ΕΕ: Με ηχητική ειδοποίηση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

911

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης, σύμφωνα με το iaveris.gr.

Η αλλαγή αυτή είναι άμεση, καθώς τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου. Τα νέα αυτοκίνητα που χαρακτηρίζονται ως “εξηλεκτρισμένα” αυξάνονται. Εξηλεκτρισμένα ονομάζονται τα οχήματα που κινούνται είτε αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια, είτε είναι υβριδικά. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των υβριδικών, συνδυάζουν ηλεκτροκινητήρα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων, που προκύπτει από την έλλειψη (ηλεκτρικά) ή μη λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης (υβριδικά), είναι πως δεν κάνουν θόρυβο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κινδύνους κατά την κίνηση, όπου άλλοι χρήστες των δρόμων ή πεζοί έχουν συνηθίσει να ακούν θόρυβο ενός αυτοκινήτου που πλησιάζει.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιουλίου, προβλέπει πως κάθε τετράτροχο όχημα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης πρέπει να διαθέτει “Acoustic Vehicle Alert System” (AVAS). Μέσω αυτού το όχημα εκπέμπει θόρυβο, ειδοποιώντας έτσι τους άλλους χρήστες του δρόμου για την άφιξή του. Το AVAS θα ενεργοποιείται με ταχύτητες έως 20 χλμ./ώρα στην Ευρώπη, ενώ στις Η.Π.Α. που υφίσταται ήδη, το αντίστοιχο όριο είναι 30 χλμ./ώρα. Επιπλέον, θα πρέπει να εκπέμπει τουλάχιστον 56dB ήχου, που αντιστοιχεί στον ήχο που εκπέμπει μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ή ένα μηχάνημα καταστροφής χαρτιού.

Ακόμη, ο ήχος του AVAS θα πρέπει να είναι συνεχόμενος και να καταδεικνύει την κινητική κατάσταση του οχήματος. Δηλαδή, η ένταση του ήχου θα πρέπει να μεταβάλλεται, ανάλογα με το πώς κινείται το αυτοκίνητο. Αν για παράδειγμα ο οδηγός επιταχύνει, ο ήχος θα αυξάνεται και αν φρενάρει μειώνοντας ταχύτητα, να μειώνεται. Άλλωστε, έτσι ακούγονται και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορεί να αναπτύξει το δικό της σύστημα σύνθεσης ήχου, ώστε να του δώσει τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί. Για παράδειγμα, μπορεί ο θόρυβος να είναι ίδιος με εκείνον του οχήματος στην έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης, προσφέροντας έτσι ίδια αίσθηση στους πεζούς, όπως αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου έβγαζε κανονικό ήχο.