Η ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου»

848

Την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα παρουσιάζει η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD, μέσα από ένα αφιέρωμα σε δύο μέρη που ξεκινά τη Δευτέρα 20/5, στις 21.00.

Το πρώτο μέρος, με τίτλο «Ελληνική Αεροπορία: οι πρώτοι αεροπόροι», «ρίχνει φως» στις αποτυχημένες προσπάθειες πτήσης στα χωράφια του Τατοΐου, στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και στην άφιξη του πρώτου αεροπλάνου στο λιμάνι του Πειραιά σε κιβώτια. Παράλληλα, προβάλλονται οι ιστορίες των πρώτων Ελλήνων αεροπόρων, που υπηρέτησαν τη χώρα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου.

Σύμφωνα με την έρευνα της εκπομπής, η ιδέα για τη δημιουργία αεροπορίας ανήκε στον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που πέταξαν με αεροπλάνο στην Ελλάδα, το 1912. Τότε κατάλαβε ότι αυτό το νέο τεχνολογικό θαύμα της εποχής θα αποτελούσε ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των αδυνάτων. Σύντομα, η χώρα προμηθεύτηκε αεροπλάνα και εκπαίδευσε πιλότους στο εξωτερικό με στόχο την υπεράσπιση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η «Μηχανή του Χρόνου» αναδεικνύει, επίσης, τη «γέννηση» της αεροπορίας μέσα από τις ιστορίες των πρώτων αεροπόρων, από τους οποίους ξεχώρισαν οι: Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, Αλέξανδρος Καραμανλάκης, ο άσσος της Ναυτικής Αεροπορίας, Αριστείδης Μωραϊτίνης και ο θρυλικός Δημήτριος Καμπέρος.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Παντελής Βατάκης – Σμήναρχος Ιπτάμενος και συγγραφέας, Ιωάννης Καρακώστας – Σμήναρχος Ιπτάμενος – Διοικητής Μ.ΙΣ.Π.Α., Αντιγόνη Καμπέρου – Βιογράφος και ανιψιά του Δημήτριου Καμπέρου,  Δημήτρης Βογιατζής – Σμηναγός, Ιστορικός Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, Μύρων Γιαννακάκης – Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση», Κωνσταντίνος Λαγός – Καθηγητής Ιστορίας Σχολής Ικάρων, Ευαγγελία Τσουμάκη – Σμηναγός, Προϊστάμενος Τμήματος Καταγραφής και Τεκμηρίωσης Ιστορίας.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.