Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ – Εκεί που ζωντανεύει η εμπειρία της επικοινωνίας

575

Για άλλη μια χρονιά, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο πρωτότυπες και σύγχρονες εκπαιδευτικές δράσεις που υπόσχονται να συναρπάσουν κάθε επισκέπτη με τη βοήθεια των πιο σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών!

Η επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους. Για τους μεγαλύτερους βέβαια υπάρχει και μια αναπόληση του παρελθόντος. Έντονες αναμνήσεις που ξεπηδούν από τις παλιές συσκευές τηλεφώνων, τους τηλεφωνικούς θαλάμους ακόμη και από τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Μνήμες πολλές αλλά και ανάμεικτα συναισθήματα που προκαλούν συγκίνηση. Άλλωστε η επικοινωνία και όσα έχουμε μοιραστεί με τους άλλους είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ζωής του καθενός.

Η ιστορία της επικοινωνίας, ιστορία της χώρας μας
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ αφηγείται με έναν τρόπο την ιστορία της χώρας μας. Άλλωστε, η έννοια της επικοινωνίας είναι στενά συνδεδεμένη και με την ελληνική ιστορία, εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια. Από τις φρυκτωρίες, που μετέδωσαν το μήνυμα της νίκης του Τρωικού Πολέμου στις Μυκήνες σε μόλις μία νύχτα, και τις Πυρσίες κατά τα αλεξανδρινά χρόνια μέχρι τις τηλεφωτογραφίες που διακινήθηκαν στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1988 και αφηγούνται την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Οι μικροί επισκέπτες του μουσείου θα ανακαλύψουν την έννοια και τις αρχές της επικοινωνίας κατά τη διάρκεια των εποχών και θα μάθουν πως το sms υπήρχε από τα αρχαία χρόνια και πως η φωνή «έστελνε το μήνυμα» και ανάλογα με την εποχή, η Κάλλας, ο Ταρζάν, ο εφημεριδοπώλης, η τηλεφωνήτρια έστελναν το μήνυμα…

23.000 εκθέματα, 3.500 περίπου αντικείμενα, 20.000 αρχειακό υλικό, αλλά και πολλές δράσεις καθιστούν το Mουσείο του ΟΤΕ, το οποίο είναι και το μοναδικό μουσείο τεχνολογίας στην Ελλάδα, «ζωντανό» προς το κοινό.

Οι Θεματικές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών
Αρχαία Ελλάδα

Στον εκθεσιακό χώρο της προηλεκτρικής περιόδου, παρουσιάζονται με διαδραστικό τρόπο οι επινοήσεις και εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων για τους τρόπους επικοινωνίας με βασικά μέσα τον ήχο και τη φωτιά. Επίσης, παρουσιάζονται τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις της Βυζαντινής περιόδου.

Ηλεκτρισμός

Εκθεσιακός χώρος με το χρονολόγιο των εφευρετών που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό και τις σχετικές με αυτόν εφευρέσεις. Παρουσιάζονται οι τρεις μεγάλοι εφευρέτες: Mορς, Μπέλ, Μαρκόνι.

Τηλεγραφία

Εκτίθενται αυθεντικά μοναδικά και σπάνια τηλεγραφήματα, αλλά και σχετικός εξοπλισμός (π.χ. αυθεντικό ποδήλατο τηλεγραφητή, τραπέζι τηλεγραφημάτων).

Παρουσιάζεται μοντέλο μινιατούρα του καλωδιακού πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος» και το εσωτερικό ενός βαθυσκάφους, με μέρη από ηλεκτρονικά όργανα τεχνολογίας.

Τηλεφωνία
Παρουσιάζονται τηλεφωνικές συσκευές των δεκαετιών 1890 έως 1980. Ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει ηχητικά από τον ωρολέκτη, μεταξύ άλλων.

Κοινόχρηστη τηλεφωνία
Εκτίθενται παλιοί τηλεφωνικοί θάλαμοι (με κέρματα και κάρτα). Μέσω της τεχνολογίας AR (επαυξημένης πραγματικότητας), ο επισκέπτης μπορεί να δει πώς χρησιμοποιούνταν ο τηλεφωνικός θάλαμος και τα αναλογικά κέντρα.

Τηλεφωνήτρια
Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά την αυθεντική στολή τηλεφωνήτριας της δεκαετίας 1950, αλλά και τον μεταλλάκτη που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη οι τηλεφωνήτριες για να συνδέουν τις τηλεφωνικές γραμμές.

Τηλεφωτογραφία
Στη θεματική αυτή, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά αυθεντικά μηχανήματα τηλεφωτογραφίας, ένα εμφανιστήριο τηλεφωτογραφιών του 1949, καθώς επίσης πρωτότυπα και αντίγραφα τηλεφωτογραφιών από τη σπάνια συλλογή των 13.500 τεκμηριωμένων και ψηφιοποιημένων τηλεφωτογραφιών που έχει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στο αρχείο του.

Οι άνθρωποι
Αφιέρωμα στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις τηλεπικοινωνίες από την ίδρυση του Ομίλου ΟΤΕ έως σήμερα.

Δορυφόρος
Σε μεγάλη οθόνη video προβάλλεται η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat, ενώ σε ειδική μακέτα παρουσιάζεται, με φωτεινά σημεία λέιζερ, η πορεία του σήματος από τους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς (Νεμέα και Θερμοπύλες) μέχρι τον δορυφόρο.
Στον δεύτερο όροφο παρουσιάζεται η ιστορία της τηλεφωνίας ακολουθώντας διαδοχικά τα στάδια από τη χειροκίνητη κλήση μέχρι την κινητή τηλεφωνία. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την εμπειρία μιας τηλεφωνικής κλήσης στο χώρο των αναλογικών τηλεφωνικών κέντρων αλλά και να δει σύγχρονα ψηφιακά κέντρα.

Το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο
Ιδιαίτερης σπουδαιότητας και αξίας έκθεμα είναι το τηλεοπτικό στούντιο του 1967, όπου έγινε η πρώτη μετάδοση της ελληνικής τηλεόρασης. Κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρία Thomson και λειτούργησε στον 10ο όροφο του συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, στην Πατησίων. Χρησιμοποιήθηκε και για εξωτερικές μεταδόσεις, μεταφερόμενο σε «Βαν», καθώς και για την μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και εκπομπών, από τον Πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης.

Κινητή τηλεφωνία
Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό χώρο, παρουσιάζεται η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας ξεκινώντας από την γνωριμία με την τότε νέα αυτή συσκευή, συνεχίζοντας με την απόκτηση και το «δέσιμο» μαζί της μέχρι τη σημερινή απαραίτητη σε όλους καθημερινή χρήση της. Περιλαμβάνει πολλά μοντέλα κινητών, όπου αποτυπώνεται η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας. α ζήσουμε και θα γιορτάσουμε την εμπειρία της επικοινωνίας… με τη δύναμη της τεχνολογίας!

Ψηφιακά μέσα για μια νέα διαδραστική εμπειρία 
Εισάγοντας νέες προηγμένες τεχνολογίες, όπως το Augmented Reality (AR) και το Virtual Reality (VR), οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Μουσείου ΟΤΕ, προσφέρουν στους επισκέπτες μία νέα πολυ-αισθητηριακή εμπειρία υψηλών προδιαγραφών και ενισχύουν τη διαδραστικότητα με τα εκθέματα και τις συλλογές του μουσείου.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, ή ακόμη να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», ένα από τα πρώτα πλοία που τοποθετούσαν (πόντιζαν) υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδέσουν με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.

Πιο αναλυτικά, τα νέα ψηφιακά μέσα ξενάγησης που έχει υιοθετήσει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών:
Augmented Reality (ΑR) Points: Στα 3 σημεία AR που υπάρχουν στο μουσείο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα από το tablet του μουσείου να ανακαλύψει την ιστορία του Μορς (Ενότητα: Ηλεκτρική περίοδος), να ακολουθήσει τις έξι διαδρομές πόντισης καλωδίων (π.χ Πειραιάς –Σύρος) από καλωδιακό πλοίο, να δει από πρώτο χέρι πώς χρησιμοποιούνταν ο τηλεφωνικός θάλαμος και τα αναλογικά κέντρα (Ενότητα: Κοινόχρηστη Τηλεφωνία).

Virtual Reality (VR) Points: Με μάσκα VR ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μία εικονική 360ο περιήγηση μέσα στο καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος».

Σύγχρονες TV Οθόνες: Στις οθόνες του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο που σχετίζονται με το τηλέφωνο και τη χρήση του ανά τις δεκαετίες, το έργο των ανθρώπων του Ομίλου ΟΤΕ, αλλά και vintage υλικό από τη δορυφορική εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat.
Ηχητικά ντοκουμέντα: Ο επισκέπτης ανάλογα με την αίθουσα στην οποία βρίσκεται μπορεί να ακούσει σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα με αφηγήσεις τηλεγραφημάτων μεγάλης ιστορικής αξίας (Ενότητα: Τηλεγραφία), μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την ιστορία και την εξέλιξη του Ομίλου ΟΤΕ (Ενότητα: Ανθρώπινο Δυναμικό), καθώς και την παλιά γνώριμη φωνή της εποχής που έλεγε την ώρα στο κοινό (Ενότητα: Τηλεφωνία).

Δράσεις για σχολικές ομάδες, αλλά και για την οικογένεια

Αναλυτικά όλες οι δράσεις, για τις οποίες μπορείτε να πληροφορείστε και να κάνετε κράτηση από τη σελίδα του Μουσείου:

-Οκτώβριος & Νοέμβριος 2018 | Εικαστικά

Τηλεφωνικός θάλαμος, δεκαετίας ’30| Γλυπτική φόρμα – τσέρκι – χαρτί

Το πρόγραμμα ξεκινάει με μια διαδραστική ξενάγηση. Στη συνέχεια με τη χρήση tablet και ένα ψηφιακό παιχνίδι, τα παιδιά ολοκληρώνουν την περιήγησή τους στο Μουσείο.

Η εικαστική δραστηριότητα αρχίζει με προβολή βίντεο για τη σύγχρονη τέχνη και τους εικαστικούς. Ο τηλεφωνικός θάλαμος της δεκαετίας ’30 είναι το έκθεμα του εργαστηρίου.

Τα παιδιά δημιουργούν εγκατάσταση-γλυπτό από χαρτιά σε διαφορετικά πάχη. Ένα τσέρκι από χαρτί σχηματίζει τη φόρμα του τηλεφωνικού θαλάμου.

-Οκτώβριος 2018- Μάιος 2019 / Τεχνολογικά

Μια γραμμή παίρνει ρεύμα, ζωντανεύει και επικοινωνεί!

Οι τηλεπικοινωνίες από τη σκοπιά της ηλεκτρολογίας και της τεχνολογίας των επικοινωνιών. Με ένα ειδικό στυλό με μελάνι που άγει τον ηλεκτρισμό, τα παιδιά σχεδιάζουν μηχανολογικά σχέδια κλειστού κυκλώματος τηλεπικοινωνιών. Μπαταρίες, λαμπάκια και διακόπτες φωτίζουν και «ζωντανεύουν» τα κυκλώματα που δείχνουν το δρόμο για την επικοινωνία! Στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνεται σύντομη ξενάγηση στον νέο εκθεσιακό χώρο που παρουσιάζει τις τηλεπικοινωνίες μετά την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού.

-Φεβρουάριος & Μάρτιος 2019 | Εικαστικά

Δορυφόρος | Αιωρούμενα 3D γλυπτά

Το πρόγραμμα ξεκινάει με μια διαδραστική ξενάγηση. Στη συνέχεια με τη χρήση tablet και ένα ψηφιακό παιχνίδι, τα παιδιά ολοκληρώνουν την περιήγησή τους στο Μουσείο.

Η εικαστική δραστηριότητα αρχίζει με προβολή βίντεο για τη σύγχρονη τέχνη και τους εικαστικούς. Ο δορυφόρος είναι το έκθεμα του εργαστηρίου.

Τα παιδιά σε ομάδες, πειραματίζονται με χαρτοπολτό και δίνουν σχήμα σε μια υδρόγειο σφαίρα με τη χρήση ενός μπαλονιού, ενώ τοποθετούν τον δορυφόρο σε τροχιά γύρω της.

-Οκτώβριος 2018-Μάιος 2019/ Διαδίκτυο

Παιδί & Ασφάλεια στην Τεχνολογία

Μπορεί να αγαπάμε την τεχνολογία, προσέχουμε όμως τους κινδύνους της! Γι’ αυτό δύο Παρασκευές το μήνα πραγματοποιούμε ενημερωτικές συναντήσεις για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο από εκπροσώπους και ειδικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τα παιδιά ενημερώνονται για την καλύτερη και ασφαλέστερη αντιμετώπιση των προκλήσεων του Διαδικτύου, τον απέραντο κόσμο γνώσεων, έκφρασης, ανακάλυψης και δημιουργίας που προσφέρει, αρκεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια.

-9 & 16 Δεκεμβρίου 2018 / Μουσειοπαιδαγωγική Δράση

Οπτικές Ίνες: καλωσορίσατε στο μέλλον!

Τι είναι η τεχνολογία των οπτικών ινών; Στο Μουσείο ένας τεχνικός της COSMOTE θα μας εξηγήσει πώς αυτά τα πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί που μοιάζουν με κλωστές, φέρνουν το internet στο σπίτι μας!

Στο μηχάνημα επαυξημένης πραγματικότητας sand box, θα «αντικαταστήσουμε» τα χάλκινα καλώδια με οπτική ίνα παίζοντας με την άμμο!

Τέλος, θα γνωρίσουμε τα ΚΑΦΑΟ και τις Καμπίνες, με άλλα λόγια τους “υπαίθριους κατανεμητές”, που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και …. θα τα “πειράξουμε” με τη δική μας εικαστική διάθεση και ματιά.

-13 & 27 Ιανουαρίου 2019 / Τεχνολογικό Εργαστήρι

Ο γύρος των Μουσείων του κόσμου σε 90 λεπτά για γονείς και παιδιά

Οι μικροί επισκέπτες με τα tablets του μουσείου καθοδηγούνται από την ομάδα των εκπαιδευτικών για να σερφάρουν στις ψηφιακές συλλογές άλλων μουσείων του κόσμου.

Μέσα σε 90 λεπτά, τα παιδιά θα διαλέξουν μέσα από το διαδίκτυο τα δύο αγαπημένα τους εκθέματα , από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών και από κάποιο άλλο μουσείο του εξωτερικού. Θα διαβάσουν, θα τα δουν σε 360o και θα δημιουργήσουν εικαστικά ένα κολάζ που θα περιέχει και τα 2 εκθέματα που έχουν επιλέξει.

Καμία δημοσίευση για προβολή