Αποχώρησε από την κεντρική διαχείριση της Super League η Forthnet

673

Με ανακοίνωσή της η Forthnet ενημέρωσε ότι αποχωρεί από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, γεγονός που αναμένεται να φέρει αλλαγές στο σκηνικό. Πλέον η Forthnet θα διαπραγματευθεί σε διμερές επίπεδο με τους συλλόγους, είναι δε βέβαιο ότι οι όποιες συμφωνίες της δεν θα αφορούν και τις 16 ομάδες.

Η Forthnet έχει ήδη ενημερώσει τη διοργανώτρια αρχή, ενώ κοινοποίησε την απόφασή της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η εταιρεία Forthnet A.Ε. (στο εξής η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι, ασκώντας σχετικό συμβατικό δικαίωμά της, προχώρησε σε λύση της συνεργασίας της (που περιλαμβάνει δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης) με τη διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής Κατηγορίας, Super League, για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019.

Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς (MAR) και την παράγραφο 4.1.3.6. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύει».

Επίσημη αντίδραση από τη Super League δεν υπήρξε προς το παρόν, καθώς η Λίγκα έκανε γνωστό ότι το θέμα θα συζητηθεί θεσμικά στο προσεχές διοικητικό συμβούλιό της.

Πριν από δύο χρόνια η Nova είχε προτείνει στη Super League τη μείωση των ομάδων από 16 σε 14 καθώς και την ανάδειξη του πρωταθλητή από play offs. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και έρευνα διεθνών συμβουλευτικών οίκων που είχε παραγγείλει η ίδια η Super League. Όμως το καλοκαίρι του 2017 οι παράγοντες της Super League αναίρεσαν μέσα σε λίγους μήνες τη δική τους απόφαση σχετικά με τη μείωση των ομάδων.

Στελέχη της Κάντζας, ανέφεραν ότι «πέρα από την προάσπιση των εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων της εταιρείας, ελπίζουμε η κίνηση αυτή να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να αποτελέσει ευκαιρία για restart που τόσο πολύ χρειάζεται ο Συνεταιρισμός της Super League».

Οι συνέπειες στη διαδικασία πώλησης

Ως πρώτη συνέπεια θεωρείται πιθανό οι ενδιαφερόμενοι (Apollo Global Management, Providence, Pillarstone, Odyssey Consulting Management, Golden Tree, Vodafone και Wind) να ζητήσουν νέα παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών που έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου (αρχικά είχε προσδιοριστεί η 23η Φεβρουαρίου) προκειμένου να συνεκτιμήσουν τα καινούργια στοιχεία για την αποτίμηση της εταιρείας.

Η επόμενη συνέπεια σχετίζεται ακριβώς με την αποτίμηση της εταιρείας, βάσει της οποίας θα γίνουν οι δεσμευτικές προσφορές. Εδώ η ανάγνωση είναι πολλαπλή. Το ελληνικό πρωτάθλημα θεωρείται το πλέον εμπορικό περιεχόμενο (κυρίως η μετάδοση των αγώνων των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων) και αν η εισηγμένη το απολέσει χάνει μέρος της αξίας της. Την ίδια στιγμή όμως το ποσό που κατέβαλλε χαρακτηριζόταν μεγάλο και άρα μια διόρθωση θεωρητικά δεν δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία πώλησής της, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει άμεσα σε διμερείς συμφωνίες με τις μεγαλύτερες ΠΑΕ. Διαφορετικά, εφόσον δεν υφίσταται κεντρική συμφωνία, ο ΟΤΕ TV ο οποίος έχει ξεπεράσει σε συνδρομητές τη Nova, δύναται επίσης να διεκδικήσει τη μετάδοση των αγώνων των μεγάλων ΠΑΕ.

Η χθεσινή εξέλιξη επηρεάζει και την εμπορική συμφωνία που έχουν συνάψει με τη Forthnet οι Vodafone και Wind για τη μετάδοση από τις τηλεοπτικές τους πλατφόρμες σημαντικού τμήματος του περιεχομένου της Nova, συμπεριλαμβανομένης της Super League. Οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα και υπό το πρίσμα της εμπορικής αυτής συμφωνίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή