Πώς να φτιάξεις Giphy: Δημιούργησε animated GIF σε τρία βήματα!

18985

Ακόμη και σήμερα, στην εποχή των online videos και του HTML5, των smartphones και του YouTube app, τα μικρά animated GIFs ζουν και βασιλεύουν!

Ποιος να το φανταζόταν, δεκαετίες πριν, όταν το διαδίκτυο (στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα) έκανε τα πρώτα του βρεφικά βήματα, πως ακόμη και δύο δεκαετίες μετά, τα «ταπεινά» GIFs θα συνέχιζαν να υπάρχουν. Και μάλιστα, όχι ξεχασμένα σε παρωχημένα sites και ιστοσελίδες ξεχασμένες από τον χρόνο, αλλά σε όλα τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα animated GIFs έχουν παραμείνει ως ο κυρίαρχος τρόπος να στείλεις ένα «κλιπάκι» από κάποιο βίντεο, μια χειρονομία ή μια έκφραση από κάποια ταινία, ή απλά ένα κινούμενο meme! Αν πάντα ζήλευες αυτά τα memes, ή αν απλά δεν βρίσκεις πουθενά αυτό που θες να στείλεις, αυτό που σε αντιπροσωπεύει πραγματικά, τότε… φτιάξ’ το μόνος σου! Είναι απλό.

Κατέβασε το βίντεο
Προφανώς, για να κάνεις animated GIF, χρειάζεσαι… κάποια αλληλουχία εικόνων. Το πιο εύκολο είναι να βρεις το βίντεο στο YouTube, ή, αν μιλάμε για κάποια ταινία, μπορεί να την έχεις ήδη σε DVD ή σε αρχείο στον δίσκο σου. Για να κατεβάσεις από το YouTube, υπάρχουν πολλά online εργαλεία που αναλαμβάνουν να σου στείλουν το αρχείο από όποιο βίντεο τους πεις, και μάλιστα σε αφήνουν να επιλέξεις και το format του αρχείου (AVI, MPG, κ.λπ.). Δες, για παράδειγμα, το onlinevideoconverter.com.

Επεξεργάσου το
Για λόγους πρακτικότητας, το βίντεο θα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας, οπότε καλό θα είναι να βρεις ένα video editor και να κόψεις το clip που θες να κάνεις animation. Υπάρχουν πολλά προγράμματα διαθέσιμα – άλλα δωρεάν και άλλα όχι. Αν δεν ξέρεις κάποιο, δοκίμασε το ShotCut, το οποίο μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν. Επίσης, μιας και τα GIFs δεν έχουν ήχο, μπορείς να διαγράψεις το audio από το βίντεο εντελώς.

Μετάτρεψέ το
Το ίδιο το ShotCut υποστηρίζει αποθήκευση ως GIF, οπότε μπορείς απλά να επιλέξεις «Export» και να σώσεις το βιντεάκι ως GIF. Αν δεν το χρησιμοποιείς, υπάρχουν και online υπηρεσίες για αυτήν τη δουλειά, όπως το Giphy, οι οποίες σου επιτρέπουν να ανεβάσεις το δικό σου βίντεο στους σέρβερ τους, και αυτοί αναλαμβάνουν τη μετατροπή. Μάλιστα, το Giphy έχει αυτοματοποιημένη τη διαδικασία, και σου έχει και επιλογή προσθήκης κειμένου πάνω από το βίντεο ως meme. Εναλλακτικά, μπορείς να δεις το gifmaker, το οποίο σου επιτρέπει να ανεβάσεις μεμονωμένες εικόνες και να τις σώσεις ως GIF.

Αφού δημιουργήσεις το δικό σου GIF, μπορείς να το αποθηκεύσεις τοπικά στο PC σου και, προφανώς, να το ανεβάσεις σε όποιο site θες, Facebook, Instagram, Messenger, Twitter. Τα καλά GIFs θα πρέπει να μοιράζονται, οπότε… μην το κρατάς για τον εαυτό σου!