Πάνω από 400 δισ. ευρώ η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς data

52

Τεράστια δυναμική αποκτά η αγορά των δεδομένων επί ευρωπαϊκού εδάφους, η αξία της οποίας ανήλθε σε €400 δισ. το 2019, καταγράφοντας αύξηση 7,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ. Μάλιστα, η αγορά των δεδομένων στην Ευρώπη θα συνεχίσει να διευρύνεται με γοργούς ρυθμούς και προβλέπεται να φτάσει, με βάση ένα συντηρητικό σενάριο, τα €82,5 δισ. το 2025, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,8%.

Με βάση ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, το οποίο προβλέπει επιτάχυνση στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την προηγμένη ρομποτική και τον αυτοματισμό, η αγορά δεδομένων προβλέπεται να φτάσει τα €107 δισ. στην Ε.Ε. το 2025, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,5%.

Η αγορά data δημιουργεί γύρω της ένα ολόκληρο οικοσύστημα: οι πάροχοι δεδομένων εκτιμάται ότι υπερέβησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις 290.000 το 2019, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 2,3%. Οι χρήστες δεδομένων παρέμειναν σταθεροί το 2019 και ανήλθαν σε περίπου σε 716.000, αριθμός αυξημένος κατά μόλις 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο μεταξύ, τα έσοδα, που προέρχονται από προμηθευτές δεδομένων, αυξήθηκαν κατά 9% και έφτασαν τα €84 δισ. Η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Data Market Study), εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση, όσον αφορά την αγορά δεδομένων.

Επιπλέον, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία παρουσιάζουν το υψηλότερο μερίδιο των εσόδων από δεδομένα ανά χώρα, ενώ από κοινού αντιπροσωπεύουν τα δύο τα τρίτα (66%) των εσόδων από δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.