Έπιασε “ταβάνι” η αγορά των smartphones

560

Η άνθιση της παγκόσμιας αγοράς smartphone που έπαιξε το ρόλο της στην οικονομική ανάπτυξη της Ασίας και την αναδιαμόρφωση των εμπορικών καναλιών τα τελευταία έτη ενδέχεται να έπιασε κορυφή.

Αυτή είναι μία από τις παρατηρήσεις που περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις smartphones έφτασαν τις 1,5 δισεκατομμύρια συσκευές το περασμένο έτος -αρκετές ώστε να διαθέτει μία ένας στους πέντε ανθρώπους του πλανήτη- οι πωλήσεις υποχώρησαν για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η ζήτηση, η οποία “έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα περίπλοκες και εξελισσόμενες αλυσίδες προμηθειών σε όλη την Ασία”, παρουσιάζει μεγάλη κυκλικότητα και εξαρτάται από τις ημερομηνίες λανσαρίσματος νέων μοντέλων στην αγορά, όπως τα iPhones, εκτιμά το Ταμείο. “Συνεπώς, παρατηρείται μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στην παραγωγή και το εμπόριο σε πολλές ασιατικές χώρες, διαμορφώνοντας έναν νέο τεχνολογικό κύκλο, το οποίο διαφέρει από τον πρότερο τεχνολογικό κύκλο που σχετιζόταν με τους Η/Υ”, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Αλλά καθώς η αγορά σταθεροποιείται, μην ανησυχείτε για τον μεταποιητικό κλάδο προηγμένης τεχνολογίας της Ασίας, λέει το ΔΝΤ. Η ζήτηση ενισχύεται για πράγματα όπως τα αυτοκίνητα-υπολογιστές, οι έξυπνες συσκευές και οι συσκευές που φοράμε.

“Ενώ η παγκόσμια αγορά smartphones μπορεί να έχει κορεστεί, η ζήτηση για άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα εξακολουθεί να τροφοδοτεί την παραγωγή ημιαγωγών, ιδιαίτερα στην Κορέα”, λέει το ΔΝΤ.