Χ. Μπρουμίδης: Ξεκινά μια νέα εποχή για το ψηφιακό περιβάλλον της Ελλάδας

371

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο CEO της Vodafone Ελλάδος κ. Χάρης Μπρουμίδης μιλάει για τις εξελίξεις στον κλάδο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη όπου βρίσκεται υπό επεξεργασία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα το σχέδιο του νέου Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. «Ως όμιλος, στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της Επιτροπής, ωστόσο μας προβληματίζουν πρόσφατες συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για ζητήματα που συνδέονται με την ρυθμιστική παρέμβαση στις τηλεπικοινωνίες, όπως- ενδεικτικά- ιδέες, οι οποίες φαίνεται να στηρίζονται σε μία εσφαλμένη ερμηνεία του τι σημαίνει ολιγοπώλιο ή συγκέντρωση στην αγορά τηλεπικοινωνιών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για την ελληνική αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν την ταχύτερη εξάπλωση των υπηρεσιών νέας γενιάς, με επιδότηση της διασύνδεσης της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι του καταναλωτή, τόσο μέσω voucher για να λάβει ο πολίτης την υπερσύγχρονη αυτή υπηρεσία, αλλά και επιδότηση κατασκευής ώστε να περάσουν οπτικές ίνες στα κτίρια.

Ολόκληρη η συνέντευξη του CEO της Vodafone έχει ως εξής:

-Τι δείχνουν τα φετινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής αγοράς ανά κλάδο; Υπήρξε η σταθεροποίηση την οποία είχαν προβλέψει τα στελέχη της αγοράς στις αρχές του έτους και σε ποιους τομείς;

Εμείς βλέπουμε ότι η αγορά εν πολλοίς έχει σταθεροποιηθεί. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας είναι ότι θέλουν να επενδύσουν σε ακόμη καλύτερες υποδομές και τεχνολογίες που θα τους κάνουν πιο ανταγωνιστικούς και θα εκσυγχρονίσουν τις λειτουργίες των επιχειρήσεών τους. Οι σύγχρονες εταιρίες πρέπει να επενδύουν στην καινοτομία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται με επιτυχία στην αγορά.

Η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η οποία έχει οριζόντιο χαρακτήρα, καθιστά αυτές τις επενδύσεις απαραίτητες για πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις από όλη τη χώρα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο καινοτόμες υπηρεσίες μας, όπως το One Net, το Vodafone IoT και τις ICT λύσεις μας. Και αυτό διότι αναγνωρίζουν ότι, μέσα από τη βελτιστοποίηση διαδικασιών και τη μείωση του λειτουργικού κόστος, η τεχνολογία μπορεί να τις δώσει ένα άκρως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που με τη σειρά του θα ενδυναμώσει και τους δικούς τους πελάτες.

-Πότε θα ξεκινήσει η Vodafone να παρέχει υπηρεσίες γρήγορου ιντερνετ και από ποιες περιοχές;

Η υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων στο πλαίσιο του κανονισμού vectoring και όλα τα έργα ανάπτυξης δικτύου τόσο από εμάς όσο και από τους υπόλοιπους παρόχους , θα μας επιτρέψουν στο αμέσως επόμενο διάστημα να διαθέσουμε στους πελάτες μας ευρυζωνικές υπηρεσίες νέας γενιάς, υψηλών ταχυτήτων σε όλη την Ελλάδα. Είναι, κατά τη γνώμη μας, η αρχή μίας νέας εποχής για τις τηλεπικοινωνίες και το ψηφιακό περιβάλλον της Ελλάδας που θα μας δείξει ότι το μέλλον θα είναι συναρπαστικό.

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός για εγκατάσταση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και για ποιες περιοχές;

Σχετικά με τις επενδύσεις μας στο δίκτυο, το πλάνο μας περιλαμβάνει την επέκταση του διαθέσιμου δικτύου οπτικών ινών με την υλοποίηση FTTH και FTTC σε διαφορετικές περιοχές ανά την Ελλάδα. Ήδη, έχουμε ολοκληρώσει την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στο Γηροκομείο, τη Νέα Ιωνία και τον Πειραιά, ενώ συνεχίζουμε με τον Νέο Κόσμο. Ο Βύρωνας θα είναι και η πρώτη περιοχή της χώρας, η οποία θα καλυφθεί σε μεγάλη κλίμακα με δίκτυο FTTH. Βρισκόμαστε στην εκκίνηση της πιο φιλόδοξης και θαρραλέας πτυχής του επενδυτικού μας σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις δικτύου σε FTTH σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

-Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν δεν δοθεί κίνητρο στήριξης της ζήτησης (κουπόνια) οι επενδύσεις στα νέα δίκτυα δε θα αποδώσουν τα αναμενόμενα λόγω της κρίσης. Ποια είναι η θέση του ομίλου;

Εμείς πιστεύουμε ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας θα αγκαλιάσουν τις υπηρεσίες νέας γενιάς. Ενδεχομένως να απαιτηθεί λίγος καιρός προκειμένου αυτό να γίνει πραγματικότητα, ωστόσο τα δίκτυα νέας γενιάς αποτελούν μία στρατηγική επένδυση η οποία θα αποδώσει σε βάθος χρόνου. Χρειάστηκαν άλλωστε αρκετά χρόνια ώστε η διείσδυση της ευρυζωνικότητας να φτάσει σε κάποιον ικανοποιητικό βαθμό στην Ελλάδα. Η διεθνής μας εμπειρία από την Ισπανία, την Πορτογαλία αλλά και άλλες αγορές, έχει δείξει ότι τα δίκτυα νέας γενιάς, και οι δυνατότητες που προσφέρουν, σύντομα βρήκαν την αποδοχή των πολιτών.

Επίσης, θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η πολιτεία αναγνωρίζει την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού και έρχεται να καλύψει το όποιο επενδυτικό κενό στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Ελλάδας. Οι δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ζήτησης σίγουρα θα βοηθήσουν την ταχύτερη εξάπλωση των υπηρεσιών νέας γενιάς. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αξίζει να επιδοτηθεί η διασύνδεση της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι του καταναλωτή. Αυτό σημαίνει και επιδότηση με voucher για να πάρει ο πολίτης την υπερσύγχρονη αυτή υπηρεσία, αλλά και επιδότηση κατασκευής ώστε να περάσουν οπτικές ίνες στα κτίρια και να γίνουν fiber ready.

Ο συνδυασμός των δύο δράσεων πιστεύουμε ότι είναι ο πιο ορθολογικός και αποτελεσματικός και θα βοηθήσει ώστε περισσότεροι πολίτες να συνδεθούν με FTTH, να ζήσουν μία νέα τεχνολογική εμπειρία και να συμμετάσχουν ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

-Σε συνέχεια του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε ο όμιλος για τη Cyta Ηellas σκοπεύετε να τη διεκδικήσετε μέχρι τέλους ή ενδέχεται να περιμένετε τη μερική ιδιωτικοποίηση της μητρικής κυπριακής εταιρείας;

Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόθεση του μετόχου της Cyta Hellas είναι να πραγματοποιήσει μία γρήγορη διαδικασία για την πώληση της εταιρίας. Εμείς συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία, με γνώμονα το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

-Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι τηλεπικοινωνιών θεωρούν ότι υπάρχουν ρυθμιστικοί περιορισμοί στην Ε.Ε. με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος η Γηραιά Ήπειρος και οι ευρωπαϊκές χώρες έναντι της Αμερικής, της Ιαπωνίας κ.α.. Ποια είναι η θέση του ομίλου Vodafone;

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς βρίσκεται υπό επεξεργασία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα το σχέδιο του νέου Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Ως όμιλος στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της Επιτροπής, με την οποία συμφωνούμε στον στόχο της ενίσχυσης και κινητοποίησης επενδύσεων σε ευρυζωνικά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, με παράλληλη τόνωση του ανταγωνισμού.

Ωστόσο, μας προβληματίζουν πρόσφατες συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για κάποια καίρια ζητήματα που συνδέονται με την ρυθμιστική παρέμβαση στις τηλεπικοινωνίες. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες ιδέες, οι οποίες φαίνεται να στηρίζονται σε μία εσφαλμένη ερμηνεία του τι σημαίνει ολιγοπώλιο ή συγκέντρωση στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι λάθος τόσο η συζήτηση για αλλαγή των κριτηρίων για τον καθορισμό των φορέων με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά (ΣΙΑ) όσο και κάποιες προτάσεις στο Συμβούλιο, που επιδιώκουν να παρακάμψουν την διαδικασία της ανάλυσης της αγοράς και να επεκτείνουν τις συμμετρικές υποχρεώσεις σε όλους τους παρόχους, ασχέτως εάν έχουν δεσπόζουσα θέση ή όχι.

Το ίδιο ισχύει και για το φάσμα. Εάν θέλουμε δίκτυα 5G, θα πρέπει να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση για μεγαλύτερη περίοδο παραχώρησης, τουλάχιστον διάρκειας 25 ετών – αν όχι και αόριστης διάρκειας. Παράλληλα, χρειάζονται εναρμονισμένοι και απλοποιημένοι κανόνες για την προστασία του καταναλωτή και την ενθάρρυνση της καινοτομίας. Η δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και της κοινωνίας των Gigabit θα εξαρτηθεί από την δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για τον ανταγωνισμό στις υποδομές.

-Η Vodafone ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα της εταιρική ταυτότητα που εστιάζει στην αισιοδοξία για το μέλλον. Πόσο κοντά θεωρείτε ότι βρίσκεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα σε αυτό το μήνυμα που θέλει να περάσει ο όμιλος;

Αποτελεί βαθιά πεποίθηση του oμίλου Vodafone ότι η τεχνολογία θα συμβάλλει σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Οι ψηφιακές τεχνολογίες βρίσκονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας και αναγνωρίζουμε την ευθύνη που έχουμε έναντι της κοινωνίας ως καταλύτης αυτής της μετάβασης. Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα της νέας μας στρατηγικής τοποθέτησης – το μέλλον συναρπάζει.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο όμιλος Vodafone, η πλειονότητα των πολιτών της Ελλάδας – και ειδικά η νεολαία – συμμερίζεται την άποψή μας ότι η τεχνολογία θα φέρει ένα καλύτερο αύριο, χάρη στη νέα επιχειρηματικότητα, την τεχνολογική καινοτομία και τις εξελίξεις στην ιατρική.

Οι απόψεις των Ελλήνων βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο της διεθνούς αυτής έρευνας. Προφανώς η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολα χρόνια, ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει ότι τα τεχνολογικά άλματα, όπως ήταν π.χ. η εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας στην καθημερινή ζωή της Ελλάδας πριν από 25 χρόνια, μπορούν να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και επικοινωνούμε. Η πίστη μου για ένα καλύτερο αύριο είναι ακλόνητη. Το μέλλον θα είναι συναρπαστικό.

-Πώς έχει επηρεάσει η κρίση τη χρήση νέων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών από τους Έλληνες; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας με το βλέμμα στην τριετία έως το 2020, οπότε θα πρέπει να ”πιαστούν” και οι στόχοι της ευρωπαϊκής ψηφιακής ατζέντας;

Η κρίση στην Ελλάδα είχε πρωτοφανές μέγεθος και διάρκεια για τα δεδομένα του δυτικού κόσμου. Αναπόφευκτα, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις και επλήγησαν και αναπροσάρμοσαν τις ανάγκες τους στη νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτή είναι η μία ανάγνωση. Το μεγαλύτερο κομμάτι της πελατειακής μας βάσης ακολούθησε πιστά την τεχνολογική εξέλιξη που ήταν απόρροια των επενδύσεων της Vodafone. Οι πελάτες μας απέκτησαν «ευφυείς» συσκευές και πρόσβαση στο 4G δίκτυο, συνδυαστικές υπηρεσίες επικοινωνιών και ψυχαγωγίας και σύγχρονες επιχειρηματικές λύσεις ενώ παράλληλα αύξησαν σημαντικά τη χρήση φωνής και δεδομένων.

Οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν θετικά σε νέες υπηρεσίες που βελτίωσαν την καθημερινότητα τους, οι επιχειρήσεις αξιοποίησαν νέες λύσεις που τους βοήθησαν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά. Αυτό, όμως, δεν ήταν κάποιο τυχαίο γεγονός. Η Vodafone ανταποκρίθηκε στα νέα δεδομένα της οικονομίας, έγινε πιο ανταγωνιστική, επαναπροσδιόρισε τα προϊόντα της, μείωσε τις τιμές της και έδωσε περισσότερες υπηρεσίες στους καταναλωτές. Αυτό άλλωστε τεκμηριώνεται και από τα οικονομικά μας αποτελέσματα.

Πλέον, μπαίνουμε σε μία νέα αναπτυξιακή φάση, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 στις καλύτερες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες. Αναπτύσσουμε δίκτυα οπτικών ινών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη, με στόχο να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μεταβεί στην Κοινωνία των Gigabit. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και υπερήφανοι για αυτή την μεγάλη επένδυση. Ο στόχος της ψηφιακής ατζέντας είναι υλοποιήσιμος, αν όλοι προσπαθήσουν και αν και η πολιτεία και οι θεσμοί της και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες σταθούν, με απλά πρακτικά μέτρα, αρωγοί στις επενδυτικές προσπάθειες. Η επίλυση καθαρά τεχνικών και διαδικαστικών ζητημάτων, όπως η απλούστευση των αδειοδοτήσεων, και ταχύτερη ηλεκτροδότηση των καμπινών, θα κάνουν τον συγκεκριμένο στόχο επιτεύξιμο.

-Ποια θα είναι η συμβολή της ίδιας της Vodafone, με βάση και τις επενδύσεις που έχει εξαγγείλει ο όμιλος στην Ελλάδα, ως προς την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών/ εφαρμογών και την παροχή νέων υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και καταναλωτές;

Ήδη, η Vodafone έχει συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μέσα από επενδύσεις, οι οποίες αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ από το 2008. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε πρώτοι σε μεγάλη κλίμακα δίκτυο Fiber to the Home σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.

Εγκαθιστούμε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής σε πολλές μητροπολιτικές περιοχές, ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε σταθερά το 4G δίκτυό μας. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουμε στην ψηφιακή ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα δίκτυα νέας γενιάς θα καταστήσουν εφικτές νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε κάθε επίπεδο. Το «έξυπνο» σπίτι που διοικείται από απόσταση θα γίνει πραγματικότητα, ενώ οι σημερινές υπηρεσίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας θα εμπλουτιστούν, φέρνοντας μία νέα εμπειρία για τους πολίτες.

Οι ICT υπηρεσίες θα επιτρέψουν σε κάθε επιχείρηση να αποκτήσει νέα ψηφιακά εργαλεία για να γίνει πιο ανταγωνιστική και να προσφέρει περισσότερα στους πελάτες της. Η απεριόριστη χωρητικότητα των δικτύων οπτικών ινών υπόσχεται σημαντικά οφέλη για την υγεία και την επιστημονική έρευνα. Πραγματικά, οι δυνατότητες που θα δοθούν, χάρη στην τεχνολογία, θα προσφέρουν τις βάσεις για μία ψηφιακή επανάσταση, που θα βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων.

-Ποιες είναι οι πιο καινοτόμες υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει ο όμιλος με ορίζοντα πενταετίας σε Ευρώπη και Ελλάδα με βάση τις νέες τάσεις, όπως αυτές προσδιορίστηκαν στην έρευνα της εταιρείας συμβούλων Futerra για λογαριασμό του ομίλου;

Ο όμιλος Vodafone βρίσκεται ιστορικά στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας με σημαντικά έργα και τεχνολογίες που συναρπάζουν. Αυτή τη στιγμή, ο όμιλος συμμετέχει σε πληθώρα πειραματικών έργων, όπως η ανάπτυξη του πρώτου δικτύου κινητής στη Σελήνη και οι δοκιμές για υπερσύγχρονες 5G τεχνολογίες επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων, πεζών και υποδομών.

Επίσης, γίνεται καταπληκτική δουλειά στο Narrowband – Iot και στις χρήσεις που μπορεί να έχει για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες – όπως η δυνατότητα επικοινωνίας υπό αντίξοες γεωγραφικές συνθήκες -, αλλά και στα Drones έκτακτης ανάγκης, στα οποία δοκιμάζουμε τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Αντίστοιχη δουλειά γίνεται τόσο για το μαζικό online gaming, με στόχο την μηδενική καθυστέρηση των δικτύων τηλεπικοινωνιών όσο και για τον έλεγχο των τηλεφώνων από απόσταση, μέσω της κίνησης του κεφαλιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σημαντικά κινητικά προβλήματα. Τεχνολογίες της Vodafone χρησιμοποιούνται σε μία από δράσεις για την υγεία, όπως τα smartwatch βηματοδότες για δρομείς και η ανάλυση big data για την αντιμετώπιση του καρκίνου ή και άλλων ασθενειών.

Εάν συσχετιστούν όλες αυτές οι καινοτομίες, με τις τάσεις που εντόπισε η Futerra, όπως τα 3D και 4D εκτυπωμένα εξαρτήματα για την κατασκευή κατοικιών που εξελίσσονται, η επικείμενη αύξηση της δυναμικής για την παραγωγή καθαρών μορφών ενέργειας, οι εξατομικευμένες ιατρικές επεμβάσεις με 3D βιο-εκτύπωση οργάνων και μελών και τα νέα συγκοινωνιακά συστήματα υπερυψηλών ταχυτήτων, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι το μέλλον θα είναι συναρπαστικό. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία ως συνοδοιπόρος και φορέας αυτής της εξέλιξης.