Πολύ κοντά μια συμφωνία για τις κεραίες των Vodafone-Wind

50

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την αξιοποίηση -πώληση και επαναμίσθωση- των περίπου 4.500 κεραιοσυστημάτων που έχουν αναπτύξει και διαχειρίζονται οι Vodafone και Wind στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το σενάριο να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα περάσουν οι περίπου 4.500 σταθμοί βάσης που διαχειρίζονται οι Vodafone-Wind, και στη συνέχεια η πώληση και επαναμίσθωση αυτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον ολοκληρωθεί η υπό συζήτηση συμφωνία, θα πρόκειται για ένα deal  στα επίπεδα άνω των 670 εκατ.ευρώ, με ένα αρχικό ελάχιστο τίμημα 150 χιλ. ευρώ ανά σταθμό.

Κεντρικό σημείο των συζητήσεων αποτελεί το στρατηγικό σχέδιο του Vodafone Group να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να περάσουν στη θυγατρική του ομίλου Vodafone, TowerCo, περίπου 61.700 σταθμοί βάσης/κεραιοσυστήματα των θυγατρικών του ομίλου στην Ευρώπη. Εάν ευοδωθεί το εν λόγω σχέδιο, τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του ομίλου, αλλά και για επενδύσεις σε υποδομές δικτύων (5G).