Μ. Τσαμάζ: Προχωρά κανονικά το επενδυτικό πλάνο των 600 εκατ. ευρώ

182

Η πανδημία δεν αλλάζει το στόχο για επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ το 2020, υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Και συμπλήρωσε: “Θεωρούμε ευθύνη μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας διασφαλίζοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες παραμένουν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχεία για όλους. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει το συντομότερο δυνατόν”.

“Σίγουρα θα μετατεθούν κάποιες ημερομηνίες αλλά οι στόχοι μας παραμένουν αναλλοίωτοι”, δήλωσε ο κ. Τσαμάζ κάνοντας ειδική αναφορά στο 5G, τις οπτικές ίνες προς το σπίτι (FiberToTheHome-FTTH) και τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Επεσήμανε επίσης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος λόγω της πανδημίας επιταχύνθηκε.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου ο επικεφαλής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης σημείωσε πως η πανδημία δεν επηρέασε σημαντικά τα μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο. “Οι πρώτες επιπτώσεις, κυρίως στο Β2Β και στο prepaid εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, συνεχίστηκαν ολόκληρο τον Απρίλιο, όμως από τις αρχές Μαίου ξεκίνησε πάλι να ομαλοποιείται η κατάσταση και η σταδιακή επαναφορά στην ομαλότητα”, δήλωσε.

Άγνωστο παραμένει το πώς θα επηρεαστούν τα έσοδα από το roaming καθώς ακόμη δεν γνωρίζει κανείς το πότε θα ξεκινήσει ξανά η τουριστική κίνηση και πόση θα είναι η καλοκαιρινή σεζόν φέτος.

“Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο”, σημείωσε ο κ. Μαζαράκης εκτιμώντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε μείωση παρατηρηθεί σε έσοδα του roaming φέτος, θα επανακάμψει εξίσου απότομα του χρόνου.

O ίδιος σημείωσε ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση εξόδων που δεν σχετίζονται με το προσωπικό, όπως σε προμήθειες, εκπαίδευση και μαρκέτινγκ που θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό την απώλεια εσόδων που αναμένεται το επόμενο τρίμηνο. “Πιστεύουμε ότι έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας και οι στόχοι μας παραμένουν καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται όσο αφήνουμε πίσω μας το lockdown”, τόνισε.

Ο κ. Μαζαράκης δήλωσε ακόμη ότι δεν θα μειωθούν οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς γιατί η ψηφιοποίηση που επιταχύνεται λόγω της πανδημίας δημιουργεί την ανάγκη για νέες υπηρεσίες χωρητικότητας. Πρόσθεσε και αυτός ότι τα έργα ICT θα καθυστερήσουν αλλά θα γίνουν, ενώ οι στόχοι τόσο για ηλεκτρονικές πληρωμές όσο και για τα παιχνίδια, θα επιτευχθούν.

Τέλος, για τη Ρουμανία, ο κ. Μαζαράκης δήλωσε ικανοποιημένος από τα σημάδια σταθεροποίησης που εμφανίζονται μετά από την αναδιάρθρωση που έγινε την προηγούμενη χρονιά και σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους που παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. “Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές για τη Ρουμανία στις οποίες περιλαμβάνεται και η πώληση των δραστηριοτήτων, όμως αυτές οι επιλογές εξαρτώνται και από την απόδοση”, σημείωσε.