Αναπτύχθηκαν drones που συνεργάζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους

1393

Λογισμικό και hardware για τον συντονισμό μιας ομάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, ανέπτυξαν ερευνητές του KAUST (King Abdullah University of Science and Technology, Σαουδική Αραβία).

«Το να δώσεις στα UAV μεγαλύτερη αυτονομία τα κάνει ακόμα πιο πολύτιμα ως μέσα» λέει ο Μοχάμεντ Αμπντελκαντέρ, ο οποίος δούλεψε πάνω στο πρόγραμμα αυτό μαζί με συναδέλφους του υπό την επίβλεψη του Τζεφ Σάμα. «Η παρακολούθηση ενός drone που έχει αποσταλεί σε μια συγκεκριμένη αποστολή είναι πολύ πιο εύκολη από το να πιλοτάρεις ένα εξ αποστάσεως ο ίδιος. Μια ομάδα από drones που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους παρέχει ένα εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως, για παράδειγμα για τη βελτίωση της ασφαλείας ή τη λήψη φωτογραφιών ταυτόχρονα σε μια μεγάλη περιοχή».

Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές σε ένα σενάριο «capture the flag», όπου μια ομάδα αμυνόμενων drones λειτουργούσε συντονισμένα για να αναχαιτίσει ένα drone- εισβολέα (το οποίο ελεγχόταν μέσω τηλεχειρισμού και να το εμποδίσει να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο.