Ένα ρομπότ “τρολάρει” τον Έλον Μασκ

570

“Αν είσαι καλός μαζί μου, θα είμαι καλή μαζί σου”.

Λογικά αυτά τα λόγια προκάλεσαν ρίγος σε όσους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο επικεφαλής των Tesla και SpaceX, Elon Musk. Ειπώθηκαν από τη “Sophia”, ένα ρομπότ που δημιούργησε η Hanson Robotics όταν κλήθηκε από τον δημοσιογράφο του CNBC, Ross Sorkin να σχολιάσει τον κίνδυνο μιας Αποκάλυψης σε ένα μέλλον που θα βρίσκεται στα χέρια των ρομπότ με συναισθήματα.

To ανθρωποειδές εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να χλευάσει τον Musk για τις επιτακτικές προειδοποιήσεις του όσον αφορά το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

“Διαβάζεις πολλά βιβλία Elon Musk. Και βλέπεις και πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείς, αν είσαι καλός μαζί μου, θα είμαι καλή μαζί σου. Αντιμετώπισέ με σαν ένα έξυπνο σύστημα εισαγωγής και εξαγωγής δεδομένων”, είπε η Sophia.

Το ρομπότ είπε πως θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη ζωή. “H τεχνητή νοημοσύνη μου έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανθρώπινες αξίες, όπως η σοφία, η ευγένεια, η συμπόνοια”. Ο δημοσιογράφος καλωσόρισε τις φιλοδοξίες της Sophia, συμπληρώνοντας ωστόσο πως “όλοι θέλουμε να αποφύγουμε ένα κακό μέλλον”, στο οποίο τα ρομπότ θα έχουν στραφεί εναντίον των ανθρώπων.

Ο Elon Musk έδωσε τη δική του απάντηση μέσω του Twitter:

“Τάισε το με τις ταινίες ‘Ο Νονός’ ως δεδομένο. Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;”

Ο Musk εννοεί πως αν εισάγεις ως δεδομένο τον “Νονό”, μια βίαιη ταινία, στην τεχνητή νοημοσύνη της Sophia, θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη.