5 κανόνες για να τραβήξεις την τέλεια φωτογραφία

987

Οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των smartphones με τις προηγμένες κάμερες, επιτρέπουν σε όλο και περισσότερους να βγάζουν τέλειες φωτογραφίες που είναι δύσκολο κάποιος να διακρίνει εάν έχουν τραβηχτεί με επαγγελματικό εξοπλισμό ή με ένα smartphone. Εάν τώρα κατέχεις και μερικά φωτογραφικά «κόλπα» εύκολα μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ισάξιο επαγγελματικής φωτογράφισης.

Παρακάτω λοιπόν ακολουθεί ένας mini φωτογραφικός οδηγός για να αναδείξεις το ταλέντο σου στην φωτογράφιση με smartphone και να πάρεις μέρος στον μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό InFocus Awards της Huawei!

Ο οριζόντιος ορίζοντας!
Μια καλή φωτογραφία εξαρτάται από τη δομή της. Είναι πολύ σημαντικό και θεωρείται αυτονόητο για τους φωτογράφους, ο ορίζοντας να είναι πάντα σε ευθεία . Αυτό προκαλεί την πρώτη εντύπωση  γιατί αν ο ορίζοντας δεν είναι σε ευθεία όσο όμορφο και αν είναι το περιεχόμενο της εικόνας, υποβαθμίζεται υποσυνείδητα. Κανείς δε θέλει να βλέπει μια θάλασσα που «γέρνει» και ο ορίζοντας πρέπει να είναι πάντα… οριζόντιος. Δοκίμασέ το και δες αμέσως τη διαφορά!

Βρες την αρμονία στον κανόνα των τρίτων
Εάν υπάρχουν μαγικές γραμμές, τότε είναι σίγουρα αυτές που στην φωτογραφία αποτελούν κανόνα και της χαρίζουν οπτική αρμονία. Φαίνεται απλό αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχεις στο κάδρο σου δύο οριζόντιες και δύο κάθετες νοητές γραμμές που τέμνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα πλέγμα χωρίζοντας την εικόνα σε 9 τμήματα. Πειραματίσου με τον κανόνα των τρίτων τοποθετώντας τα στοιχεία της φωτογραφίας σου εκτός κέντρου και αμέσως θα γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα και ισορροπημένη. Μπορείς ακόμα και να ενεργοποιήσεις τη συγκεκριμένη λειτουργία στο smartphone σου κατά τη λήψη ή κατά την επεξεργασία και εσύ να ασχολείσαι μόνο με τη σύνθεση.

Σημάδεψε κέντρο και κάνε το θέμα σου να ξεχωρίζει
Τι κάνει μια μονοθεματική φωτογραφία τέλεια; Που επικεντρώνεται το βλέμμα σου; Η συμμετρία και η τοποθέτηση του θέματός στο κέντρο είναι αυτό που πολλές φορές θα αναδείξει τη φωτογραφία σου ανάμεσα σε πολλές άλλες. Και για να εντυπωσιάσεις ακόμα περισσότερο, δώσε βάση στο υπόβαθρο φροντίζοντας να συμπληρώνει το θέμα σου μιας και αποτελεί το 60% της σύνθεσης! Εάν θέλεις να τονίσεις το θέμα σου, πρέπει να το κάνεις να ξεχωρίζει από το background θολώνοντας καλλιτεχνικά το φόντο της εικόνας (bokeh) και αυτό θα δώσει στο έργο σου μια επαγγελματική χροιά.

Όλα στο φως
Ότι ο φωτισμός είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο σε μια φωτογραφία είναι γνωστό. Για μια ωραία λήψη είναι σημαντικό να κυνηγάς το φυσικό φως της μέρας και να μπορείς να εκτιμήσεις την ιδανική στιγμή σύμφωνα με τη θέση του ήλιου. Η λεγόμενες Golden Hours που περιλαμβάνουν την αυγή και το ηλιοβασίλεμα και η Blue Hour που είναι το σούρουπο, αποτελούν από μόνα τους υπέροχα εφέ φωτισμού που θα σου δώσουν μοναδικά αποτελέσματα. Πάντα μπορείς να βγάλεις την ίδια φωτογραφία διαφορετική ώρα της ημέρας ή να χρησιμοποιήσεις άλλα εφέ όπως το τεχνητό φως, οι λάμπες neon, το φως του φεγγαριού, οι σκιές και το contrast. Το σωστό είναι να έχεις συνεχώς τον ήλιο πίσω σου και να φωτίζει το θέμα αλλά τι θα γίνει αν κάνεις το αντίθετο; Δοκίμασέ το. Μπορεί να εκπλαγείς.

Συναισθήματα και μόνο συναισθήματα
Μια καλή φωτογραφία είναι πολλά παραπάνω από τεχνική αρτιότητα. Μια καλή φωτογραφία πρέπει να διεγείρει τα συναισθήματά σου, να κεντρίζει το ενδιαφέρον σου, να είναι ζωντανή και να μην αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μια καλή φωτογραφία πρέπει να λέει μια καλή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Γι’ αυτό πρέπει στις φωτογραφίες σου να δίνεις μυστήριο. Να υπάρχει κάτι που εννοείται, που δε φαίνεται, που θα ενεργοποιήσει τη σκέψη του θεατή κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά για να δει καλύτερα. Οδήγησε τον στην ιστορία σου και ανάδειξε την ομορφιά της φωτογραφίας.

Η ευκαιρία σου να ξεχωρίσεις
Πανευρωπαϊκός Φωτογραφικός Διαγωνισμός
Huawei InFocus Awards 2019
Έχει τύχει να τραβήξεις μια φωτογραφία τόσο καλή που θα ήθελες να την δει ένας διεθνώς καταξιωμένος φωτογράφος; Ο διαγωνισμός Huawei InFocus Awards αποτελεί την ευκαιρία να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου και να δείξεις το ταλέντο σου στον κόσμο! Η Huawei παράλληλα με τη συνεχή εξέλιξη των συσκευών της, θέλει με αυτή τη διοργάνωση να επιβραβεύσει τα ανερχόμενα ταλέντα και τους λάτρεις της φωτογραφίας και του βίντεο κάνοντάς τους να αγωνιστούν για το όνειρό τους.