Χ. Μπρουμίδης: Καταλύτης η Vodafone στις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας

531

Την πεποίθηση πως η Vodafone θα διεκδικήσει ρόλο καταλύτη και θα αποτελέσει φορέα αλλαγής στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, μιλώντας στην ετήσια ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος από μια διετία νωρίτερα, όπως είπε, τόσο για το σύνολο της αγοράς, όσο και για την ίδια τη Vodafone Ελλάδας. Ο όμιλος πέτυχε όλους τους οικονομικούς του στόχους, καταγράφοντας στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους κύκλο εργασιών 440 εκατ. ευρώ, ισχυρό ρυθμό αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες (4,6%), διεύρυνση της πελατειακής βάσης στη σταθερή (643 χιλιάδες πελάτες) και εντυπωσιακή άνοδο της κατανάλωσης data στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία ξεπέρασε τα 12 χιλιάδες TB.

Ο όμιλος, ως γνωστόν, έχει δεσμευθεί για την πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα, η οποία έχει υποβληθεί και εγκριθεί ως επενδυτικό πλάνο από την ΕΕΤΤ στο πλαίσιο του κανονισμού Vectoring/NGA και αποτελεί μέρος του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020.  Η πρώτη περιοχή, στην οποία θα ολοκληρωθεί δίκτυο FTTH σε μεγάλη κλίμακα, είναι ο Βύρωνας, όπου θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, η πρόσβαση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, καθώς και η κάθετη υλοποίηση στα κτήρια, μέχρι το σπίτι του τελικού χρήστη.

Ήδη η Vodafone ολοκλήρωσε την ανάπτυξη δικτύου νέας γενιάς (και με την χρήση οπτικών ινών) σε Φρεαττύδα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι και Γηροκομείο και συνεχίζει μέσα στους επόμενους μήνες την υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς (είτε FTTH είτε FTTC/Vectoring) σε πολλές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Κοζάνης, των Ιωαννίνων και της Βέροιας.

Ενοποιημένες υπηρεσίες

Ο κ. Μπρουμίδης έδωσε έμφαση στο ότι η Vodafone αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς για την ενίσχυση των ενοποιημένων υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Ιδιαίτερα στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, υποστήριξε πως το νέο μοντέλο είναι η δημιουργία ακριβού – premium περιεχομένου που θα διατίθεται σε πολλούς, κάτι που αποτυπώνεται στην πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας με την Forthnet για τα τηλεοπτικά κανάλιτα της τελευταίας, συμφωνία που επιτρέπει στη Vodafone να παρέχει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. “Είχαμε εγκαίρως προβλέψει και επιβεβαιωθήκαμε ότι οι εξελίξεις στην αγορά οδηγούν σταδιακά στο να παύσει η αποκλειστικότητα του premium τηλεοπτικού περιεχομένου”, σημείωσε.

Στόχος είναι η Vodafone να καταστεί πάροχος συνολικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος ανέφερε πως έως το καλοκαίρι του 2018 η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει τις επενδύσεις της σε ότι αφορά τη νέα πρόταση συνδρομητικής τηλεόρασης που θα είναι διαθέσιμη σε όλους και όχι μόνο στους πελάτες της Vodafone και η οποία θα εστιάζει στο premium περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, η Vodafone θα εγκαινιάσει μία νέα τηλεοπτική πλατφόρμα, η οποία θα δώσει καινούριες δυνατότητες στο Vodafone TV, καθώς θα έχει χαρακτήρα over-the-top (OTT), θα παρέχει τηλεοπτικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως δικτύων και συσκευών και θα προσφέρει ευελιξία, σύγχρονες τεχνολογίες και περιεχόμενο που συναρπάζει.

“Το πλάνο της Vodafone είναι το μεγαλύτερο σε FTTH”

Απαντώντας εμμέσως στις θέσεις που υποστήριξε προ ημερών ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ο CEO της Vodafone Ελλάδας ξεκαθάρισε πως δεν του αρέσουν οι κοκορομαχίες, αλλά αντιλαμβάνεται τον εκνευρισμό που προκαλείται, αφού πλέον η Vodafone με τις επενδύσεις που υλοποιεί, σε μεγάλο βαθμό δεν θα είναι ενοικιαστής αλλά ιδιοκτήτρια δικτύου. “Το πλάνο της Vodafone είναι το μεγαλύτερο κατατεθειμένο σχέδιο σε FTTH”, σημείωσε.

Παρ’ όλα αυτά, κάλεσε όλες τις πλευρές να δουν την μεγάλη εικόνα και να συνδράμουν στην τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στη χώρα και συγκεντρώσει και απαιτεί δισεκατομμύρια επενδύσεων. Ανέφερε, μάλιστα πως όλες οι εταιρείες, μέσω των αρμόδιων υπουργείων, ζητούν περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για επενδύσεις. Τονίστηκε, ωστόσο, πως η ρύθμιση και η έγκαιρη (προληπτική και μη) παρέμβαση είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και την υλοποίηση επενδύσεων, και τη διασφάλιση ότι δεν υφίστανται διακρίσεις στην πρόσβαση και  στη συμπεριφορά στη χονδρική αγορά, οι οποίες θα προκαλούσαν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.