Κλείστε τον φούρνο μικροκυμάτων για… γρήγορο διαδίκτυο

744

Η αυξημένη χρήση του Διαδικτύου για τηλεδιασκέψεις, βιντεομαθήματα και «κατέβασμα» ταινιών, σε μια εποχή που σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού είναι κλεισμένο στο σπίτι, προξενεί προβλήματα στην ταχύτητα των συνδέσεων και οδηγεί τους ειδικούς στο να επαναλαμβάνουν ορισμένες βασικές συμβουλές.

Πρώτον, το Διαδίκτυο είναι σαν τους δρόμους: έχει ώρες αιχμής και αυτές είναι κυρίως οι βραδινές. Η συμβουλή σε αυτή την περίπτωση είναι να έχει φροντίσει κάποιος να «κατεβάσει» το περιεχόμενο που θέλει να δει νωρίτερα, σε ώρες που οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες. Για μεγαλύτερες ταχύτητες στη διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να μην ξεκινά κανείς τηλεδιασκέψεις τις ακέραιες ώρες, καθώς τις προτιμούν οι περισσότεροι.

Δεύτερον, όσο περισσότερες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο Wi-Fi, τόσο περισσότερο φορτώνεται το Διαδίκτυο, μέσα από τη λεγόμενη «λειτουργία υποβάθρου», τη μόνιμη ανταλλαγή δεδομένων με το Wi-Fi.  Ετσι, για μεγαλύτερες ταχύτητες σε μια συσκευή, οι υπόλοιπες (smartphones, tablets κτλ.) πρέπει να αποσυνδέονται – περιορισμός που αποτελεί πάγια αιτία καβγάδων σε νοικοκυριά με περισσότερους του ενός χρήστες Διαδικτύου.

Τρίτον, αν το Ιντερνετ «σέρνεται», ξεχνάμε τους φούρνους μικροκυμάτων. Οταν οι φούρνοι μικροκυμάτων βρίσκονται σε λειτουργία, παρεμβαίνουν στο σήμα του Wi-Fi και μειώνουν τις ταχύτητες. Επίσης, επίδραση στη διαδικτυακή ταχύτητα ενδέχεται να έχουν τα ασύρματα τηλέφωνα, οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας, οι λάμπες αλογόνου και οι ηλεκτρικοί διακόπτες με ροοστάτη.

Προσδοκώντας ολοένα αυξημένη κίνηση λόγω κορονοϊού, οι εταιρείες έχουν χαμηλώσει την ποιότητα των βίντεο, ώστε να τα κάνουν ελαφρύτερα.

Πάντως, μέχρι στιγμής η αύξηση χρήσης του Διαδικτύου δεν είναι τόσο μεγάλη που να προξενεί προβλήματα. Στη Βρετανία, μετά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, η χρήση του Ιντερνετ στη διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί κατά 25%, λιγότερο από όσο αυξάνεται υπό κανονικές συνθήκες τις βραδινές ώρες αιχμής.