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί το Red Dead Redemption 2 το πιο πολυαναμενόμενο sequel όλων των εποχών, κι αυτό προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του πρώτου παιχνιδιού, το οποίο κυκλοφόρησε το 2010 και λάτρεψαν εκατομμύρια gamers ανά τον κόσμο. Για την ακρίβεια, το εν λόγω παιχνίδι, σε όρους πλοκής, πρόκειται για prequel, καθώς τοποθετείται χρονικά πριν από τα συγκλονιστικά γεγονότα του original game και τη δυνατή ιστορία του John Marston. (Για PS4, Xbox one)

Το σενάριο παίρνει τον χρόνο του. Κινείται πολύ αργά. Όμως, ο αργόσυρτος ρυθμός αφήγησης είναι μία απόλυτα εσκεμμένη επιλογή. Δεν κινείται αργά, επειδή προσπαθεί να γεμίσει τον χρόνο. Δεν παίρνει τον χρόνο του, για να καλύψει την έλλειψη περιεχομένου. Κινείται αργά, για να μας βάλει μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού. Δεν είναι μόνο το σενάριο αργό. Τα πάντα στο Red Dead Redemption 2 είναι αργά. Η κίνηση στον κόσμο γίνεται με φυσικό τρόπο, δεν υπάρχει fast travel. Για την ακρίβεια, υπάρχει, όμως δεν είναι διαθέσιμο από την αρχή. Και, όταν πλέον ξεκλειδωθεί, γίνεται από και προς συγκεκριμένα σημεία του χάρτη και συνοδεύεται από ένα σύντομο μοντάζ ταξιδιού.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο Red Dead Redemption 2 έχει και η συμμορία. Τα μέλη της ζουν σε καταυλισμούς προσωρινού τύπου, σε απόμερα σημεία, μακριά από τα βλέμματα των περαστικών. Όταν βρισκόμαστε εντός του καταυλισμού, βιώνουμε την καθημερινότητα της συμμορίας. Μέσα στον καταυλισμό, θα ακούσουμε καβγάδες, θα δούμε ανθρώπους να πίνουν και να γλεντούν, θα παρατηρήσουμε ψιλές κουβέντες με πρωινό καφέ δίπλα από τη φωτιά. Όλα σε πραγματικό χρόνο. Ο κόσμος τρέχει, υφίσταται και λειτουργεί, είτε είμαστε εκεί είτε όχι. Ποτέ δεν νιώθουμε ότι κάτι συμβαίνει εξαιτίας της παρουσίας μας. Οι άνθρωποι κοιμούνται, ξυπνούν, πάνε για κυνήγι και για σκοπιές, λένε ιστορίες γύρω από τη φωτιά. Αν περάσουμε από δίπλα τους, μπορεί να μας απευθύνουν τον λόγο, να μας εντάξουν στη συζήτηση ή απλώς να μας χαιρετίσουν.

Η Rockstar έχει κρατήσει μερικά χαρακτηριστικά ενός open world, για να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και γνώριμα για όλους. Για παράδειγμα, αρκετές φορές θα συναντήσουμε ταξιδιώτες που έχουν κάποιο πρόβλημα και ζητούν βοήθεια. Έτσι, βρίσκουμε side quests ή απλά tasks προς ολοκλήρωση. Οι μικρές αποστολές αυτές υπάρχουν κυρίως για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα και αντιπερισπασμούς από ένα μεγάλο ταξίδι.

Ο τύπος του ανοιχτού κόσμου μοιάζει να έρχεται από άλλη εποχή, καθώς δεν συμβιβάζεται με τη νόρμα των πρόσφατων παιχνιδιών του είδους. Δεν ακολουθεί το πληθωρικό στυλ άλλων τίτλων, με το τεράστιο σε ποσότητα περιεχόμενο. Το Red Dead Redemption 2 δεν προσπαθεί να μας κάνει να σκοτώσουμε την ώρα μας. Δεν μας δίνει άπειρες μικρές δραστηριότητες, χωρίς ουσία, απλά για να αυξήσει τη διάρκειά του. Μέσα από το μοναδικό του στήσιμο, την απίστευτή μουσική υπόκρουση και τα υπέροχα γραφικά, ο κόσμος του Red Dead Redemption 2 μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε μέσα του. Όλο το περιεχόμενο του Red Dead Redemption 2 χτίζει πάνω στην ατμόσφαιρα και το σενάριό του και συσσωρεύεται συνεχώς, μέχρι να σκάσει και να δημιουργήσει συναισθηματικές εκρήξεις μέσα μας. Νιώθουμε πως κάθε στιγμή της περιπέτειάς μας στον κόσμο του, είχε τον δικό της σκοπό.

Το σενάριο του Red Dead Redemption 2 είναι τόσο δυνατό, που εύκολα επισκιάζει άλλους τομείς. Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι της Rockstar δεν υστερεί πουθενά. Το πιστολίδι μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο του πρώτου, με ένα βασικό cover based σύστημα να το στηρίζει. Το Dead Eye, που κάνει τον χρόνο να κυλά αργά ώστε να μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα, πριν προλάβουν να μας επιτεθούν, επιστρέφει, προφανώς. Οι μάχες δεν αποτελούν κάτι καινοτόμο, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, όμως η παρουσίαση τις εξυψώνει. Η μουσική επιμέλεια, τα εφέ, η αίσθηση της ομαδικότητας και η συναισθηματική φόρτιση, κάνουν τις περισσότερες μάχες αξιομνημόνευτες και πολύ έντονες.

Το Red Dead Redemption 2 είναι ένα τιτάνιο, μπαρουτοκαπνισμένο παιχνίδι με καταπληκτικό σενάριο και πρωτοφανείς μηχανισμούς. Η Rockstar είναι στα καλύτερά της, απίστευτα άνετη με τις επιλογές της και με τεράστια αυτοπεποίθηση. Πιστεύει ακράδαντα στο νέο της δημιούργημα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνει. Το νέο καουμπόικο έπος της Rockstar δανείζεται τα καλύτερα στοιχεία του παρελθόντος της εταιρείας και εισάγει αρκετά νέα, χωρίς να φοβάται να ρισκάρει.