Απόφαση-σταθμός: Αμερικανικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με τη Huawei για το 5G

89

Αμερικανικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με την κινεζική Huawei στον καθορισμό των κριτηρίων για τεχνολογίες νέας γενιάς, ανακοίνωσε τη δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η κίνηση αυτή, όπως επισημαίνει το CNBC, είναι σημαντική γιατί σημαίνει ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν στον καθορισμό των αποκαλούμενων προτύπων (στάνταρντ), δηλαδή των κανόνων που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας κρίσιμης σημασίας τεχνολογιών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2019 η Huawei μπήκε στην αμερικανική μαύρη λίστα που ονομάστηκε «Entity List» και η οποία προέβλεπε ότι οι αμερικανικές εταιρείες απαγορευόταν να συνεργάζονται με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό και απαιτούνταν άδεια για να πουλήσουν σε αυτήν. Ωστόσο, η δημιουργία της μαύρης λίστας δημιούργησε σύγχυση σχετικά με το αν οι αμερικανικές εταιρείες μπορούσαν να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για τον καθορισμό των στάνταρντ, αλλά και σε οργανισμούς όπου συμμετέχει και η Huawei.

Τώρα, το υπουργείο Εμπορίου αλλάζει αυτόν τον κανόνα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να συμμετέχουν σε οργανισμούς καθώς και να συνεργάζονται με την Huawei στη δημιουργία των στάνταρντ.

«Οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν τον ηγετικό τους ρόλο στην παγκόσμια καινοτομία. Η ενέργεια αυτή αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης της αμερικανικής εφευρετικότητας για την προώθηση και την προστασία της οικονομικής και εθνικής μας ασφάλειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.

«Το υπουργείο έχει δεσμευτεί να προασπίζεται τη εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής ενθαρρύνοντας την αμερικανική βιομηχανία να συμμετάσχει πλήρως και να υποστηρίζει τις τεχνολογίες των ΗΠΑ ώστε να μετατραπούν σε διεθνή πρότυπα».

Το Συμβούλιο Εταιρειών Πληροφορικής (Information Technology Industry Council -ΙΤΙ)  καλωσόρισε την κίνηση, αναφέροντας στο CNBC ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις αμερικανικές εταιρείες να συμμετέχουν , καθώς η αποχή τους δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, πλην των Κινέζων. .

Τι είναι όμως τα λεγόμενα πρότυπα ή στάνταρντ; Κατ’ αρχάς είναι κρίσιμης σημασίας για τις τεχνολογίες. Ενδεικτικά, ο λόγος που μπορούμε να ταξιδεύουμε εύκολα σε όλο τον κόσμο ή η χρήση του Wi-Fi χωρίς δυσκολία στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, είναι εφικτή γιατί τα θεσμικά όργανα της βιομηχανίας έχουν καταρτίσει στάνταρντ για την τεχνολογία. Δηλαδή τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζουν το πώς λειτουργεί η τεχνολογία και πώς επιτρέπει σε διαφορετικές συσκευές ή συστήματα να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης υπήρξαν βασικοί παράγοντες στον καθορισμό τεχνολογικών προτύπων για την τελευταία γενιά τεχνολογίας. Αλλά τώρα, αναδύονται νέες τεχνολογίες – όπως το internet επόμενης γενιάς, γνωστό ως 5G ή τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης. Ποιος θα καθορίσει αυτά τα πρότυπα δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η Κίνα έχει δηλώσει σαφώς τις φιλοδοξίες της: Όχι μόνο θέλει να αναπτύξει τα δικά της εγχώρια πρότυπα, αλλά και να προωθήσει τη συμμετοχή της διεθνώς. Και φυσικά η ανησυχία των Αμερικανών έγκειται ακριβώς σε αυτό: ότι η απουσία των αμερικανικών εταιρειών από τον καθορισμό των προτύπων τεχνολογίας, θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ.