Το ψηφιακό μέλλον είναι εδώ

47

Με κύριο συμπέρασμα ότι το ψηφιακό μέλλον είναι εδώ και η ταχεία μετάβαση στην Ψηφιακή Οικονομία αποτελούν προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 8ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με τίτλο «Ρύθμιση προς ένα Έξυπνο Ψηφιακό Οικοσύστημα».

 

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές, που αναδεικνύονται στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα για τις αγορές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, αποτέλεσαν το αντικείμενο των εργασιών του Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκε ένας ζωντανός και εποικοδομητικός διάλογος. Στο Συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, υψηλόβαθμα στελέχη από παρόχους και φορείς της ελληνικής και διεθνούς τηλεπικοινωνιακής και ταχυδρομικής αγοράς, καθώς επίσης στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών Ρυθμιστικών Αρχών.

 

Την έναρξη της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του ΥπΑΝΥΠ, κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών αιχμής βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Το Υπουργείο προωθεί άμεσα έργα και δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ σχεδιάζει την πολιτική του με γνώμονα τη στρατηγική σημασία του συγκεκριμένου τομέα, εστιάζοντας τις ενέργειές του στην τόνωση των επενδύσεων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων».

 

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και του BEREC, Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος, στην κεντρική παρουσίασή του, αναφέρθηκε διεξοδικά στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από κινητικότητα, καθολική ευρυζωνικότητα και διασυνδεσιμότητα, παρέχοντας πληθώρα «έξυπνων» τεχνολογικών εφαρμογών που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα όλων. Επισήμανε δε, ότι για την αξιοποίηση των νέων αυτών δυνατοτήτων απαιτούνται οι κατάλληλες δικτυακές υποδομές. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι οι απαιτήσεις για κινητικότητα και χωρητικότητα των δικτύων αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, ο Δρ. Λ. Κανέλλος τόνισε ότι: «Αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παίξει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις, κατάλληλες ρυθμιστικές πολιτικές και μετρήσιμοι στόχοι, όπως αυτοί του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020».

 

Το Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ, με τη διευρυμένη και επίκαιρη θεματολογία του, αποτέλεσε για όγδοη συνεχή χρονιά, ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων, βέλτιστων πρακτικών, καθώς και για γόνιμες αντιπαραθέσεις. Η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου της, θα αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του Συνεδρίου προς όφελος των δύο αγορών, του καταναλωτή και της ελληνικής οικονομίας.