Ο Ζούκερμπεργκ αλλάζει το Facebook – Ακόμα «μεγαλύτερο αδελφό» βλέπουν ειδικοί

597

Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος παρουσίασε το νέο φιλόδοξο όραμά του για το μέλλον, είπε πως θέλει το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να δώσει πια έμφαση όχι τόσο στη λειτουργία του ως μια ανοιχτή πλατφόρμα, αλλά στην ιδιωτικότητα και στην ανταλλαγή ασφαλών και κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ανάμεσα στους χρήστες.

Η νέα στρατηγική – για την οποία δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, αλλά «θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια» – έρχεται προφανώς έπειτα από τα απανωτά σκάνδαλα και τις κριτικές που έχει δεχθεί το Facebook και ο ίδιος προσωπικά ως διευθύνων σύμβουλος για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, την παραπληροφόρηση τους και την έκθεση τους σε κάθε είδους εγχώρια και ξένη προπαγάνδα.

Ωστόσο, η εξαγγελία Ζούκερμπεργκ αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους ειδικούς που υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο το Facebook ως η κυρίαρχη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω διαδικτύου.

Άλλοι, όπως ο διευθυντής της πρωτοβουλίας Tow Center for Digital Journalism, Τζόναθαν Ολμπράιτ, επισημαίνουν ότι «η ιδιωτικότητα αποτελεί το δικαίωμα των πολιτών να ελέγχουν τι μοιράζονται αλλά και το να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν αν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά αυτό τον έλεγχο. Η πρόσβαση στα δεδομένα ελέγχεται ακόμα από το Facebook. Και τώρα όλα αυτά θα επεκταθούν και σε όλες τις εφαρμογές που σχετίζονται με το Facebook».

Η ανάρτηση του Ζούκερμπεργκ έγινε viral μέσα σε λίγες μόνο ώρες, προκαλώντας συζητήσεις, αντιρρήσεις, ανατροπές, με τους περισσότερους χρήστες να σχολιάζουν ειρωνικά το «όραμα» του μεγάλου εμπνευστή του Facebook, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να τον αποκαλέσουν… «άρρωστο» και «ψυχικά διαταραγμένο»!