Οι τράπεζες, πρωταγωνιστές των εξελίξεων στη Forthnet

573

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας μετά την απόκτηση του 32,7% της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες αναζητούνται από την αγορά. Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank προχώρησαν στην άσκηση του δικαιώματος μετατροπής μέρους των ομολογιών τους σε μετοχές (debt-to-equity conversion), με αποτέλεσμα πλέον να κατέχουν σχεδόν το 33% της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Αν και από τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν ουσιαστικά αποκτήσει τον έλεγχο της Forthnet, στο πλαίσιο της κάλυψης, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μέρους του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εξέδωσε η εταιρεία, χρειάστηκε να περάσουν 12 μήνες για να αποτυπωθεί και τυπικά η μεταβολή αυτή.

Οι τράπεζες προχώρησαν στην μετατροπή συγκεκριμένου αριθμού ομολογιών σε μετοχές προκειμένου να μην υπερβούν την καταστατική μειοψηφία, κάτι που θα ενεργοποιούσε την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της Forthnet, όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία.

Με το 33% σχεδόν της εταιρείας στον άμεσο έλεγχό τους οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μέσω έκτακτης γενικής συνέλευσης να εκπροσωπηθούν στο δ.σ. της εισηγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα συμβεί, καθώς πρόθεση των τραπεζών είναι να αποκτήσουν σαφέστερη και εκ των έσω εικόνα της εταιρείας την οποία στήριξαν με κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ το περασμένο Φθινόπωρο, αφού οι μέχρι τότε μέτοχοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του ΜΟΔ.

Λόγω ακριβώς της μη συμμετοχής τους στη διαδικασία, η εξάσκηση του δικαιώματος μετατροπής των ομολογιών οδηγεί σε απομείωση της συμμετοχής των Largo Ltd (μητρική εταιρεία της Wind Hellas), Tunisie Telecom, Vodafone και Abdulaziz Al Ghurair (Μassar Investments). Τυπικά, το ποσοστό της Wind περιορίζεται στο 22%, ωστόσο με τις τράπεζες να κατείχαν 233 εκατ. ομολογίες και να εξασκούν το δικαίωμα για 53 εκατ., ο πλήρης έλεγχος βρίσκεται στα χέρια τους.

Προβάδισμα σε αυτή την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη Forthnet, η οποία δεν αιφνιδίασε την αγορά αφού νομοτελειακά κάποτε το δικαίωμα το ΜΟΔ θα εξασκούνταν, εμφανίζεται να έχει η Τράπεζα Πειραιώς που αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτή της εταιρείας (100 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 85 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 55 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο για επενδυτή

Σαφέστατα, πάντως, απώτερος στόχος των τραπεζών παραμένει η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων που θα εισέλθουν στη Forthnet. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, οι τράπεζες επιθυμούν να απομειώσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο. Η συγκυρία μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά προς αυτή τη κατεύθυνση καθώς η τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει εισέλθει ξανά σε φάση συγκέντρωσης και ευρύτερων συνεργασιών.

Η πρόσφατη συμφωνία των Wind και Vodafone με τη Forthnet για τη διάθεση των αθλητικών καναλιών Novasports από τις IPTV πλατφόρμες τους (σ.σ. η τηλεοπτική πλατφόρμα της Wind θα είναι εμπορικά διαθέσιμη στις αρχές του 2018) είναι ενδεικτική του νέου modus operandi στην αγορά.

Σε πρώτη φάση, ωστόσο, αυτό που φαίνεται ότι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσουν οι τράπεζες μια σαφέστερη εικόνα για την εταιρεία, ενδεχομένως ζητώντας να εκπροσωπηθούν στο δ.σ. Άλλες τραπεζικές πηγές, πάντως, υποστήριζαν ότι ζητούμενο για την Forthnet είναι μέχρι τα μέσα του 2018 να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες πλέον θα λειτουργούν και ως μέτοχοι στη Forthnet, με ότι συνεπάγεται αυτή η απόφαση για τις προοπτικές της εταιρείας.

Από την εξέλιξη αυτή, πάντως, κερδισμένη άμεσα είναι η ίδια η εταιρεία. Η μετατροπή 53.668.147 ομολογιών μεταφράζεται σε μείωση του δανεισμού αφού αφαιρεί 16,1 εκατ.ευρώ από το χρέος και τα προσθέτει στο μετοχικό κεφάλαιο.  Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 τα συνολικά εσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 149 εκατ. ευρώ (έναντι 165 εκατ.ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016) και τα EBITDA σε 16 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός τον Ιούνιο του 2017 ανήλθε 256 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι συνεχίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών μείωσης του λειτουργικού κόστους με έμφαση στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων υποδομών και εν γένει των περιουσιακών στοιχείων της.

Πηγή: capital.gr