Το πρώτο αυτοκίνητο από 3D εκτυπωτή! (video)

97

Το Strati συναρμολογήθηκε και παρουσιάστηκε από τους ανθρώπους της κατασκευάστριας εταιρείας Local Motors στην έκθεση καινοτομιών International Manufacturing Technology Show 2014 που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Σικάγο και η ανταπόκριση των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως ήταν άμεση. Η εκτύπωση έγινε στο «μικροεργοστάσιο» που διατηρεί η εταιρεία στην Αριζόνα.

Το Strati, που πέρασε με επιτυχία το πρώτο test drive, σύμφωνα με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι αυτοκίνητο για την πόλη, καθώς η μέγιστη ταχύτητα που φτάνει είναι τα 65 χιλιόμετρα την ώρα ενώ η μπαταρία του έχει αυτονομία περί τα 200 χιλιόμετρα. Το κόστος βέβαια ακόμη ξεκινάει από 13.600 ευρώ και φτάνει τα 22.600 ευρώ ανάλογα με τα εξαρτήματα, δηλαδή δεν είναι φθηνότερο από ένα συμβατικό αμάξι. Η μόνη διαφορά είναι ότι εξαιτίας των λιγότερων μερών από τα οποία αποτελείται υπάρχουν και λιγότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Local Motors, Τζον Ρότζερς, ο σκελετός, το σασί, η κονσόλα και η οροφή του ηλεκτρικού διθέσιου κάμπριο αυτοκινήτου της αμερικανικής εταιρείας είναι εκτυπωμένα από τον ειδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή βιομηχανικής παραγωγής που έχει κατασκευάσει η εταιρεία Cincinnati Inc διαστάσεων 1 x 1,5 x 3 μ. Ολα τα υπόλοιπα μέρη του αυτοκίνητου, δηλαδή ελαστικά, καθίσματα, τροχοί, μπαταρία, ηλεκτρικά συστήματα, αναρτήσεις, κινητήρας και παρμπρίζ, είναι κατασκευασμένα με τις συμβατικές μεθόδους.

Ο εν λόγω εκτυπωτής είναι το μυστικό πίσω από την επιτυχία του Strati. Ο εκτυπωτής της Cincinnati Inc κατασκευάστηκε με τη συνεργασία του Εθνικού Εργαστηρίου του Oak Ridge και είναι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής έτοιμος για μαζική βιομηχανική παραγωγή. Συνολικά μπορεί να αποθέσει περίπου 20 κιλά από το ειδικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του Strati σε μόλις μία ώρα με αφάνταστη ακρίβεια.