Μ. Τσαμάζ: Νέες βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΤΕ

454

Καθοριστικό έτος θα είναι το 2020 για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΤΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019.

Ο επικεφαλής του Ομίλου, στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε, χαρακτήρισε ουσιώδη εξέλιξη την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Οργανισμό, καθώς θα προσδώσει αποτελεσματικότερη δομή στη λειτουργία του ΟΤΕ. “Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον ΟΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, προς όφελος της εταιρείας και των ανθρώπων μας”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο όραμα για την επόμενη 10ετία του Ομίλου, τόνισε χαρακτηριστικά: “Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση για τη μεταμόρφωση του ΟΤΕ από ένα κρατικό μονοπώλιο, σε έναν σύγχρονο όμιλο τεχνολογίας με ηγετική θέση στην αγορά, επενδύοντας πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε γιατί η τεχνολογία και οι αγορές δεν σταματούν”.

Σε ό,τι αφορά στις νέες δραστηριότητες, ο κ. Τσαμάζ αφού έκανε λόγο για την είσοδο στην αγορά του online delivery (ΒΟΧ), τόνισε πως το πλάνο για την είσοδο στην αγορά των online τυχερών παιχνιδιών συνεχίζεται και η στοιχηματική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, όταν δηλαδή αναμένεται να ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία από το ΥΠΟΙΚ. Πρακτικά, ο κ. Τσαμάζ διέψευσε τη φημολογία που ήθελε το συγκεκριμένο project να μην προχωρά. Παράλληλα, προανήγγειλε πως η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών θα είναι έτοιμη στο τέλος του έτους, ενώ θα συνεχιστεί η ενδυναμωση του Οργανισμού στο κομμάτι του ICT.

Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή για την πορεία της αγοράς και την είσοδο νέων παικτών, όπως της forthnet, ως εικονικός πάροχος στην αγορά της κινητής τηλεφωνάις, ο κ. Τσαμάζ απάντησε πως κάθε υγιής ανταγωνιστής είναι ευπρόσδεκτος, συμπληρώνοντας πως ο ΟΤΕ έχει ετοιμάσει το πλάνο του για τις επερχόμενες αλλαγές. Επίσης, για τη Ρουμανία, η διοίκηση παρότι παρείχε σημαντικές λεπτομέρειες σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, για το ζήτημα μιας πιθανής πώλησης απάντησε πως η προσπάθεια συνεχίζεται με ένταση για να εξευρεθεί μια στρατηγική λύση, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι επιδόσεις της εκεί εταιρείας.

Τέλος, για τα οφέλη από τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αναφέρθηκε πως είναι πρόωρο να υπολογιστούν, όπως και το ποσό που θα απαιτηθεί για την απόκτηση φάσματος. Σημειώνεται πως με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε FTTC και 4G να έχει ολοκληρωθεί, η διοίκηση αναμένει πως οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία θα διαμορφωθούν το 2020 σε 600 εκατ. ευρώ.