Έφτασε η ώρα των υπογραφών για τη Forthnet – Τι θα σημαίνει για τα Telecoms

577

Εντός της επόμενης εβδομάδας, το πιθανότερο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet από την Alter Ego Mass Media του Ομίλου Μαρινάκη.

Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., η διαδικασία που θα οδηγήσει στην υπογραφή των συμβατικών κειμένων της συμφωνίας προχωρά κανονικά και απομένουν, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, να διευθετηθούν νομικής και τεχνικής φύσεως εκκρεμότητες. Εξ αρχής κύριος στόχος ήταν η υπογραφή της συμφωνίας έως το τέλος του μήνα και πάνω σε αυτό τον στόχο εργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Κατά πληροφορίες, τράπεζες και υποψήφιος αγοραστής οριστικοποιούν ζητήματα που, μεταξύ άλλων, αφορούν συγκεκριμένες ρήτρες του term sheet, αλλά και ορισμένες λεπτομέρειες που αφορούν στην υλοποίηση της συναλλαγής.

Οι δύο πλευρές εμφανίζονται να έχουν συμφωνήσει σε ένα τίμημα της τάξης των 41 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet από την τελευταία. Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται σημαντικό haircut των δανείων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι τράπεζες θα διατηρήσουν ποσοστό της τάξης του 15%, του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.

Οι τελευταίες έχοντας ασκήσει μέρος των δικαιωμάτων που προέκυψαν ως κάτοχοι μετατρέψιμων ομολογιών της εισηγμένης, ελέγχουν αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 36,2% (η Τράπεζα Πειραιώς 13,69%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 11,01%, η Alpha Bank ποσοστό 7,69% και η Attika Bank 3,81%). Σημειώνεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet συμμετέχουν επίσης η Wind Ελλάς με ποσοστό 22,17%, ενώ η Vodafone εμφανίζεται να ελέγχει το 4,1%. Μέτοχοι, επίσης, είναι το κράτος της Τυνησίας, μέσω της Tunisia Telecom, TT ML Limited και GO Plc., με ποσοστό 15,1%, η Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) με 15,1% και το ΙΤΕ.

Στο τέλος Ιουνίου 2019 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) σε επίπεδο ομίλου η Forthnet αριθμούσε 899 χιλιάδες συνδρομές λιανικής, 549 χιλιάδες συνδρομητές broadband και 351χιλιάδες συνδρομητές Pay-TV λιανικής, εξυπηρετώντας 656 χιλιάδες μοναδικά νοικοκυριά.

Ανατροπές στα telecoms

Από τη στιγμή που “πέσουν” οι υπογραφές για τη Forthnet θα μεσολαβήσει, βέβαια εύλογο διάστημα έως ότου πραγματοποιηθεί το financial closing της συναλλαγής, λόγω του χρόνου που θα απαιτηθεί για τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές, κυρίως την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Περαιτέρω, το restart της Forthnet θα απαιτήσει “φρέσκο χρήμα” που θα προέλθει από την πλευρά του νέου ιδιοκτήτη. Δεδομένων των αναγκών της εταιρείας, των απαιτήσεων που προκύπτουν από την υψηλό ανταγωνισμό στον κλάδο αλλά και λόγω συγκυρίας, στην αγορά εκτιμούν πως οι νέες επενδύσεις που θα απαιτήσει η εταιρεία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μέρος αυτών μπορεί να προέλθει από τις συνέργειες που θα αναπτυχθούν, είτε με εταιρείες του ομίλου Alter Ego, είτε με άλλους “παίκτες” του κλάδου. Επιπλέον, η είσοδος σε νέες δραστηριότητες (στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος) και η εμπορική αντεπίθεση που, εκ των πραγμάτων, θα υλοποιηθεί με στόχο να αυξήσει τα μερίδια αγοράς, θα προσδώσουν νέα δυναμική στο εγχείρημα. Ήδη αρκετοί στην αγορά εκτιμούν πως η “νέα” Forthnet μπορεί δυνητικά να αποτελέσει τον καταλύτη για ανατροπές στον κλάδο, σε μια περίοδο που η αγορά εισέρχεται ούτως ή άλλως σε μια περίοδο μεταβολών που θα καθοριστεί από τις απαιτήσεις για νέες επενδύσεις, για αποδοτικότερη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων (δίκτυα, σταθμοί βάσης κλπ) αλλά και από το ενδιαφέρον funds για εξαγορές.