Στη Vodafone περνά η Cyta Hellas – Χ. Μπρουμίδης: Συνεχίζουμε τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

945

Η συμφωνία για την πώληση του 100% των μετοχών της CYTA Hellas στη Vodafone, έναντι τιμήματος 118,1 εκατ. ευρώ, υπεγράφη χθες, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, όπως ανακοινώθηκε από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA).

Συγκεκριμένα, η συναλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, προβλέπει την καταβολή του ποσού των 118 εκατ. ευρώ από τη Vodafone, μετά όμως την ανάληψη των υποχρεώσεων της Cyta Hellas από τη μητρική εταιρεία. Με άλλα λόγια, πρώτα η Cyta Kύπρου θα εκκαθαρίσει τα δάνεια και τις υποχρεώσεις της θυγατρικής της και μετά ό,τι απομείνει θα είναι το έσοδό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πραγματικό έσοδο (τοις μετρητοίς) που θα έχει η Cyta Κύπρου θα είναι της τάξης των 18 εκατ. ευρώ με δεδομένο ότι η Cyta Hellas έχει υποχρεώσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Από αυτές, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν τρίτους και τα υπόλοιπα αφορούν τη Cyta Kύπρου. Ετσι, η τελευταία, με τη συναλλαγή αυτή, διασφαλίζει την επιστροφή δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ κι ένα υπερτίμημα 18 εκατ. ευρώ.

Μπρουμίδης: Συνεχίζουμε τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, δήλωσε: «H Vodafone Ελλάδας συνεχίζει τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η εξαγορά της Cyta Hellas, κατόπιν έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον στόχο μας για την ανάδειξη της Vodafone σε έναν σύγχρονο πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Παράλληλα, θα αποτελέσει ευκαιρία για τους εργαζομένους των δύο εταιριών να ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους, να αναδείξουν το ταλέντο και την εμπειρία τους, αλλά και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους. Η επέκταση των δικτύων μας και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη Vodafone Ελλάδας και θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τη διευρυμένη βάση πελατών μας, αλλά και ευρύτερα για τους Έλληνες καταναλωτές».

Μετά από μια πολυδιάστατη διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους και εξελίχθηκε με ταχείς ρυθμούς και χωρίς σοβαρές ενστάσεις, πέντε ημέρες μετά την ανάδειξη της Vodafone Ελλάδας ως προτιμώμενου πλειοδότη, προχώρησε στο επόμενο βήμα.

Πρόκειται για μια συμφωνία πλαίσιο ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία έχει ορισμένους ακόμα σταθμούς στο δρόμο για τη μεταβίβαση. Σε πρώτη φάση, αναμένεται η έγκριση της συμφωνίας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) της Ελλάδας. Εν συνεχεία, θα καθοριστούν ανάμεσα στις δυο πλευρές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, καθώς και της μετάβασης στη νέα εποχή για τη θυγατρική του κυπριακού ομίλου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας, «κυρίαρχο μέλημα του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, σε στενή συνεργασία με έγκυρους συμβουλευτικούς οίκους διεθνούς εμβέλειας, ήταν η διασφάλιση της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας». Επισημαίνεται επίσης, ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της μητρικής εταιρείας, προκειμένου να καταστεί η Κύπρος ισχυρός διεθνής τηλεπικοινωνιακός κόμβος, έχει ληφθεί πρόνοια στη συμφωνία, «ώστε η μητρική CYTA και οι θυγατρικές της να έχουν τη δυνατότητα ενδεχόμενης πρόσβασης σε υποδομές της CYTA Hellas, αν τυχόν αξιοποίησή τους κριθεί χρήσιμη μεσοπρόθεσμα».
Από την πλευρά του Ομίλου Vodafone, επισημαίνεται ότι η εν λόγω εξαγορά έρχεται σε συνέχεια της επιτυχημένης εξαγοράς και ενσωμάτωσης της Hellas Online το 2014, προσθέτοντας επιπλέον δυναμική στην παρουσία της εταιρείας στη χώρα μας ειδικά στα ευρυζωνικά δίκτυα. Επίσης, η εταιρεία θα αυξήσει την πελατειακή της βάση, καθώς η CYTA Hellas κατέχει το 8% των σταθερών συνδέσεων, που αντιστοιχεί σε 300.000 πελάτες, αλλά και 40.000 πελάτες στην κινητή τηλεφωνία.
Δεν αλλάζει τίποτα για πελάτες και προμηθευτές στο μεταβατικό στάδιο
Εντωμεταξύ, στο μεταβατικό στάδιο και μέχρι την ολοκλήρωση -και τη λειτουργική- της συμφωνίας, όλα τα υπάρχοντα κανάλια εξυπηρέτησης και επικοινωνίας των πελατών και των προμηθευτών της CYTA Hellas θα λειτουργούν κανονικά, ενώ και στην επόμενη φάση οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει σταδιακά, μετά από ενημέρωση όλων των πλευρών.
Στις προοπτικές που ανοίγονται για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, εστιάζει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, με την ανακοίνωσή της. «Η συμφωνία με μια από τις ισχυρότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, με μεγάλο κύρος και αναγνωρισμένη αξιοπιστία, δίνει επιχειρηματική συνέχεια στα όσα έχει δημιουργήσει η CYTA HELLAS στην Ελλάδα και αξιοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές της εταιρείας, παρέχοντας ταυτόχρονα νέες δυνατότητες για ποιοτικές και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες προς όφελος των πελατών της».
Και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο του αξιοκρατικού και δυναμικά αναπτυσσόμενου περιβάλλοντος ενός σημαντικού διεθνούς τηλεπικοινωνιακού ομίλου, οι εργαζόμενοι της CYTA HELLAS, έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις δεξιότητές τους, μπροστά στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την επαγγελματική τους ανέλιξη. Η ΑΡΧΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (CYTA) ευχαριστεί θερμά τη διοίκηση, τα στελέχη και το σύνολο των εργαζομένων της CYTA HELLAS για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή τους στην ανάπτυξη της εταιρείας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Η συμβολή τους στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας θα είναι ουσιαστική στο επόμενο διάστημα».