Το πολύ μέχρι δύο ώρες τα παιδιά στον υπολογιστή

39

Οι νέες οδηγίες της Aμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής προειδοποιούν αυστηρά ότι τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, ενώ πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους την ώρα του φαγητού και πριν από τον ύπνο.

Καθώς τα πρώτα παιδιά της ψηφιακής εποχής περνάνε στην ενηλικίωση, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε στο τέλος του προηγούμενου μήνα η Aμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να τεθούν όρια στη συνεχώς αυξανόμενη «κατανάλωση» ηλεκτρονικών μέσων από τα παιδιά, που περιλαμβάνει από την παρακολούθηση τηλεόρασης μέχρι τη χρήση smartphone και κοινωνικών δικτύων.

«Παρότι η υπερκατανάλωση τέτοιων μέσων δεν αποτελεί την κύρια αιτία προβλημάτων υγείας σε παιδιά και εφήβους» λέει ο δρ Βίκτορ Στρασμπέργκερ, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του New Mexico των ΗΠΑ και ο βασικός συντάκτης της έκθεσης της Aμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, «διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο αριθμό διαταραχών, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη ύπνου, η επιθετικότητα ή η χαμηλή επίδοση στο σχολείο».

«Σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας έφηβος ξοδεύει πάνω από επτά ώρες την ημέρα με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα», λέει ο δρ Στρασμπέργκερ. «Ενα στα τέσσερα παιδιά δημοτικού έχει το δικό του κινητό τηλέφωνο» συμπληρώνει ο δρ Τρίσταν Γκορίντο, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και βασικός ερευνητής του «Προγράμματος Ψηφιακής Οικογένειας» του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) των HΠΑ.

Η Aμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει κάθε σπίτι να υιοθετήσει ένα «οικογενειακό πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρονικών μέσων». Και ενώ κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες και συνήθειες, οι παιδίατροι της Αμερικανικής Ακαδημίας συμβουλεύουν τους γονείς να μην αφήνουν παιδιά κάτω των δύο ετών να έρχονται σε επαφή με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας να μην ασχολούνται με αυτά πάνω από δύο ώρες την ημέρα. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ο «αποκλεισμός» συσκευών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του κινητού τηλεφώνου, κατά τη διάρκεια των γευμάτων και πριν από τον βραδινό ύπνο, καθώς και η απομάκρυνση τηλεόρασης, υπολογιστή ή άλλων συσκευών σύνδεσης στο Διαδίκτυο από τα υπνοδωμάτια των παιδιών.

Οπως εξηγεί ο δρ Στρασμπέργκερ, «η έκθεση αυτή είναι απόρροια μιας συνεχούς έρευνας που ξεκίνησε το 1983», όμως για πρώτη φορά συγκεντρώνονται όλες οι οδηγίες προς τους γονείς σε μια έκθεση, ενώ δίνεται επίσης έμφαση στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων με θετικό περιεχόμενο.

 

Πληροφορίες από την «Καθημερινή»