Η Δανία απέκλεισε τη Huawei από την ανάπτυξη δικτύων 5G

46

Διευρύνεται διαρκώς το μέτωπο των χωρών που θέλουν να κρατήσουν έξω από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς την κινεζική τεχνολογία και ειδικότερα τον τεχνολογικό κολοσσό της Κίνας, τη Huawei.  Με τις τελευταίες εξελίξεις, η εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου κατά του κινεζικού κολοσσού αποδεικνύεται τελικά επιτυχής.

Τελευταία στη σειρά η Δανία που προσχωρεί σε αυτό το μέτωπο, καθώς ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει τους προμηθευτές τεχνολογίας G5 από τις στρατηγικής σημασίας υποδομές της αν αυτοί δεν προέρχονται από χώρες συμμάχους και ιδιαιτέρως συμμάχους σε θέματα ασφάλειας. Την είδηση ανέφερε χθες η ιστοσελίδα ειδήσεων τεχνολογίας ITWatch,  επικαλούμενη δήλωση της Δανής υπουργού Αμύνης, Τρίνε Μπράμσεν.

«Προκειμένου να προστατεύσουμε τη Δανία και τους Δανούς, θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτούς με τους οποίους έχουμε ήδη συμμαχία», τόνισε η κ. Μπράμσεν, κάνοντας χρήση μιας ορολογίας που παραπέμπει ευθέως στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου κατά της Huawei. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει την κινεζική εταιρεία ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες του Πεκίνου και χρησιμοποιεί κρυφό λογισμικό με το οποίο κατασκοπεύει τη Δύση. Μέχρι στιγμής οι σκανδιναβικές εταιρείες τεχνολογίας Nordic Telecoms 3, Telia και Telenor δεν έχουν ακόμη επιλέξει προμηθευτή για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς στη Δανία.

Από το περασμένο έτος, όμως, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Δανίας, η TDC, επέλεξε για προμηθευτή της την σουηδική Ericsson αποκλείοντας τη Huawei από τα δικά της δίκτυα πέμπτης γενιάς. Στη σχετική ανακοίνωσή της, άλλωστε, είχε τονίσει πως η απόφασή της έγινε με εμπορικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Παραδεχόταν, ωστόσο,  πως «δεν είναι τυφλή» και πως αντιλαμβάνεται την γενικευμένη ανησυχία για τη Huawei και την ασφάλεια στην τεχνολογία.