ΕΕ: Πρόστιμο στην Google για τον ανταγωνισμό – Έφεση άσκησε η εταιρεία

603

Έφεση άσκησε η Google ενάντια στο πρόστιμο 1,7 δισ. δολαρίων που της επέβαλε τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στρέβλωση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού όσον αφορά την διαδικτυακή διαφήμιση, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας την Τετάρτη.

Προ μηνών, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπληξε την Google για τρίτη φορά με πρόστιμο για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων, αυτή τη φορά για τη δραστηριότητα του διαφημιστικού βραχίονά της στο διαδίκτυο AdSense. Η ΕΕ σημειώνει ότι η πρακτική της Google να περιορίζει την αναζήτηση διαδικτυακών διαφημίσεων ανταγωνιστών της είναι “παράνομη”, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Την είδηση περί της έφεσης της Google στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε δημοσιεύσει ήδη από την Τρίτη η βρετανική εφημερίδα, με την εταιρεία να την επιβεβαιώνει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC σήμερα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε στο ίδιο δίκτυο ότι η Επιτροπή θα υπερασπιστεί την αρχική της θέση ενώπιον του δικαστηρίου.

Από το 2017, η ΕΕ έχει επιβάλει στην Google άλλα δύο πρόστιμα, συνολικού όγκου 8 δισ. δολαρίων για μονοπωλιακές πρακτικές σχετικές με το λειτουργικό σύστημα Android και την εμπορική πολιτική της, τις οποίες η εταιρεία είχε επίσης εφεσιβάλει.

Η Google δέχεται πιέσεις σε παγκόσμια κλίμακα για υπαγωγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο των χωρών όπου δραστηριοποιείται, με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ετοιμάζει επίσης έρευνα για τις εταιρικές πρακτικές της.

Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας της Google από την Παρασκευή μέχρι και πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχαν υποχωρήσει κατά 5%.