MacBook Pro 13: Ανανεωμένο και με νέο πληκτρολόγιο

314

Οι αλλαγές στο μικρό επαγγελματικό laptop της Apple μπορεί να μην είναι πολλές, είναι όμως σημαντικές.

Η Pro σειρά laptop της Apple αναβαθμίστηκε. Ο λόγος για το MacBook Pro 13, που ανανεώθηκε, ολοκληρώνοντας της μετάβαση της Apple στην μετά butterfly εποχή. Το νέο μικρό αλλά πανίσχυρο laptop της Apple δεν απέκτησε μόνο νέο πληκτρολόγιο όμως, καθώς βελτιώθηκαν πολλά ακόμα χαρακτηριστικά του. Πάμε να τα γνωρίσουμε όλα!

Φρέσκος επεξεργαστής
Η αρχή κάθε υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής και στο νέο MacBook Pro 13 φιγουράρουν οι 10ης γενιάς επεξεργαστές της Intel, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι στα 10nm. Πέρα από την επεξεργαστική ισχύ, τα νέα chip προσφέρουν και σημαντικά αυξημένη απόδοση γραφικών, χάρη στις Iris Plus κάρτες γραφικών που ενσωματώνουν.

Ο νεότερος επεξεργαστής μπορεί να υποστηρίξει ταχύτερη DDR4 RAM, με τον χρονισμό της να φτάνει τα 3733MHz, ενώ για πρώτη φορά σε 13άρι μοντέλο θα υπάρχει και η επιλογή για 32 GB RAM. Αναβάθμιση είχαμε και στη χωρητικότητα, με τον βασικό χώρο αποθήκευσης να ξεκινάει πλέον από τα 256 GB. Η μέγιστη χωρητικότητα έχει και αυτή αυξηθεί και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 TB. Όλοι οι δίσκοι είναι φυσικά SSD, με ταχύτητες εγγραφής που φτάνουν μέχρι και τα 3.0 GB/s.

Βελτιωμένο πληκτρολόγιο
Και ερχόμαστε τώρα στο πληκτρολόγιο. Το αμφιλεγόμενο πληκτρολόγιο με butterfly switches είναι πλέον παρελθόν από όλη την γκάμα laptop της Apple. Το MacBook Pro 13 ήταν το τελευταίο μοντέλο που το χρησιμοποιούσε αλλά μετά από αυτή την αναβάθμιση επέστρεψε και αυτό στον κλασικό scissor μηχανισμό. Όπως έγινε και στο MacBook Pro 16, αυτό συνεπάγεται την επαναφορά του φυσικού πλήκτρου Escape και την διαρρύθμιση των πλήκτρων κατεύθυνσης σε σχήμα «inverted T».

Ο ίδιος σχεδιασμός
Αυτό που δεν άλλαξε, αν και υπήρχε έντονη σχετική φημολογία, είναι το μέγεθος της συσκευής. Η οθόνη παρέμεινε στις 13,3 ίντσες, προσφέροντας την ίδια retina ανάλυση 2.560 × 1.600. Και η σχεδίαση είναι απαράλλακτη από όλες τις απόψεις, καθώς χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος του trackpad ή οι είσοδοι USB δεν τροποποιήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Κάνε το iPad δεύτερη οθόνη για το Mac
Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του MacOS Catalina είναι το Sidecar. Αυτό σου επιτρέπει να μετατρέψεις το iPad σου σε δεύτερη οθόνη για το MacBook ή iMac σου. Μπορεί αυτή η δυνατότητα να έγινε μόλις διαθέσιμη από την Apple, αλλά οι χρήστες Mac είχαν την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν το iPad τους ως δεύτερη οθόνη εδώ και χρόνια. Αυτό γινόταν με το Luna Display.

Τώρα όμως που το Sidecar προσφέρεται επίσημα από την Apple, ποιος ο λόγος να συνεχίσει κάποιος να χρησιμοποιεί το Luna Display; Κανένας. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι δημιουργοί της εφαρμογής, γι’ αυτό και προχώρησαν σε μια επιβεβλημένη αναβάθμιση εμπλουτίζοντας το Luna Display με νέες δυνατότητες, που δεν προσφέρονται από την Apple.

Το ανανεωμένο Luna Display σου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς έναν Mac υπολογιστή ως δεύτερη εξωτερική οθόνη για ένα άλλο Mac. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους έχουν παραπάνω από έναν Apple υπολογιστή, αν αναλογιστεί κανείς το ρυθμό ανανέωσης της τεχνολογίας. Ένας χρήστης του πρώτης γενιάς 5K iMac έχει σήμερα έναν υπολογιστή με ξεπερασμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η οθόνη όμως παραμένει εξαιρετικής ποιότητας, οπότε γιατί να μην αξιοποιηθεί κατάλληλα; Αυτή ακριβώς τη χρησιμότητα προσφέρει τώρα το Luna Display. Προφανώς, η υποστήριξη του iPad ως δεύτερη οθόνη συνεχίζει να υπάρχει και ας έχει καταστεί περιττή από το Sidecar του MacOS Catalina.

Για τη λειτουργία του Luna Display από Mac σε Mac χρειάζεται ένας αντάπτορας USB Type-C ή Display Port ανάλογα με τη συσκευή. Επιπλέον, η συσκευή που τρέχει το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει εγκατεστημένο το MacOS 10.11 ενώ η συσκευή που θα δουλεύει ως εξωτερική οθόνη χρειάζεται να έχει εγκατεστημένη την έκδοση MacOS 10.8.

Αν έχεις κι εσύ αντικαταστήσει το παλιό σου Mac με καινούργιο υπολογιστή της Apple, τότε αξίζει να τσεκάρεις το Luna Display. Από το να μαζεύει σκόνη ο παλιός σου υπολογιστής, καλύτερα να λειτουργεί ως εξωτερική οθόνη για το καινούργιο σου MacBook ή iMac.