Πόσο κοστίζουν τα data ανά κατηγορία πελατών κινητής

381

Μετά τις μειώσεις και τις εκπτώσεις που έχουν ήδη ανακοινώσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όσον αφορά τη χρήση δεδομένων, πολλοί χρηστές αναρωτιούνται πόσο πληρώνουν πραγματικά για την πρόσβαση στη ίντερνετ μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Βάσει των στοιχείων που έχει δημοσιεύσει η ΕΕΤΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως μεταδίδει το euro2day.gr, το μέσο έσοδο των εταιρειών ανά GB ήταν 2,21 ευρώ, πολύ κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά δεκαπλάσιο από τα 0,2 ευρώ ανά GB που είναι σήμερα το κόστος στις αγορές της Ευρώπης όπου λειτουργούν τέσσερις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως η Ιταλία.

Από τα στοιχεία της ΕΕΤΤ προκύπτει, επίσης, πως η μεγαλύτερη κίνηση data στο πρώτο εξάμηνο πραγματοποιήθηκε από τους πελάτες καρτοκινητής (7,5 εκατ. ενεργές συνδέσεις στο τέλος Ιουνίου), με μέσο έσοδο για τις εταιρείες 1,08 ευρώ ανά GB.

Για τους πλεάτες με συμβόλαιο, τα έσοδα των εταιρειών από υπηρεσίες data προς τους συνδρομητές με συμβόλαιο (5,2 εκατ. ενεργές συνδέσεις στο τέλος Ιουνίου) ήταν στο πρώτο εξάμηνο σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα από καρτοκινητή και έφτασαν τα 2,86 ευρώ ανά GB.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Rewheel, στο τέλος του 2019, το μέσο κόστος των data στις χώρες του ΟΟΣΑ υποχώρησε από τα 11,5 ευρώ στα 2 ευρώ ανά GB. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόστος βρίσκεται ήδη στο 1,7 ευρώ ανά GB, με βάση τα ίδια στοιχεία, ενώ στις ανταγωνιστικές αγορές της Ε.Ε., το κόστος έχει συρρικνωθεί στο 0,2 ευρώ ανά GB.

Σημειώστε πως ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ανεβαίνει κυρίως επειδή σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς το κόστος των data παραμένει πολύ υψηλό. Πρέπει, όμως, να συγκριθεί και με το πολύ υψηλότερο επίπεδο εισοδημάτων στις χώρες αυτές. Συγκεκριμένα το κόστος των data στις ΗΠΑ κινείται άνω των 4,6 ευρώ ανά GB και στον Καναδά κοντά στα 6,5 ευρώ ανά GB.

Καμία δημοσίευση για προβολή