Until Dawn

108

Μια κακόγουστη φάρσα που πήγε κατά διαόλου. Ένα… Μικρό Σπίτι στο Δάσος. Μια ανυποψίαστη παρέα εφήβων. Καταραμένα πνεύματα. Θανάσιμα ατυχήματα. Κανιβαλισμός. Παράνοια. Πυκνό πέπλο μυστηρίου. Τρόμος. Ανατροπές. Αναπάντεχο τέλος. Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο κλασικής αμερικάνικης ταινίας τρόμου αλλά για ένα εξαιρετικό παιχνίδι που θα στοιχειώσει τα βράδια σας…!

 Dawn10

Τα παιχνίδια τρόμου αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα είδη παγκοσμίως. Ελάχιστα όμως απ’ αυτά καταφέρνουν να παρασύρουν τον παίκτη στη μακάβρια ατμόσφαιρά τους, αναβιώνοντας τους χειρότερους και πιο σκοτεινούς του εφιάλτες. Αναμφισβήτητα, το UntilDawn αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους και χαρακτηριστικούς τίτλους του είδους. Η ομάδα ανάπτυξης της SupermassiveGames αντλεί τον βασικό σεναριακό κορμό του παιχνιδιού από τη θεματολογία των αμερικάνικων ταινιών τρόμου όπου πρωταγωνιστούν έφηβοι που είναι «παγιδευμένοι» σε ένα μικρό σπίτι στο δάσος. Με την πρώτη ματιά η ιδέα μπορεί να φαντάζει κοινότοπη και τετριμμένη αλλά στην πραγματικότητα μόνο τέτοια δεν αποδεικνύεται. Η πλοκή εξελίσσεται άκρως δυναμικά, με πληθώρα ανατροπών ενώ την έκβαση της ιστορίας την καθορίζουν αυστηρά και μόνο οι επιλογές/αποφάσεις σας, οι περισσότερες εκ των οποίων λαμβάνονται αστραπιαία και σε καθεστώς άγχους.

 Dawn11

Όλα ξεκινούν ένα Σαββατοκύριακο, όταν μια παρέα δέκα εφήβων αποφασίζει να επισκεφθεί το ορεινό εξοχικό σπίτι ενός φίλου. Κάπως έτσι θα γνωρίσουμε και τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στον τίτλο. Μια ιδιαίτερα κακόγουστη φάρσα θα έχει ολέθρια αποτελέσματα μιας και θα οδηγήσει σ’ ένα θανατηφόρο ατύχημα δύο αδελφές από την παρέα. Το μοιραίο γεγονός στοιχειώνει τις συνειδήσεις των εφήβων. Έναν χρόνο αργότερα, η ίδια παρέα (οκταμελής πλέον) αποφασίζει να επαναλάβει την ίδια εκδρομή ακριβώς στην επέτειο του θανάτου των φίλων τους. Κάπου εδώ ξεκινάει και το άνευ προηγουμένου μακελειό. Η όλη λογική εξέλιξης των γεγονότων βασίζεται στη θεωρία του ButterflyEffect (ελληνιστί, το Φαινόμενο της Πεταλούδας). Η όποια επιλογή σας όσο απλή/αστεία κι αν φαίνεται, δύναται να επηρεάσει την εξέλιξη των γεγονότων που ακολουθούν. Η στενότατη αλληλουχία μεταξύ επιλογών και ενεργειών οδηγεί σε διαφορετική εξέλιξη. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο τίτλος δεν έχει ένα τέλος αλλά πολλαπλά. Θα χρειαστεί λοιπόν να το επαναλάβετε αρκετές φορές από την αρχή, ώστε αφενός να ανακαλύψετε όλα τα κρυμμένα στοιχεία και αφετέρου να διαπιστώσετε πώς οι διαφορετικές σας αποφάσεις επηρεάζουν το τέλος του UntilDawn.

 Dawn12

Αντικειμενικός σας σκοπός είναι να καταφέρετε κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Να επιβιώσουν και τα οκτώ μέλη της παρέας. Θα πρέπει να εξερευνήσετε πληθώρα τοποθεσιών, να συλλέξετε στοιχεία και αντικείμενα και να λύσετε το μυστήριο της εξαφάνισης των δύο αδελφών. Αυτή η κίνηση θα πυροδοτήσει μια σειρά αιματηρών γεγονότων. Τα φαντάσματα του παρελθόντος ζωντανεύουν και μαζί με αυτά και οι μακάβριες ιστορίες τους. Ένα θανάσιμο ατύχημα στο τοπικό ορυχείο που είχε ως αποτέλεσμα να θαφτούν ζωντανοί οι μεταλλωρύχοι, ένα παρακείμενο σανατόριο με παρανοϊκούς γιατρούς και απάνθρωπα πειράματα σε ταλαίπωρους ασθενείς, φρικιαστικές ιστορίες κανιβαλισμού με Wendigos (ανθρωπόμορφα κτήνη που τρέφονται με ανθρώπινο κρέας) κ.ά. Αυτά μόνο για να σας μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο παιχνίδι.

 Dawn7

Η προοπτική είναι τρίτου προσώπου ενώ ο τεχνικές λήψης δίνουν στον τίτλο έναν καθαρά κινηματογραφικό χαρακτήρα δημιουργώντας μια ιδιαίτερα εφιαλτική ατμόσφαιρα που αν μη τι άλλο θα σας συνεπάρει από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί πως για τις ανάγκες του τίτλου χρησιμοποιήθηκαν οι φωνές αλλά και τα πρόσωπα γνωστών ηθοποιών ώστε να ενισχυθεί σημαντικά ο τομέας της αληθοφάνειας. Για παράδειγμα, πρωταγωνιστεί ο μάτσο BrettDalton (GrantWard στο καταπληκτικό AgentsofS.H.I.E.L.D.) και ο εκνευριστικά ατάλαντος/αντιπαθής RamikMalek (ElliotAnderson στο απογοητευτικό/βλακώδες Mr. Robot).

 Dawn8

Το UntilDawn είναι ένας τίτλος που σέβεται και αποτίνει φόρο τιμής στις ταινίες τρόμου του είδους. Καλοστημένο με δεκάδες ανατροπές που οδηγούν κάθε φορά σε διαφορετικό τέλος αυξάνοντας σημαντικά την αντοχή του παιχνιδιού στον χρόνο. Πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή που φλερτάρει συνεχώς ανάμεσα στο υπερφυσικό και τον καθαρό τρόμο. Για παίκτες με γερά νεύρα και.. στομάχια!

Dawn9