Το σ/ν για τις τηλεοπτικές άδειες και τη νέα δομή της ΕΕΤΤ

84

Για μία ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε, αυτή την φορά από την ΕΡΤ, την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την δημοπράτηση των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών μέχρι την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως «όλοι θα πληρώσουν» ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε σημεία του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου, στα οποία περιλαμβάνονται διατάξεις για την κατηγοριοποίηση των αδειών σε εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, ενημερωτικά και θεματικά, όπως επίσης διατάξεις για τα περιφερειακά κανάλια για την ΕΡΤ και την λειτουργία της ΕΕΤΤ. 

Τέλος στα ζημιογόνα κανάλια και στα «θαλασσοδάνεια» Μέχρι στιγμής υπάρχουν σημαντικά σημεία του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, τα οποία αφορούν στην συμμετοχή των ήδη λειτουργούντων καναλιών, τα οποία εδώ και 25 χρόνια περίπου λειτουργούν με προσωρινές άδειες με ετήσια ανανέωση, με ίσους όρους με νέους ενδιαφερόμενους. Ασάφεια υπάρχει επίσης αν θα κληθούν για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό χωρίς χρέη ή δανειακές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καθώς χωρίς υποχρεώσεις στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κρίσιμο σημείο σε αυτή τη διαδικασία είναι το εάν η Κυβέρνηση θα πριμοδοτήσει το «κριτήριο της παλαιότητας» ή, αντίθετα με τους παλαιούς καναλάρχες, να επικρατήσει το κριτήριο της «πραγματικής επένδυσης», αξιολογώντας τα επενδεδυμένα κεφάλαια και τα ίδια κεφάλαια των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Ετσι ανάλογα με τα κριτήρια που θα επικρατήσουν, επιτρέπεται η συμμετοχή σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και ιδιοκτήτες. Η κυβερνητική κατεύθυνση στην νέα νομοθεσία που αναμένεται, αφορά στην διακοπή της λειτουργίας μονίμως ζημιογόνων Μέσων Ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει διαφανής διαδικασία χρηματοδότησης και αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στην πολιτική δέσμευση που είχαν τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση να «ξεκαθαρίσουν» το τηλεοπτικό τοπίο και αναφέρθηκε στα έσοδα που θα προκύψουν από την νέα διαδικασία αδειοδότησης. Σχετικά με την σημερινή κατάσταση ανάφερε χαρακτηριστικά πως «κάποιοι πρέπει να πληρώσουν, οι οποίοι δεν έχουν εισφέρει στη κρίση και γενικότερα στη χώρα ούτε ένα ευρώ, αλλά έχουν πάρει πάρα πολλά από τη χώρα. Είναι απολύτως κατανοητό σε όλους το τι έχουμε ζήσει και πως αντιμετωπίζεται η Κυβέρνηση από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η ιστορία με τις προσωρινές αδειοδοτήσεις θα τελειώσει».

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός το νομοσχέδιο θα έχει δύο μέρη.

Το πρώτο, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παπάς αφορά στις άδειες που θα πάρουν τα τηλεοπτικά κανάλια. Στο σημείο αυτό ο κ. Σπίρτζης δεν θέλησε να αναφέρει πόσες άδειες αριθμητικά θα προβλέπονται τελικά στο νομοσχέδιο και αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι «δεν θα είναι πολλές» αναφέροντας πως «θα είναι ικανός αριθμός και δεν θα είναι μόνο οι πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Θα υπάρχουν και άδειες θεματικού περιεχομένου πανελλαδικές, που μπορεί κάποιος επιχειρηματίας που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το χώρο, να επιλέξει να έχει μια θεματική άδεια, ένα θεματικό τηλεοπτικό σταθμό».

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου σημείωσε ο υπουργός αφορά στις τηλεοπτικές συχνότητες, με τη λειτουργία της ΕΕΤΤ «και με όλα αυτά που ζήσαμε με την προηγούμενη Κυβέρνηση». Σχετικά με τα γεγονότα ανάφερε πως «ενάμιση μήνα από το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε ο διαγωνισμός για την πανελλαδική ψηφιακή διανομή των τηλεοπτικών εκπομπών από τα κανάλια. Στον διαγωνισμό συμμετείχε μια εταιρεία, η Digea, με μετόχους τα έξι ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας στα οποία η ΕΡΤ σήμερα πληρώνει 190 χιλιάδες ευρώ το μήνα για να εκπέμπει τα προγράμματά της» ανάφερε ο κ. Σπίρτζης.

Για το κλείσιμο της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως η ΕΡΤ έκλεισε για να ελέγχουν τις συχνότητες συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. «Η ΕΡΤ δεν έκλεισε για να απολυθούν οι εργαζόμενοι. Εκλεισε για να έχουμε μια απόλυτη δέσμευση, έναν απόλυτο έλεγχο των τηλεοπτικών συχνοτήτων από συγκεκριμένους επιχειρηματίες».

Για την δημιουργία ανταγωνιστικού πόλου ανάφερε πως πρόκειται να δημιουργηθεί θυγατρική της ΕΡΤ, η οποία θα είναι ανταγωνιστική εταιρεία της Digea, θα αναπτύξει Δίκτυο σε όλη τη χώρα και θα παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες. «Η νέα εταιρεία θα αναπτύξει πραγματικό Δίκτυο σε όλη τη χώρα και όχι δίκτυο «μαϊμού». Εκτός από τις ευθύνες που έχει η ΕΕΤΤ, ευθύνες έχει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Digea στον αριθμό των κέντρων εκπομπής για να υπάρχει πανελλαδική κάλυψη σε όλη τη χώρα» ανάφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Σπίρτζης διατύπωσε ευθείες κατηγορίες κατά της ΕΕΤΤ και της ανεξαρτησίας της αναφέροντας πως «υπάρχουν και κάποια θέματα που αγγίζουν ευαίσθητες εθνικές χορδές, όπως στη Θράκη και στις ακριτικές περιοχές στα νησιά μας, όπου δεν μπορούν να δουν ελληνική τηλεόραση και βλέπουν στις τηλεοράσεις προγράμματα άλλων χωρών. Αυτά προφανώς η «ανεξάρτητη» ΕΕΤΤ ή ένας ιδιώτης μπορεί να μην θέλει ή να μην τον συμφέρει να τα καλύψει. Εμείς ως κυβέρνηση και η ΕΡΤ ως δημόσια τηλεόραση έχουμε το χρέος να μην υπάρχουν κενά στην ενημέρωση του ελληνικού λαού» τόνισε.