Ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου στη μάχη κατά του κοροναϊού

1253

Η επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να χαρτογραφήσει καλύτερα τον γενετικό κώδικα και τις αδυναμίες του νέου κοροναϊού. Στη μάχη κατά της πανδημίας, πλέον, ρίχνεται και ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου, ο IBM Summit.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, οι επιστήμονες που χρησιμοποίησαν τον IBM Summit κατάφεραν να κάνουν γρηγορότερες αναλύσεις των δειγμάτων του ιού. Μάλιστα, ο υπολογιστής βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν 77 μικρομοριακές ενώσεις, που αξίζει να διερευνηθούν περαιτέρω, καθώς οργανισμοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν θεραπεία για τον κοροναϊό.

Τι γνωρίζουμε για τον IBM Summit

Ο Summit διαθέτει μέγιστη ισχύ επεξεργασίας 200 petaflops, χάρη σε 4.608 κόμβους διακομιστών, ο καθένας από τους οποίους είναι εφοδιασμένος με δύο επεξεργαστές IBM POWER9 και έξι GPU Nvidia Tensorcore V100.

Είναι αποθηκευμένος εντός του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (ORNL). Ο Summit είναι ικανός να εκτελεί πρωτοφανή υπολογιστικά καθήκοντα, ανοίγοντας έναν κόσμο δυνατοτήτων σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία και η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο υπολογιστής προσομοιώνει χιλιάδες ενώσεις σε αναζήτηση εκείνων που είναι πιθανότερο να δεσμεύονται με την πρωτεΐνη κορωναϊού, η οποία επιτρέπει στον ιό να μολύνει τα κύτταρα του ξενιστή.