Αερόσακος και για τους ποδηλάτες

1050

Ο αερόσακος για τους ποδηλάτες είναι γεγονός και συγκεκριμένα κυκλοφορεί ήδη σε συνολικά 16 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην αγορά της Ιαπωνίας.

Η σουηδική εταιρεία Hövding με έδρα το Μάλμε, δημιούργησε ένα καινοτόμο ποδηλατικό κράνος ύστερα από πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Το κράνος έχει τη μορφή διακριτικού κολάρου, το οποίο κρύβει στο εσωτερικό του έναν πτυσσόμενο αερόσακο που φουσκώνει σε περίπτωση ατυχήματος και προστατεύει το κεφάλι του ποδηλάτη.

Χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ, ακολούθησαν πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης λειτουργιών χρήστη, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Hövding. Ένας πτυσσόμενος αερόσακος μέσα σε διακριτικό κολάρο φουσκώνει για να προστατεύσει το κεφάλι του ποδηλάτη σε περίπτωση ατυχήματος.

Το κόστος ανέρχεται στα 300 ευρώ, ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κράνος Hövding προσφέρει έως και οχτώ φορές περισσότερη προστασία απ’ ό,τι τα συμβατικά κράνη. Ο αερόσακος ενεργοποιείται σε 0,1 δευτερόλεπτα σε περίπτωση σύγκρουσης και απορροφά τρεις φορές περισσότερες δυνάμεις πρόσκρουσης σε σχέση με ένα κανονικό κράνος.