Έρχεται το τέλος της ουδετερότητας του διαδικτύου στις ΗΠΑ;

931

O Ajit Pai, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, προετοιμάζει το έδαφος για την ψήφιση νομοσχεδίου τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το οποίο πρακτικά θα σημάνει το τέλος της ουδετερότητας του διαδικτύου στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αν και οι προθέσεις του Pai είναι γνωστές εδώ και καιρό, αυτός πρόκειται να επιχειρήσει να θέσει τα πλάνα του σε εφαρμογή εντός της επόμενης εβδομάδας. Άλλωστε, έχει καταθέσει σχετικό σχέδιο ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, προκαλώντας πλήθος αρνητικών αντιδράσεων στην κοινή γνώμη.

Τι είναι το net neutrality, ή αλλιώς ουδετερότητα διαδικτύου;

Όπως επισημαίνει η Wikipedia, η δικτυακή ουδετερότητα ή ουδετερότητα του δικτύου είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και οι κυβερνήσεις που ρυθμίζουν το διαδίκτυο πρέπει να αντιμετωπίζουν ισότιμα το σύνολο των δεδομένων στο διαδίκτυο και να μην εισάγουν διακρίσεις ή να χρεώνουν διαφορετικά ανάλογα με τον χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα, την εφαρμογή, το είδος του συνδεδεμένου εξοπλισμού ή τη μέθοδο επικοινωνίας. Για παράδειγμα, εταιρείες διαδικτύου στις ΗΠΑ, όπως η Comcast και η Verizon, δεν μπορούν να επιλέξουν να μπλοκάρουν ή να επιβραδύνουν ιστοτόπους ή περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο υπάρχει για να προσφέρει έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης.

Τι θα σημάνει η κατάργηση της ουδετερότητας

Η κατάργηση της ουδετερότητας του διαδικτύου θα μπορούσε όχι μόνο να βλάψει τους χρήστες του Internet γενικότερα, αλλά και να πλήξει τα συμφέροντα μικρότερων επιχειρήσεων, που πλέον θα δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν σημαντικά μεγαλύτερους οργανισμούς, ή να αξιοποιήσουν χωρίς περιορισμούς διαδικτυακές υποδομές που τους είναι απαραίτητες.