Αγωγή εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ άσκησε η Huawei

376

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο κινεζικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Huawei καταθέτοντας αγωγή εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης επειδή η Ουάσινγκτον απαγόρευσε με νομοθεσία στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Η αγωγή κατατέθηκε την Πέμπτη σε Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, κατά της συνταγματικότητας του Εδάφιου 889 της Πράξης Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2019, το οποίο όχι μόνο απαγορεύει σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να προμηθεύονται εξοπλισμό και υπηρεσίες από τη Huawei, αλλά απαγορεύει και να συμβάλλονται ή να χορηγούν επιδοτήσεις ή δανειακές συμβάσεις σε τρίτα μέρη που προμηθεύονται εξοπλισμό ή υπηρεσίες της Huawei, χωρίς καμία εκτελεστική ή δικαστική διαδικασία.

Στην αγωγή που κατατέθηκε η κινεζική εταιρεία υποστηρίζει ότι η πιο πάνω νομοθεσία είναι αντισυνταγματική και αμφισβητεί διάταξη του νόμου για την εθνική εξουσιοδότηση στον τομέα της άμυνας, η οποία απαγορεύει στην Huawei και στην κινεζική εταιρεία πληροφορικής ZTE να συμμετέχουν στις κρατικές προμήθειες των ΗΠΑ.

Η Huawei υποστηρίζει ακόμα ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν την απόφαση εναντίον της, ενώ απορρίπτει και τους ισχυρισμούς ότι συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση.

«Το Κογκρέσο των ΗΠΑ επανειλημμένα απέτυχε να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο για υποστηρίξει επαρκώς τους περιορισμούς που επέβαλε στα προϊόντα της Huawei. Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στις αυτές νομικές ενέργειες ως κατάλληλη και έσχατη λύση», δήλωσε ο κ. Γκούο, ένας από τους εναλλασσόμενους προέδρους της Ηuawei.

«Η απαγόρευση αυτή δεν είναι μόνο μη νόμιμη, αλλά εμποδίζει τη Huawei να ανταγωνισθεί με ίσους όρους γεγονός, κατ’ επέκταση επιβλαβές για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Αναμένουμε την ετυμηγορία του δικαστηρίου και ευελπιστούμε ότι θα είναι προς όφελος και της Huawei και του Αμερικάνικου λαού».

Ο κ. Γκούο δε παρέλειψε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τους σέρβερ της εταιρείας και πως έκλεψαν μέιλ και κωδικούς.

Ο κ. Σονγκ, Chief Legal Officer της Huawei, ανέφερε πως «το Εδάφιο 889 στηρίζεται σε ένα αριθμό από εσφαλμένες, αναπόδεικτες και μη επιβεβαιωμένες προτάσεις. Εν αντιθέσει με το πνεύμα του νόμου, η Huawei δεν ανήκει, ελέγχεται ή επηρεάζεται από την κινεζική κυβέρνηση. Επιπρόσθετα η Huawei έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό και πρόγραμμα ασφαλείας. Κανένα αντίθετο αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει παρουσιαστεί».

Σημειώνεται πως οι αμερικανικές Αρχές επικαλούνται απειλές κατά της ασφάλειας υποστηρίζοντας ότι η Huawei θα μπορούσε να συλλέξει πληροφορίες και να τις μεταβιβάσει στην κυβέρνηση της Κίνας, με την οποία θεωρούν πως διατηρεί στενές σχέσεις. Το γεγονός αυτό, θεωρούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, πως «επηρεάζει την πρόθεση της εταιρίας να λειτουργήσει με καλή θέληση και κανόνες ελεύθερου εμπορίου».

Οι ΗΠΑ έχουν έχουν απαγορεύσει στην Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στο αμερικανικό έδαφος, ενώ ασκούν πιέσεις στους εταίρους της να λάβουν αντίστοιχα μέτρα.