Προσφορές άνω των 2 δισ. ευρώ για το 7ετές ομόλογο του ΟΤΕ

392

Ισχυρό ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το 7ετές ομόλογο του ΟΤΕ με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει γύρω στις 10:30 ώρα Ελλάδας και να κλείνει μέσα σε δυόμισι περίπου ώρες. Ο Οργανισμός κατάφερε να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ προσφορές από επενδυτές, ποσό που υπεκάλυψε κατά 4 φορές το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που ήθελε να αντλήσει και με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 1%  δηλαδή mid swap +125 μ.β ενώ λίγο πριν το κλείσιμο είχε διαμορφωθείσ το 1,1% με 1,15% ή Mid swap +130 μ.β με 135 μ.β. To επιτόκιο ήταν ανάλογο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν χθες στο 1% με 1,5%, ενώ στο άνοιγμα του βίβλου το αρχικό guidance ήταν περίπου στο 1,4% ή στο mid swap + 165 μ.β.

Σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη στήριξη της Deutsche Telekom στην έκδοση, η οποία κατέχει το 46% του ΟΤΕ. Η DT αγόρασε το 20% του συνολικού ποσού, καταβάλλοντας δηλαδή 100 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ).

Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες Goldman Sachs και BNP Paribas οι οποίες και διοργάνωσαν χθες τηλεδιασκέψεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ joint book runners ήταν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Το ομόλογο λήξης 24 Σεπτεμβρίου 2026 αναμένεται να έχει αξιολόγηση ΒΒ+ από τον οίκο S&P και ο ΟΤΕ  θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια της έκδοσης για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του, μία στρατηγική η οποία έχει ήδη προαναγγελθεί από την διοίκηση.