iPhone X vs Samsung Galaxy S9/S9 plus: Ποιο έχει καλύτερες επιδόσεις;

13698

Εάν διαθέτεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό το οποίο θες να επενδύσεις σε ένα πανίσχυρο smartphone, αυτές οι δύο ναυαρχίδες είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτήν τη στιγμή, στην παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων δύο είναι οι αδιαφιλονίκητοι ηγέτες της high-end κατηγορίας. Φυσικά αναφερόμαστε στα ολοκαίνουργια Samsung Galaxy S9/S9+ και στο iPhone X. Τα smartphones των Apple και Samsung ενσωματώνουν προηγμένες λειτουργίες, είναι τα καλύτερα που κυκλοφορούν, αλλά είναι και πανάκριβα. Εάν λοιπόν μπορείτε να διαθέσετε ένα τόσο υψηλό ποσό επενδύοντάς το στην αγορά ενός πανίσχυρου smartphone, έχετε αυτές τις δύο επιλογές. Ποια όμως είναι η καλύτερη;

Τα «Κινητά Νέα» συγκέντρωσαν τις συγκριτικές δοκιμές των δύο κινητών ως προς τις επιδόσεις τους και σας παρουσιάζουν τα αποτελέσματα. Ωστόσο, προτού προχωρήσουμε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, να σημειώσουμε κάτι που όλοι μας πρέπει να έχουμε κατά νου: ό,τι και να λένε τα νούμερα και οι επιδόσεις ενός κινητού, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο καθένας από εμάς προσωπικά και ξεχωριστά. Οι προτιμήσεις σας, οι καθημερινές ανάγκες σας και το γούστο είναι αυτά που θα καθορίσουν την τελική σας επιλογή και αγορά.

iPhone X δείχνει το Appleinsider
Το Appleinsider έκανε τη δοκιμή με τα benchmark να μπαίνουν σε λειτουργία για το ποια συσκευή είναι η καλύτερη, με άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Ξεκινώντας με το Geekbench 4, το iPhone X φαίνεται πως δείχνει τα δόντια του απέναντι στο S9+ ειδικά στη single-core δοκιμή με 4.243 έναντι 2.007 Ιόντων. Στη multi-core δοκιμή το iPhone X απέδωσε 10.433 έναντι 8.307 Ιόντων του S9+, κάτι το οποίο οφείλεται και στον τρόπο λειτουργίας του iOS, κάνοντας πολλές φορές τα iPhone, που διαθέτουν χαμηλότερα τεχνικά χαρακτηριστικά από τον ανταγωνισμό, να αποδίδουν καλύτερα και γρηγορότερα από τα αντίστοιχης δύναμης Android smartphone.
Στο κομμάτι των γραφικών το S9+ πέτυχε 14.308 πόντους, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής το iPhone X, το οποίο σκόραρε 15.177 πόντους, κάτι το οποίο αποτελεί μια μικρή νίκη για τη Samsung, η οποία στον τομέα των γραφικών συνήθιζε να είναι πιο χαμηλά, αναφορικά πάντα με το τι έδειχναν οι αριθμοί. Όμως, οι ρόλοι αντιστρέφονται στο AnTuTu όπου το S9+ βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από το iPhone X σκοράροντας 263.661 έναντι 211.652 Ιόντων, κάτι που οφείλεται στις σημαντικές βελτιώσεις της Qualcomm στο κομμάτι του επεξεργαστή γραφικών. Στον τομέα όμως του AnTuTu HTML 5 το iPhone X είναι νικητής με 37.461 πόντους έναντι των 33.924 που απέδωσε η συσκευή της Samsung.
Όσον αφορά το Basemark OS2 μπορεί το S9+ να πέτυχε 4.108 πόντους έναντι 4.044 του iPhone X, αλλά ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά θα δούμε ότι το iPhone X κέρδισε σε όλους τους τομείς εκτός από αυτόν της μνήμης, κάτι Που φαντάζει λογικό μιας και το S9+ έχει τη διπλάσια μνήμη RAM με 6 GB έναντι των 3 GB του iPhone X.
Περνώντας στο GFXBench OpenGL στο 1.080P Manhattan Offscreen τεστ, το iPhone X απέδωσε ελάχιστα καλύτερα με 5.463 έναντι 5.106 Ιόντων του S9+, ενώ στο Jetstream browser benchmark το iPhone X ισοπεδώνει με 204 πόντους το S9+ και τους 87 που σκόραρε, με τη δοκιμή να γίνεται ανάμεσα στους stock browsers, το Safari και Samsung Internet Browser, ενώ δεν αποκλείεται το S9+ να απέδιδε καλύτερα εάν η δοκιμή γινόταν με κάποιον άλλο third party web browser.
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η δοκιμή στο Octane 2.0, έναν browser benchmark, στο οποίο το iPhone X είναι πολύ καλύτερο αποδίδοντας 33.683 πόντους έναντι 11.682 που σκόραρε η ναυαρχίδα της Samsung, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο καλύτερος είναι ο Safari απέναντι στον Samsung Interner Browser.

iPhone X δείχνει και η AnandTech
Συγκριτικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν και από την AnandTech. Μεταξύ, λοιπόν, των Samsung Galaxy S9, iPhone X και iPhone 7, ο επεξεργαστής του iPhone X, Α11, υπερίσχυσε σε κάθε συγκριτική δοκιμή, με τον επεξεργαστή Exynos 9810 του Galaxy S9 να έρχεται τελευταίος. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως ο Exynos έχασε ακόμη και από τον επεξεργαστή A10 του iPhone 7, στις περισσότερες δοκιμές. Χαρακτηριστικά, σε μια single-core δοκιμή επιδόσεων που πραγματοποιήθηκε, οι δείκτες integer και floating points  του Exynos 9810 κυμάνθηκαν σε 3.734 και 3.440, αντίστοιχα, αποτελέσματα αρκετά υποδεέστερα, όχι μόνο σε σύγκριση με τον A11 του iPhone X, αλλά και σε σύγκριση με τον Α10 του iPhone 7. Σε μια δοκιμή που σχετίζεται με τα HTML5 και JavaScript tasks, ο επεξεργαστής του iPhone X σημείωσε το υψηλότερο σκορ (352), κερδίζοντας και τους δύο επεξεργαστές του Galaxy S9 (o Exynos 9810 σημείωσε σκορ 178, ενώ ο Qualcomm Snapdragon 845, σημείωσε σκορ 291). Όσον αφορά την απόδοση των γραφικών, το iPhone X αναδείχθηκε επίσης στην κορυφή, ξεπερνώντας και τις δύο παραλλαγές των chips της Samsung.

DisplayMate: Καλύτερη η οθόνη του Galaxy S9/S9+
Στις δοκιμές που έκανε από την πλευρά της η DisplayMate, η ναυαρχίδα της Samsung εφοδιάζεται με καλύτερη οθόνη από το iPhone X, με πιο σταθερή απόδοση από το κινητό της Apple. Αναλυτικότερα, το Galaxy S9 ξεπερνά το iPhone X με υψηλότερη ακρίβεια χρωμάτων, υψηλότερη φωτεινότητα οθόνης, μεγαλύτερη γκάμα εγγενών χρωμάτων, καλύτερη ανάκλαση οθόνης. Η ομάδα του DisplayMate διαπίστωσε ότι η ακρίβεια χρώματος της οθόνης των 5,8 ιντσών του Galaxy S9 είναι πραγματικά τέλεια χάρη στην υψηλή ακρίβεια χρωμάτων 0,7 JNCD, η οποία είναι σχεδόν σίγουρα καλύτερη από το υπάρχον smartphone σας, από την τηλεόραση του σαλονιού σας που είναι μια 4K Ultra ή HDTV, από το tablet, από το PC σας. Η οθόνη ανάλυσης 2.960 x 1.440, με πυκνότητα 570ppi, έθεσε επίσης ένα νέο ρεκόρ ανάκλασης με ένα επίπεδο ανάκλασης 4,4.

Κάνοντας έναν απολογισμό, το iPhone X φαίνεται πως είναι καλύτερο στα περισσότερα benchmark τεστ, εκτός από ορισμένα που το Galaxy S9+ απέδωσε καλύτερα. Eίναι ξεκάθαρο ότι η Samsung εξακολουθεί να μην μπορεί να ακολουθήσει την Apple, όσον αφορά τις επιδόσεις που προσφέρει, με την υπεροχή της δεύτερης να οφείλεται τόσο στο λογισμικό όσο και στον σχεδιασμό των chips. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η ύπαρξη ενός ακόμη σημείου όπου η Samsung δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Apple, και αυτό δεν είναι άλλο από την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Όπως επισημαίνει το CNET, τα Galaxy S9 και Galaxy S9+ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν δισδιάστατο (2D) σύστημα αναγνώρισης προσώπου και ίριδας, το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί με την ασφάλεια της τεχνολογίας τρισδιάστατης σάρωσης προσώπου που παρέχει η Apple.

Ποιο από τα δύο;
Πρώτη και κύρια διαφορά είναι η τιμή: το iPhone X κοστίζει 1.199 ευρώ (64 GB) και 1.399 ευρώ (256 GB). Το Samsung Galaxy S9 κοστίζει 879 ευρώ και το Galaxy S9+ 979 ευρώ. Οπότε, αν θέλετε το φθηνότερο, επιλέγετε κάποιο από τα νέα Galaxy.
Όπως είδαμε, και τα δύο εφοδιάζονται με παρόμοιες λειτουργίες, οπότε πρέπει να σκεφτείτε
με ποιο λειτουργικό είστε περισσότερο εξοικειωμένοι. Το Android είναι μεν πιο ανοιχτή πλατφόρμα από το iOS, αλλά ίσως αυτό να μπερδέψει πολλούς χρήστες που δεν είναι… tech-freaks. Με απλά λόγια, αν είχατε και στο παρελθόν κάποιο iPhone και έχετε κολλήσει με τις εφαρμογές και το περιβάλλον χρήσης του iOS, επιλέξτε iPhone X. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους κατόχους-γνώστες Android κινητών τηλεφώνων.
Συνοπτικά, τα νέα έξυπνα τηλέφωνα της Samsung θα ικανοποιήσουν όσους καταναλωτές αναζητούν ένα προηγμένο smartphone που θα δίνει τον χώρο για πολύ παιχνίδι και μάλιστα σε καλή τιμή.
Από την άλλη, το iPhone X είναι… iPhone, δηλαδή δύσκολα θα απογοητεύσει κάποιον.

Τι πρέπει να ξέρεις για το iPhone X
Το iPhone X, το επετειακό τηλέφωνο της Apple για τα δέκα χρόνια του iPhone, κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο. Η έκδοση των 64 GB κοστίζει 1.199 ευρώ και η έκδοση των 256 GB 1.399 ευρώ. Δικαιωματικά, είναι το πληρέστερο, το ομορφότερο και γρηγορότερο τηλέφωνο που κατασκεύασε  η Apple.
Το smartphone ξεχωρίζει για την όλο οθόνη μπροστινή πλευρά του, στην οποία φιλοξενείται μια 5,8 ιντσών OLED, η οποία με απλά λόγια προσφέρει καλύτερα χρώματα και ανάλυση από τις άλλες τεχνολογίες, και αυτό σε ένα μικρό σώμα. Δείχνει πανέμορφο, αν και το notch στο Ιάνω τμήμα του κινητού, στο οποίο «φωλιάζουν» η κάμερα και οι αισθητήρες, επηρεάζει λίγο την αισθητική.
Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα ελκυστικό από κάθε άποψη μοντέλο, με γυαλί μπροστά και πίσω, γυαλιστερές μεταλλικές άκρες και ένα λεπτεπίλεπτο σώμα 7,7 χιλιοστών.
Οι επιδόσεις του κινητού απογειώνονται χάρη στον επεξεργαστή Apple A11 Bionic, ενώ με τη νέα διπλή κάμερα μπορούμε να καταγράφουμε φανταστικές εικόνες, με καλύτερο χρώμα, μεγαλύτερο βάθος και περισσότερη λεπτομέρεια.

Τα σημεία-κλειδιά του iPhone X
Αδιάβροχο – Το iPhone X έχει αδιαβροχοποίηση IP67, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να το βυθίσετε
σε νερό βάθους 1 μέτρου για 30 λεπτά και να επιβιώσει.
Ασύρματη φόρτιση – Υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση, οπότε εάν έχετε την πιο κοινή βάση ασύρματου φορτιστή, θα μπορείτε να το φορτίζετε χωρίς καλώδια, και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Face ID – Μάλλον το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του iPhone X. Αντικατέστησε το Touch ID, δηλαδή τη σάρωση του δακτυλικού αποτυπώματος. Αναγνωρίζει βασικά γνωρίσματα του προσώπου σας για να ξεκλειδώνει το τηλέφωνο. Μπορεί να μοιάζει περίπλοκο, αλλά δουλεύει πολύ γρήγορα, και είναι ασφαλές για να κλειδώνετε το τηλέφωνό σας.
Animoji – Επειδή η μπροστινή, για selfies, κάμερα του iPhone X έχει βάθος, μπορεί να καταγράφει τις γκριμάτσες και τις κινήσεις του προσώπου σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργείτε αστείους χαρακτήρες καρτούν που θα μιμούνται τις γκριμάτσες σας. Βασικά είναι animated emoji, και έχουν αποδειχθεί πολύ αγαπητά στους χρήστες του iPhone X.
Selfies… πορτρέτα – Το iPhone X έχει μια εντυπωσιακή μπροστινή κάμερα που σου επιτρέπει να τραβάς επαγγελματικού επιπέδου πορτρέτα.

Τι πρέπει να ξέρεις για το Samsung Galaxy S9/S9+
Το Samsung Galaxy S9/S9+ είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του iPhone X και κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά. Το S9 των 64 GB κοστίζει 879 ευρώ και το S9+ των 64 GB κοστίζει 979 ευρώ.
Σε αντίθεση με το iPhone X, τα S9 και S9+ τρέχουν το λειτουργικό σύστημα της Google, το Android. Είναι τόσο καλό όσο και το iOS, αλλά προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία ως προς την παραμετροποίηση.
Το «κανονικό» Galaxy S9 διαθέτει 5,8 ιντσών οθόνη, ενώ το ακριβότερο Galaxy S9+ ενσωματώνει μεγαλύτερη οθόνη 6,2 ιντσών. Και τα δύο έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά: είναι λεπτά, ελαφριά και «ντύνονται» με γυαλί. Τα περισσότερα smartphones έχουν στραφεί σε αυτό το στυλ και στον σχεδιασμό, και η Samsung είναι πρωτοπόρος δικαιωματικά.
Και οι δύο εκδόσεις της ναυαρχίδας της Samsung καταφέρνουν πολύ υψηλές επιδόσεις χάρη στον ταχύτατο επεξεργαστή Exynos, ο οποίος δεν υπολείπεται σε τίποτα από τον αντίστοιχο επεξεργαστή του iPhone X.
Το σημείο αιχμής του S9+ είναι φυσικά η διπλή κάμερα (όπως και στο iPhone). Βέβαια μόνο η έκδοση του S9+ τη διαθέτει, αν και το «μικρότερο» μοντέλο της Samsung μπορεί να τραβήξει αναλυτικές φωτογραφίες σε κάθε συνθήκες, ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό.

Τα σημεία-κλειδιά των Samsung S9/S9+
Νέο λογισμικό στην κάμερα – Το περσινό Galaxy S8 μπορούσε να τραβά τρεις φωτογραφίες με μία λήψη και μετά να τις συνδυάζει σε ένα όμορφο φωτογραφικό κολάζ. Το Galaxy S9, πλέον, μπορεί να καταγράφει 12 εικόνες σε μία λήψη, πετυχαίνοντας έτσι ένα πανέμορφο αποτέλεσμα.
Super slowmotion – Tα Galaxy S9 μπορούν να καταγράψουν super slow-motion βίντεο στα 960 καρέ το δευτερόλεπτο. Με απλά λόγια, έχετε βίντεο με απίστευτη λεπτομέρεια και ανάλυση, που θα ζήλευαν ακριβότερες επαγγελματίες φωτογράφοι.
AR Emoji – Μια παρόμοια λειτουργία με το Animoji του iPhone X, που σου επιτρέπει να ταιριάζεις τις κινήσεις του προσώπου σου σε ένα avatar. Σκανάρεις, με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας, το πρόσωπό σου και δημιουργείς το δικό σου προσωποποιημένο emoji.
Bixby Vision – Μια ακόμη hi-tech λειτουργία, που σου δίνει τη δυνατότητα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης να σκανάρεις επιγραφές και να τις μεταφράζεις στη γλώσσα σου. Μπορείς να την εφαρμόσεις σε συσκευασίες τροφίμων ή κτίρια, για να τα αναζητήσεις στο διαδίκτυο.
Ήχος – Η συνεργασία της AKG με τη Samsung έχει ως αποτέλεσμα το S9 να διαθέτει δυνατότερο, καθαρότερο ήχο. Αλλά τα νέα smartphones της Samsung δεν μένουν μόνο σε αυτό, καθώς ενσωματώνουν Dolby Atmos 360 ήχο με υπέροχα αποτελέσματα.