Γιατί ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείτε το Facebook Messenger

198

Εάν είστε ένας από τους εκατομμύρια χρήστες του Facebook Messenger, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε εναλλακτικές πλατφόρμες επικοινωνίας. Αν και το Messenger ανακοίνωσε μια “μεγάλη βελτίωση στις ρυθμίσεις ασφαλείας” την περασμένη εβδομάδα, με την προσθήκη βιομετρικών λειτουργιών κλειδώματος (AppLock), η αλήθεια είναι πως η πλατφόρμα υπολείπεται στον τομέα της ασφάλειας. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα επιδεινώνεται, και το Facebook δεν μπορεί εύκολα να λύσει.

Όπως σημειώνει ο Zak Doffman στο Forbes, το update που έκανε το Facebook με το νέο AppLock είναι σαν να προσθέτει επιπλέον κλειδαριές στην πόρτα της τράπεζας, αλλά αφήνει το θησαυροφυλάκιο ορθάνοικτο.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Με μία λέξη, η κρυπτογράφηση. Το ίδιο το Facebook προειδοποιεί τους χρήστες για τους κινδύνους των συνομιλιών όταν οι χρήστες του Messenger δεν χρησιμοποιούν end-to-end κρυπτογράφηση. Προς το παρόν, η end-to-end κρυπτογράφηση υπάρχει στις “μυστικές συνομιλίες”, όταν δηλαδή ένας χρήστης επικοινωνεί με έναν άλλο χρήστη. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση ομαδικών συνομιλιών, ή αυτόματα σε όλες τις επικοινωνίες. Το Facebook, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται πως τα μηνύματα, τα δεδομένα, οι φωτογραφίες, τα βίντεο που δεν είναι μυστικά, ενδέχεται να διαρρεύσουν και σε άλλους εκτός των χρηστών που τα μοιράζονται.

Το ζήτημα, βέβαια, της κρυπτογράφησης δεν είναι πρόβλημα μόνο του Messenger. Ακόμη πιο ευάλωτη σε χάκερ είναι η πλατφόρμα των SMS, όπως το iMessage της Apple και το RCS της Google. Αυτό όμως που πραγματικά συμβαίνει είναι πως, πρώτον, οι χρήστες φαίνεται να έχουν καταλάβει πόσο εκτεθειμένες είναι αυτές οι πλατφόρμες SMS επικοινωνίας, και, δεύτερον, η πλατφόρμα του Messenger είναι πολυπληθέστερη με εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Με το ίδιο πρόβλημα, φυσικά, έχει έρθει αντιμέτωπο και το Twitter. Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα λογαριασμοί επώνυμων χρηστών και εταιρειών παραβιάστηκαν από χάκερ.

Και ποια η λύση; Μέχρι τα Facebook και Twitter να ενισχύσουν στην ασφάλεια των πλατφορμών τους, μπορείτε να επιλέξετε εφαρμογές με μεγαλύτερη ασφάλεια και κρυπτογράφηση. Μια τέτοια είναι το Signal, που προσφέρει end-to-end κρυπτογράφηση και δεν αποθηκεύονται τα δεδομένα των συνομιλιών σας.

Έχετε λοιπόν δύο επιλογές: Είτε συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε το Messenger, αποδεχόμενοι το κενό ασφαλείας, ή να επιλέξετε μια ασφαλέστερη πλατφόρμα επικοινωνίας. Όταν το Messenger κάνει default την end-to-end κρυπτογράφηση, αυτή η συμβουλή θα αλλάξει. Μέχρι τότε, όμως, σταματήστε να επικοινωνείτε μέσω Messenger.