Ο κορονοϊός, επιταχυντής ενός πιο ψηφιακού κόσμου;

572

*Από την Chunyan Li, συγγραφέα του βιβλίου “Πετυχαίνοντας στην κινεζική αγορά”

Η τηλεϊατρική, η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι οι μεγάλοι νικητές της κρίσης του κορονοϊού στην Κίνα. Αυτό αποτελεί μάθημα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2003, οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το Alibaba και το JD.com κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την «ευκαιρία» να πραγματοποιήσουν μια ταχεία επέκταση και να εισαγάγουν τις υπηρεσίες τους στην καθημερινή ζωή των Κινέζων. Το 2020, ενώ τα μέτρα περιορισμού που οφείλονται στον κορονοϊό παραλύουν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στην Κίνα, παρόλα αυτά ενθάρρυναν την ταχεία ανάπτυξη μερικών νέων τομέων. Πρώτα από όλα, η ηλεκτρονική εκπαίδευση: για αρκετές εβδομάδες, οι μαθητές από διαφορετικά σχολικά επίπεδα που μένουν στο σπίτι έχουν πάρει απευθείας μαθήματα στο διαδίκτυο με τους δασκάλους τους ή αλληλεπιδρούν μαζί τους εικονικά και επίσης έχουν χρησιμοποιήσει πολλές εκπαιδευτικές πλατφόρμες όπως η Study.163, η Xueersi ή η Koolearn.

Σημαντικά πλεονεκτήματα

Στη συνέχεια, η τηλεργασία. Πολλά λογισμικά αυτού του είδους έγιναν γρήγορα γνωστά: DingTalk (Alibaba), WeChat Work (Tencent), Feishu (ByteDance), WeLink (Huawei) … Μεταξύ 22 Ιανουαρίου και 12 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια κινέζοι χρησιμοποίησαν εφαρμογές τηλεργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της MobTech. Η τηλεργασία παρέμενε για χρόνια στο περιθώριο στην Κίνα, με μόλις 4,9 εκατομμύρια τηλεργαζόμενους το 2018. Ο λόγος: είναι σχετικά πιο δύσκολο να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα της εργασίας και να δημιουργηθεί από απόσταση μια ισχυρή ομαδική ατμόσφαιρα, ειδικά όταν η πειθαρχία και το πνεύμα της κοινότητας είναι  πρωτεύοντα στοιχεία της κινεζικής κουλτούρας.

Ωστόσο, αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, ο νέος αυτός τρόπος εργασίας προσφέρει μεγάλες δυνατότητες χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματά του: μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης, λιγότεροι περιορισμοί που σχετίζονται με το χώρο ή το χρόνο, καθώς και μείωση του κόστους επικοινωνίας . Επιπλέον, στις μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη, χάνεται σημαντικός χρόνος στις συγκοινωνίες ή την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής. Η προγραμματισμένη ανάπτυξη του δικτύου 5G σε όλη τη χώρα θα διευκολύνει την υλοποίηση της τηλεργασίας.

Προς ένα ακόμη πιο ψηφιακό κόσμο

Στη συνέχεια, το ηλεκτρονικό εμπόριο φρέσκων ή φαρμακευτικών προϊόντων (θερμόμετρα, ιατρικές μάσκες, απολυμαντικά χειρός …) παρουσίασε ταχεία ανάπτυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η τηλεϊατρική μπορεί επίσης να ανταποκριθεί στις ανάγκες που αυξάνονται ραγδαία απέναντι στον κορονοϊό, κινητοποιώντας γιατρούς από όλη τη χώρα, ειδικά όταν στην Κίνα αντιστοιχούν περίπου 3 γενικοί ιατροί ανά 20.000 κατοίκους. Για παράδειγμα: η πλατφόρμα Haodf συγκεντρώνει περισσότερους από 220.000 γιατρούς συνολικά και μπορεί να διαχειριστεί περίπου 200.000 ιατρικές επισκέψεις την ημέρα. Σε αυτήν τη λίστα προστίθενται διαδικτυακή ψυχαγωγία (παιχνίδια, βίντεο, μουσική, καραόκε…) και έξυπνα ρομπότ. Τα τελευταία αναλαμβάνουν μέρος της απολύμανσης των νοσοκομείων, παραδίδουν αυτόματα τρόφιμα ή φάρμακα στα δωμάτια των ασθενών, παρακολουθούν τους δρόμους υπενθυμίζοντας στους περαστικούς να φορούν μάσκα και να λαμβάνουν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα κ.λπ. Ο κορονοϊός, απροσδόκητα, ωθεί τους Κινέζους σε έναν ακόμα πιο ψηφιακό κόσμο. Και ολόκληρος ο κόσμος, επίσης υπό περιορισμό για την καταπολέμηση της επιδημίας, πρέπει να ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Καμία δημοσίευση για προβολή