Βρέθηκε αντίδοτο για το WannaCry, που προκάλεσε την κυβερνοεπίθεση

157

Ακριβώς μια εβδομάδα από την κυβερνοεπίθεση και λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής λύτρων Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν αντίδοτο στην «μόλυνση» υπολογιστών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η μέθοδος της «τελευταίας στιγμής», κρίθηκε αποτελεσματική σε όλα τα λειτουργικά από τα XP στα Windows Vista αλλά και στις παλαιότερες εκδόσεις. Προϋπόθεση είναι ωστόσο να μην έχει γίνει επανεκκίνηση στον υπολογιστή από τότε που μολύνθηκε, και να μην έχει προλάβει το λογισμικό -ιός  WannaCry να κλειδώσει οριστικά τα αρχεία.

Ο Matthieu Suiche, διεθνούς φήμης χάκερ, προέβη  σε δημοσίευση σε blog με τις τεχνικές λεπτομέρειες και παρέχει link σε ένα εργαλείο ονόματι Wannakey, που έχει φτιάξει ο Αντριέν Γκουϊνέ (Adrien Guinet), εμπειρογνώμονας κυβερνοασφάλειας.

Το WannaCry έχει μολύνει πάνω από 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες και απειλεί να «κλειδώσει» τα θύματά του εκτός των αρχείων που έχει αποκλείσει, εάν δεν καταβληθούν λύτρα 300 – 600 δολαρίων στο ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin μέσα σε μία εβδομάδα.

Με τη Europol να μιλά για πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση και τα χθεσινά δημοσιεύματα να εικάζουν ότι εκτός από τους συνήθεις υπόπτους χάκερς της ομάδας Shadow Brokers, ενδέχεται να ευθύνονται οι Lazarus ως «εργολάβοι» για λογαριασμό της Βόρειας Κορέας, εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ότι τα λύτρα που έχουν καταβληθεί ανέρχονται σε 90.000 δολάρια.

Εταιρίες – κολοσοί όπως οι Ιαπωνικές Nissan και Hitachi αρνούνται να καταβάλουν λύτρα σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.