Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δίκτυο 5G

569

Στην πρώτη φάση ανάπτυξής του βρίσκεται το 5G, φέρνοντας μια νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι υπερυψηλές ταχύτητές του θα αναβαθμίσουν δραματικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Κι αυτό επειδή, μεταξύ άλλων, νέες εφαρμογές θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια. Ήδη η Καλαμάτα διαθέτει 5G, καθώς σε τμήμα της πόλης, η WIND έχει αναλάβει την εγκατάσταση πιλοτικού δικτύου.

Τι είναι όμως, το 5G και τι συνεπάγεται η έλευσή του για την καθημερινότητά μας;  Μέσω έξι ερωτήσεων-απαντήσεων αναλύονται τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων.

1. Τι εννοούμε με τον όρο 5G;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις που θα απέχουν παρασάγγας από τις υφιστάμενες. Οι ταχύτητες λήψης, δηλαδή, που θα είναι περίπου 1GBps, θεωρούνται ο κανόνας στην εποχή του 5G.

2. Τι ήρθε να κάνει;

Τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρουν τα νέα δίκτυα 5G είναι πoλυάριθμα και σημαντικά, καθώς θα αυξήσουν σημαντικά τις ταχύτητες αλλά και την αξιοπιστία των συνδέσεων σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα δε με όσα δημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, επιτρέποντας  το streaming ταινιών υψηλής ανάλυσης σε μερικά  δευτερόλεπτα.

Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο, όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο και αυτό, ίσως να εξηγεί πολλά. Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, προσφέροντας ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G. Η ταχύτητα του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή για να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά.

Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα, τα πρώτα κινητά τηλεφώνα που θα υποστηρίζουν 5G δίκτυο θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ όσον αφορά την ολοκλήρωση των πρώτων δικτυακών υποδομών στην Ελλάδα, στόχος των παρόχων είναι το 2021.

Στην πραγματικότητα το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και κατ’ επέκταση την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Οι λεγόμενες “κάθετες” αγορές (Β2Β Verticals), όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών και η Υγεία, εμφανίζουν την μεγαλύτερη δυναμική στη ψηφιακή τους ριζοσπαστικοποίηση/μεταμόρφωση μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που δημιουργούνται για αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με το αντίκτυπο να είναι ισχυρό συνολικά σε όλη την οικονομία.

Επίσης, νέες υπηρεσίες και λειτουργίες, όπως φορτηγά και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, “έξυπνα” κτίρια και πόλεις, ευφυής διαχείριση δικτύων υποδομών και βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής, απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις κ.τ.λ είναι, ενδεικτικά, μόνον ορισμένες από τις περιπτώσεις, που το 5G φέρνει επανάσταση. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε πως βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο μετατροπής των δυνατοτήτων αυτών σε, πλήρως ορισμένες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η εμπορική τους διάσταση για τους παρόχους των δικτύων να βρίσκεται ακόμα υπό ανάλυση.

3. Πόσο θα πρέπει να περιμένουμε;

Παγκοσμίως, η τεχνολογία του 5G είναι σε φάση ανάπτυξης και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας. Με δεδομένη την ανωριμότητα που χαρακτηρίζει, επί του παρόντος, την συγκεκριμένη τεχνολογία στόχος των παρόχων είναι το 2021 να ξεκινήσει η δημιουργία υποδομών σε κάποιες περιοχές της χώρας. Πάντως, έως το 2025, σύμφωνα με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, ποσοστό που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

4. Τι μέλλει γενέσθαι με το 4G;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 4G δε θα καταργηθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει δυναμικά, παράλληλα με το 5G και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή δε θα μπορούν όλες οι συσκευές να “σηκώσουν” αυτές τις ταχύτητες και δεύτερον διότι το 5G δε θα καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιοχές.

5.  Πιλοτικό πρόγραμμα 5G στην Καλαμάτα

Η WIND έχει αναλάβει την πόλη της Καλαμάτας όπου έχει εγκαταστήσει σε μέρος της πόλης πιλοτικό δίκτυο 5G, ώστε να αξιολογήσει λειτουργικά στοιχεία της νέας αυτής τεχνολογίας, αλλά και στην πράξη τις μεγάλες ταχύτητες και άλλες δυνατότητες που προσφέρει. Ως εκ τούτου, η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην χώρα.

Τα σημεία που καλύπτει το πιλοτικό δίκτυο 5G είναι η περιοχή της κεντρικής πλατείας, το Μέγαρο χορού και το Πνευματικό  κέντρο και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia, το οποίο γίνεται το 1ο 5G ξενοδοχείο στην Ελλάδα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα 5G τηλέφωνα, στις περιοχές όπου υπάρχει το πιλοτικό δίκτυο 5G ο χρήστης, θα μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω wifi, το οποίο θα λειτουργεί μέσω της υποδομής 5G.

Με άλλα λόγια, η Καλαμάτα αναδεικνύεται σε “ψηφιακό υπόδειγμα” πόλης, όπου λειτουργεί από την WIND, εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών υπερ-υψηλών ταχυτήτων.