Wolfenstein: The Old Blood Η παλιά σχολή εκδικείται…για PC, PS4 & XboxOne!

81

Παρανοϊκοί Ναζί, λυσσασμένα για αίμα σκυλιά, φονικές μηχανές, δαιδαλώδη κάστρα. Με λίγα λόγια, ένα πανδαιμόνιο δράσης όπου κρύβονται θανάσιμοι κίνδυνοι σε κάθε σκοτεινή γωνιά. Ατόφια διασκέδαση χωρίς περιορισμούς.

Tο Wolfenstein: TheOldBlood απευθύνεται εξίσου στους λάτρεις των παιχνιδιών δράσης όπως και σε εκείνους που γοητεύονται από τις ταινίες με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν τώρα ανήκετε και στις δύο παραπάνω κατηγορίες, απλά θα νιώσετε ευλογημένοι μόλις ξεκινήσετε την πρώτη σας αποστολή.

Η ιστορία μας εξελίσσεται το 1946, χρονιά κατά την οποία η Γερμανία όχι απλά δεν έχει ηττηθεί αλλά δίνει σκληρή μάχη για να εδραιώσει τη θέση της σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Υποδύεστε τον χαρακτήρα του B.J. Blazkowicz, ενός σκληροτράχηλου ειδικού πράκτορα. Αποστολή σας είναι να παρεισφρήσετε στο απόρθητο κάστρο Wolfenstein, να εντοπίσετε και να κλέψετε έναν απόρρητο φάκελο που αναφέρει τη μυστική τοποθεσία που κρύβεται ο αιμοσταγής στρατηγός William “Deathshead” Strasse. Το κάστρο διοικεί η αρκούντως παρανοϊκή και παντελώς φονική αρχαιολόγος Helga Von Schabbs που τρέφει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα σκυλιά «ειδικών καθηκόντων». Μετά από μια σειρά άτυχων γεγονότων ο ήρωάς μας αποφασίζει να εκδικηθεί τον θάνατο των συναδέλφων και φίλων του, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να ολοκληρώσει την αποστολή του πάση θυσία.

Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο παιχνίδι βολών και δράσης, προοπτικής πρώτου προσώπου. Η ατμόσφαιρα του τίτλου αποπνέει μια αίσθηση δευτεροκλασάτης ταινίας πολέμου που θα έκανε ακόμη και τον Tarantino να σκάσει από τη (σκηνοθετική) ζήλια του. Οπτικά, το Wolfenstein αποτελεί μια πραγματική απόλαυση μιας και η σχεδιαστική ομάδα έχει δώσει βαρύτητα στην απόδοση και της παραμικρής λεπτομέρειας, είτε αυτή αφορά τον φωτισμό/σκίαση είτε την απόδοση των δεκάδων διαφορετικών χαρακτήρων. Η πληθώρα των διαφορετικών αντιπάλων σας, η επιθετική τους συμπεριφορά και η τεχνητή τους νοημοσύνη αποτελούν και τα εχέγγυα πως δεν πρόκειται να πλήξετε ούτε προς στιγμή.

Το γεγονός μάλιστα πως είναι εντυπωσιακά υπεράριθμοι θα σας αναγκάσει να υιοθετήσετε τακτικές κάλυψης/απόκρυψης ώστε να τους εξουδετερώνετε χρησιμοποιώντας περισσότερο το μυαλό σας παρά τα όπλα που διαθέτετε. Και μιας και αναφερθήκαμε σε αυτά, οφείλουμε να σταθούμε στο πανίσχυρο οπλοστάσιο που έχετε στη διάθεσή σας και αποτελείται από κάθε είδους και διαμέτρου όπλο της εποχής. Παρέχεται μάλιστα η δυνατότητα συνδυασμού δύο διαφορετικών όπλων ώστε να κατασκευάσετε ένα καινούργιο ακόμη πιο ισχυρό οπλικό σύστημα. Για να ισοσκελιστεί (κάπως) η άνιση μάχη με τις ορδές των αντιπάλων σας, παρέχεται η χρήση όπλων και με τα δύο χέρια, διπλασιάζοντας την ισχύ πυρός που διαθέτετε. Μην υποτιμάτε όμως τον σπαστό μεταλλικό σωλήνα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με πολλαπλούς τρόπους. Από φονικό όπλο έως και αναρριχητικό εξάρτημα.

Οι περιοχές που θα περιηγηθείτε εκτός από καλοσχεδιασμένες είναι και δαιδαλώδεις. Διαθέτουν κρυφά περάσματα ενώ μπορείτε να καταστρέψετε μεσοτοιχίες για να αποκτήσετε πρόσβαση σε χώρους που αρχικά έμοιαζαν απροσπέλαστοι. Έχετε στη διάθεσή σας μια πλούσια γκάμα κινήσεων που μπορείτε να την προσαρμόσετε ανάλογα με την τακτική που ακολουθείτε κατά περίπτωση.

Το gameplay καθώς και το σύστημα μάχης είναι αριστοτεχνικά δεμένα και αποτελούν τον ισχυρότερο σύμμαχό σας σε ένα ομολογουμένως αρκετά δύσκολο παιχνίδι που απαιτεί ψυχραιμία, αυτοσχεδιασμό, τακτική και γερά νεύρα.

Έχετε κατά νου πως όσο προχωράτε στο παιχνίδι θα αντιμετωπίζετε όλο και πιο ισχυρούς αντιπάλους ενώ τα πράγματα θα γίνονται πολύ δύσκολα όταν θα πρέπει να συγκρουστείτε με μεικτές ομάδες αυτών. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως στο Wolfenstein εξοντώσαμε ορισμένους από τους πιο σουρεάλ χαρακτήρες κακών ναζί που έχουμε δει σε παιχνίδι -δίποδους και… τετράποδους.

 

Εν ολίγοις, το Wolfenstein: TheOldBlood είναι ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι και ιδιαίτερα προσεγμένο σε όλους τους τομείς του. Άξιος συνεχιστής της βαριάς παράδοσης που έχει δημιουργήσει το όνομά του. Η τεχνική του αρτιότητα είναι απαράμιλλη και αποτελεί ίσως το ισχυρότερο δέλεαρ για να αποκτήστε (και να απολαύσετε) τον τίτλο.